Du läser just nu världens bästa nyhetsbrev, Ehandelsnytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

facebooktwitterinstagramlinkedinyoutube

ANNONS

Hej e-handlare!

Välkomna till höstens andra nyhetsbrev. Det är en mycket spännande period vi har framför oss med allt vad hösten och julen ofta har att bjuda på, i form av rekord och olika former av kaos. Alla på redaktionen är i alla fall taggade och vi har som vi redan meddelat en ny sajt som vi fortsätter att utvecka.

Publiceras imorgon klockan 10.00

Imorgon ska ni få njuta av en riktigt bra intervju med Yogia.se som startade sin resa på E-commerce Park med en liten hylla med produkter. Idag omsätter de 5 miljoner kronor. Och i dagens brev får vi njuta av ännu en spännande e-handelsresa, denna gång kring snus. Men som alltid ska vi först kika på vad som har hänt i veckan. Fortsatt trevlig läsning!


ANNONS


E-handelsveckan som gått

Måndagen bjöd bland annat på en ny svensk startup som ska fixa den sista milen på e-handelsleveransen. XXL erkände att de prisfuskat och så slog My Perfect Day 15 miljoner kronor i omsättning.

Under tisdagen kom nyheten att Biltema tar ett första steg mot e-handel. Vi fick även se ett historiskt samarbete mellan en e-handlare och IKEA. Detta samtidigt som en svensk nätbutik blev fälld för en retargeting-annons, med mc-byxor för kvinnor.

Peter Gestrup, vd på Prettypegs, är mycket glad över samarbetet med IKEA

Mitten av veckan fortsatte med att Mellby Gård nu är ett steg närmare att köpa ut KappAhl. Den tullfria gränsen till Norge föreslogs höjas till hela 3 000 kronor och Lyko meddelade att de passerat miljarden.

I går fick vi höra om ett samarbete mellan logistikföretag, där Aditro och Airmee nu slår sina kloka huvuden ihop och storsatsar på hemleveranser i södra Sverige. Vi fick även träffa Mirja Kollberg som berättade om hur hon startade e-handeln Northmans efter en resa till Uganda.

Daniel Wellington höjde sin lön rejält trots företagets "mellanår" (bildmontage)

Daniel Wellingtons grundare plockade ut en välförtjänt mångmiljonlön, samtidigt som Zidcore ökade sin vinst med flera miljoner efter att bland annat ha börjat sälja hos Bygghemma.

I dag har vi pratat om problemen med leverans innanför dörren. Coop har öppnat en obemannad butik och så förlorade en stor e-handel sin vd, efter att han dejtat en rysk spion.

Det var några av veckans godbitar. Fler nyheter finner du på Ehandel. Nu ska vi få bekanta oss med en snårig e-handelsresa inom branschen tobak, som vanligtvis är en riktig kassako. Häng med neråt!


SPONSRAD ARTIKEL FRÅN CHANNABLE


Jobb på Ehandel

Beyond Retail

ANNONS


Snusnettos grundare Patrik Bodén och CFO på Årsta Gross Venla Hurtig

Ny e-handel passerade miljonen redan andra månaden

"Ju mer jag sålde desto mer gick jag back".

Patrik Bodén startade Snusnetto.se i mars i år, och bara efter två månader hade han sålt snus för mer än en miljon kronor.

Att driva ett eget bolag hade varit hans stora dröm länge. Men han tog inte tag i det på flera år.

En dag var han inne på Youtube och klickade sig in på någon video med tips för egenföretagare, och den fick honom att gå igång.

- Min pappa var entreprenör under hela min uppväxt, och i många år hade jag tänkt att nu, nu ska jag satsa och starta eget. Men så blev det aldrig av…

- En dag hade jag sett en massa Youtube-klipp om att man aldrig kan börja på topp, det gäller bara att börja. Så jag gick in på Youtube igen och sökte på allt från hur man startar eget företag till hur man bygger sin egen webbutik, berättar Patrik för Ehandel.

Och där började Patrik sin e-handelsresa. Hans första prioritering var att skaffa sig en egendesignad e-handel och registrera ett AB-företag. Sedan var det bara att fylla butiken med varor.

- Produkterna i butiken skulle vara konsumtionsvaror och relativt små, dess förpackningar skulle inte vara ömtåliga och kunderna skulle redan veta allt om varorna de köpte. Detta blir en lätt match tänkte jag. Snus får det bli!

"Pengarna skulle strömma in"

Den 5 juni 2018 öppnade han äntligen sin onlinebutik - Tobak24. Men på bekostnad av sömn och fritid.

- På bara 7 veckor hade jag startat mitt eget AB och öppnat upp, enligt mig, en skitsnygg e-handel och var kund hos Klarna. Jag hade slitit under dessa veckor på all ledig tid. Jag sov kanske 4 timmar om natten för att sen jobba 120 procent - på mitt dåvarande jobb och samtidigt bygga upp en egen verksamhet.

- Men nu var allt klart. Nu skulle det bara rulla på och pengarna skulle strömma in! Men jag väntade en dag, ingen beställning. Två dagar, ingen beställning? Jag kollade mobilen varje ledig minut, men hade ingen beställning?

Patrik fick lära sig ganska fort att det inte var så enkelt. Han pratade med sin e-handelsleverantör som förklarade allt för honom.

- Det var SEO hit och GoogleAds dit, och det var alla möjliga förkortningar och fraser. Jag tycke ju att jag hade koll? Nu fattade jag ingenting, och jag var ju bäst i mina ögon. Men jag förstod även att det lätta redan var gjort… så nu började det riktiga jobbet.

"Blev helt lyrisk"

Entreprenören tog till alla hjälpmedel han kunde hitta för att själv lära sig allt om hur man driver trafik till en sajt. Men under tiden dök fler utmaningar upp på hans väg.

- Det visade sig att snus kanske ändå inte var den lättaste varan att sälja på nätet. Tillstånd, lagar, regler och förordningarna var många.

Samtidigt som han läste på om hur man driver trafik online och hur annonsering fungerar, jobbade han på att få ihop olika sociala kanaler till sitt företag. Men hans konton nekades snabbt på grund av svensk tobakslag och plattformarnas regler angående tobak. Då började han gå den traditionella vägen och skaffade sig visitkort, spred budskapet till vänner och bekanta samt började skicka ut ett nyhetsbrev.

Efter en tid kom dagen när han såg att besökarna på sajten började bli allt fler.

- Besökarna blev fler men det gav endast ett fåtal köp. Så jag sänkte priserna och frakten. Jag gick i förlust men ville ändå se vad det var som triggade ett köp.

- Då fick jag fick fler och fler kunder, jag blev helt lyrisk. Men ju mer jag sålde desto mer gick jag back. Hur kunde de stora bolagen hålla sina priser så låga och samtidigt tjäna pengar?

"Han blev så glad, men vi ville gråta"

Den enda lösningen skulle vara att få rabatt på snuset han köpte in, så det skulle han försöka att få. Han köpte in sina produkter från Årsta Gross, och när han hade fått in 10 stycken order kände han att det var en ordentlig volym som han skulle kunna använda i en prisförhandling med grossisten. Han bokade då snabbt ett möte med sin kontaktperson på grossistföretaget, Venla Hurtig.

- Patrik blev så glad när han hade sålt några stockar... men vi ville gråta för det var så lite, berättar Venla.

Men hon förklarade trevligt för honom att han inte hade uppnått volymen som Årsta Gross önskade för att kunna erbjuda Patrik rabatt.

- Idag förstår jag vad de menade. Jag var inte ens i närheten av att få till en rabatt fast jag då tyckte att 10 stockar snus på en dag var en otrolig volym. Detta är ganska roligt tycker vi nu i efterhand.

- Men då var jag nära på att ge upp.

Samtidigt som Patrik äntligen hade fått igång försäljningen, förlorade han på varje affär. Han förstod inte hur han skulle ta sig vidare, hur han skulle kunna konkurrera mot de andra aktörerna på marknaden när han inte kunde hålla lika låga priser.

- Till slut kom räddningen i form av Venla.

Det visade sig att Venla, som hade jobbat på Årsta Gross i cirka två år, hade gått i tankarna om att bygga en e-handel för snuset. Efterfrågan på näthandeln var väldigt stor och bolaget hade haft planer på att expandera åt flera håll, bland annat på nätet.

- Jag förklarade mina bekymmer, och viljan fanns från deras sida. Jag hade lärt mig massor på dessa månader och förklarade att det var e-handel jag ville jobba med. Venla föreslog att vi kunde slå ihop oss och bygga upp en ny sida, och Snusnetto var namnet hon hade tänkt sig.

- Jag fick nya krafter och vi kom överens.

Den nya snusbutiken fick snabbt byta namn och därefter kunde Snusnetto.se höra av sig till fraktbolag, betaltjänster och emballage-leverantörer. Med Årsta Gross fick Snusnetto.se kraft att hålla konkurrenskraftiga priser.

"Hela familjen väntar på snus-leveransen"

Idag fokuserar Snusnetto.se på den svenska marknaden, men framåt planerar företaget att expandera internationellt.

Men förutom att blicka över landgränsen fortsätter Patrik även med jobba på att öka och förbättra säljet på den svenska marknaden. Inom kort ska Snusnetto exempelvis lansera en så kallad snus-snurra, som ska kunna matcha kunden med olika snussorter som påminner om det hon eller han brukar snusa.

Ni är inte den enda snus-butiken på nätet, vad gör er unika?

- Något vi hela tiden tittar på är olika transport- och leveranssätt. Det är en sak som skiljer oss mest från de största konkurrenterna, att vi levererar redan samma dag utan att ta betalt för det. När vi tittar på våra kommentarer så är det just våra snabba leveranser som oftast lyfts upp.

En annan sak som skiljer nätbutiken ifrån konkurrenterna är en del av Snusnettos marknadsföringsstrategi.

- Vi skickar alltid med godis i våra beställningar. Man får ju inte locka till köp av tobak, så det är inget som vi går ut med. Det är mer en överraskning som vi skämmer bort våra kunder med.

- Men det är många kunder som skriver till oss att hela familjen väntar på leveransen från Snusnetto, att godiset går till exempelvis mannens fru eller barn när han beställer snus. En rolig sak är att vi också har fått in en del förfrågningar från våra kunder, om att vilja önska vilket godis de kan få med eller köpa någon sort som vi skickat med i snus-beställningen, men det går inte tyvärr.


ANNONS


ANNONS


Kristina Lindhe

Lexington ökar förlusten – stänger nu butiker

Ska spara in 10 miljoner kronor.

Inredningsföretaget Lexington Company presenterade i dag nya siffror för det senaste kvartalet. Perioden gäller för april till juni månad i år.

Enligt den senaste kvartalsrapporten omsatte de 47,2 miljoner kronor. Detta jämfört med 54,5 miljoner kronor för samma period förra året. EBITA-resultatet uppgick till -10,9 miljoner kronor, vilket kan jämföras med -4,8 miljoner för samma period 2018.


Ses igen nästa vecka!

Tack för att ni valde att läsa vårt e-handelsbrev även denna vecka. Ni finner oss på olika sociala nätverk som ni hittar här nedanför. Vill ni diskutera veckans Ehandelsnytt gör ni det i vårt Forum.

Mycket e-handelskärlek,
Redaktionen på Ehandel

Johanna Allhorn
Julius Gunnilstam, redaktör

facebooktwitterinstagramlinkedinyoutube

Du får detta nyhetsbrev eftersom du förmodligen är medlem på världens bästa e-handelssida, Ehandel.se. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.