Ett nyhetsbrev från Colombine Teaterförlag. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Nordiska URPREMIÄRER hösten 2019

SEPTEMBER

HISTORISKA SYSTRAR av Emma Broström

Det är bara gubbar i historieböckerna!

Med sjukt mycket humor berättar vi om alla slags kvinnor – de små i marginalen, de svulstiga som totalt missade bollen, de stora starka, de som betett sig som män eller straffats för att de gjort det. Hur skulle historieskrivningen se ut om de här kvinnorna fick ta plats?

Roller: 4 (3k, 1m)  Publik: Från ca 11 år.

Premiär 5/9 på Malmö Stadsteater


DEN STORA KONSPIRATIONEN av Gustav Tegby

Möt kollegorna doktor Bloom och doktor Andersson! Två zoologer som kan det mesta om naturen, i synnerhet om daggmaskarnas spännande liv. De båda doktorerna har nu bjudit in till en hejdlös och intensivt underhållande föreläsning, som kommer att revolutionera hur vi ser på djuren som lever bland oss.
En fantasifull och absurd pjäs om konspirationsteorier och att bygga upp sin egen alternativa bild av verkligheten.

Roller: 2   Publik: Från ca 8 år.

Premiär 6/9 på Teater 23 i Malmö


BZZZ - OM BIN OCH MÄNNISKOR  av Emma Broström

De var här långt innan oss - redan för 120 miljoner år sedan levde bina sitt märkliga liv här på jorden. De överlevde meteorsmällen som utrotade dinosaurierna, såg mammutarna dö ut och människors tidsåldrar komma och gå. Och hela tiden har de idogt arbetat vidare med sitt sisyfosarbete - att pollinera blommor som sen kan bära frukt. Idag är Binas framtid hotad, men hoppet om räddning finns. Om det finns modiga människor som kan hjälpa till…

Roller: 2. Publik: Från ca. 5 år.

Premiär 14/9 på Pygméteatern


PENNSKAFTET av Elin Wägner
Dramatisering: Johanna Emanuelsson

Barbro, även kallad »Pennskaftet«, är en ung passionerad journalist i en mansdominerad miljö. En självförsörjande bildad kvinna som strider för den allmänna rösträtten. Hon förälskar sig i arkitekten Dick. Men finns det plats för kärlek i kvinnokampen? Och vågar Dick bryta mot konventionerna? Samtidigt lär hon känna den lärarinnan Cecilia och inser än mer vikten av att strida för fria förhållanden, då hennes nya vän redan är stämplad som en »förbrukad« kvinna.

Roller: 13 (8k, 5m)

Premiär 28/9 på Uppsala Stadsteater


NAKNA SOM FOSTER OCH GUDAR av Isabel Cruz Liljegren

De har varit tillsammans i sju år. Sen bara försvinner en av dem. Där sitter Margot vid radion och hör hur de efterlyser poeten Karin Boye. Samma radio som rapporterar från kriget. Det krig som Margot flytt ifrån. Flytt för att få leva med sin älskade Karin. Naturkraften Karin med hela sin heta längtan och sitt pansar. Samma Karin som åkte till Berlin för att psykoanalysera bort sin sexuella läggning.

Roller: 4 (4k)

Premiär 28/9 på Folkteatern i Göteborg


OKTOBER

VERSIONER  av Manda Stenström

Versioner är en pjäs som undersöker gränserna mellan sanning, upplevelse, uppfattning och lögn. Pjäsen inspireras av samtidspolitiska händelser, som blåljugande presidenter och spridning av ”alternativa fakta”, men utspelar sig mitt i vardagen i en liten stad. För hur påverkas våra tankar om vad sanning och lögn är, i en politisk tid där själva begreppet sanning tycks mer och mer uppluckrat?

Roller: Publik: från ca. 16 år

Premiär 18/10 på Estrad Norr


DE BEFRIEDE av Lucas Svensson

2020 er 75-året for Danmarks befrielse, og med historien på skuldrene af et nutidigt København graver dramatiker Lucas Svensson ned i de fortællinger, som ligger lige om hjørnet. Om de skjulte samarbejder. Om dem, der gjorde det for penge og dem, der gjorde det for deres ideologiske visioner. Om dem, som torturerede og dem, som nød det.

Roller: 4 (1k, 3m)  Språk: Sv, Dan

Premiär 31/10 på Teater Republique i Köpenhamn


Pjäspresentationerna är hämtade helt eller delvis från teatrarnas hemsidor.


Vill du läsa? Skriv så skickar vi!

Berit, Franka, Lena och Sara

PS. En del pjäser kan vi inte skicka innan de fått sin urpremiär, men vi noterar gärna ditt intresse och skickar så snart som möjligt DS.


Colombine teaterförlag, Gaffelgränd 1A, SE-111 30 Stockholm, tel: +46 (0)8 411 70 85/46 (0)8 411 80 85, E-post: info@colombine.se

facebookhomepage

Du får detta nyhetsbrev eftersom du arbetar med scenkonst eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.