Nyhetsbrev med senaste nytt från nätverket ROS, Regional Omställning i Samverkan. Tipsa en vän
Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Framtidsstafetten

Augusti 2019: I det här brevet är Framtidsveckan i fokus. Mötesplatser där lokal hållbar utveckling står i centrum. Det händer där du själv bor och är verksam i någon av länets kommuner. På din gård, i din butik, i skogen, i skolan, på jobbet eller på torget. Ja, varhelst du eller ni tillsammans väljer att synas. Alla sätt att delta på behövs för att medskapa en framgångsrik manifestation.

Framtidsveckan 2019

Vill du vara med i Framtidsveckan tillika Miljövänliga veckan? 28 september till 6 oktober är det dax för årets Framtidsvecka i Örebro län.

Vi bjuder in er alla att samverka med oss för att visa upp och marknadsföra landsbygden och övriga hållbara initiativ från såväl land som stad i länet. Detta görs under Framtidsveckan som är ett samarbete mellan kommuner, föreningar, företag, organisationer, studieförbund, myndigheter och privatpersoner. Aktiviteterna kan inspirera och/eller visa på konkreta handlingar för att främja en hållbar utveckling lokalt och/eller globalt. 

Flicka med text Keep my earth clean
Keep my earth clean!

Årets tema för Miljövänliga veckan handlar om ägodelande i praktiken: Sköt om dina prylar! Laga det trasiga. Byt med andra. Låna eller hyr saker du bara använder ibland. Smarta tips för miljön och plånboken!

Evenemangstips har börjat komma in och många fler planeras. På vår programsajt, orebrolan.framtidsveckan.net, kan du ta del av kommande program och även lägga till egna. Föreläsning om hållbar fritidsodlingÖppen gård på Hjortsberga finns redan publicerat. Framtidsveckan finns också på Facebook.

Vårt arbete sker främst med ideella insatser och all hjälp vi kan få tar vi tacksamt emot. Du når oss på ros.orebrolan@gmail.com eller direkt till Erika Lindholm som presenteras nedan.

Bor du i Örebro kommun har du möjlighet att söka Evenemangsbidrag på landsbygden för ditt event.

Erika - vår spindel i Framtidsveckan

Jag heter Erika Lindholm och har fått det spännande uppdraget att organisera Örebro läns Framtidsvecka 2019. Vad kommer det bli på årets Framtidsvecka? Jag kommer kontakta tidigare arrangörer men du får även gärna kontakta mig via mejl.

Jag utgår mestadels från Bredsjö, är utbildad jazzmusiker och arbetar idag som frilansmusiker med diverse olika grupper och band. Hållbarhet för mej är otroligt viktigt och i mitt liv som musiker strävar jag alltid efter att utmana och ifrågasätta normer i dagens samhälle. Vill ni veta mer om mig kan ni kolla in www.erikamusik.se.

Erika Lindholm
Erika Lindholm

Global klimataktion i september

Global Climate Strike pågår 20-27 september. Aktiviteter kommer att ske over hela världen, men vad vill vi ska hända här under denna vecka? En hel del idéer har diskuterats på trappan under sommaren och det finns mycket som vi behöver prata ihop oss om och se vad som är genomförbart den 27/9.

Klimatnätverket i länet träffas den 21/8 kl 18-20 på Föreningarnas hus i Örebro för att planera evenemang under veckan och framförallt för den 27/9. Nätverksträffarna sker varannan vecka, omväxlande tisdag och onsdag. Alla intresserade är välkomna. Klimatnätverket finns på Facebook.

 

Klimatfredag har träffats på rådhustrappan i Örebro även under sommarens fredagar.
I länet har vi också Gretas gamlingar, här från Tiveds lanthandel (artikel som surftips)

Framtidsträdgården i Örebro

Framtidsträdgården i Örebro

Visste du att det finns en oas i närheten av Naturens hus? Med idella krafter sköts Framtidsträdgården, framförallt av Yngve Nord.

Du är välkommen att njuta av området och delta i arbetet med att hålla ytan öppen. Gå gärna med i Facebook-gruppen för Framtidsträdgården.

Andra tips & arrangemang

Vill du anmäla in ett arrangemang till vårt nyhetsbrev? Mejla till  ros.orebrolan@gmail.com.

Blandade surftips

Skogsskafferiet.seI Skogsskafferiet hittar du vilda, ätliga växter och svampar som finns i den svenska naturen. 

Låt Elinor Ostroms insikter slå igenom i politiken. Syre.

Gretas gamlingar startar klimatuppror. Land. 

IPCC: Svår balansgång mellan matproduktion och klimathotAktuell hållbarhet.

Många njutbara nyheter från elmarknaden. Tomas Kåberger, ETC.

Regntvätt – smarta lösningen för känsliga tyger. Land.

Sommar i P1 med Michael Tjernström. Vad är det egentligen som händer med klimatet och varför? Vad betyder det för oss och vad kan vi göra åt det? Mitt Sommar handlar mest om väder och klimat men också om polarresor och varför kunskap är så viktigt.

Lästips: Aktivt hopp - Att möta vår tids utmaningar utan attt bli galen. (Joanna Macy & Chris Johnstone) Aktivt hopp visar hur vi kan bli bättre på att möta stora utmaningar med mod, kreativitet och medkänsla. Nyligen översatt bok som finns på några bibliotek. Kan beställas från bl a Vide förlag.

 


Detta nyhetsbrev kommer från nätverket Regional Omställning i Samverkan (ROS).

ROS består av aktörer i Örebro län som vill lyfta fram hållbarhetsfrågorna och genom lokala initiativ bidra till en regional omställning. Sedan 2013 har representanter från Hela Sverige ska leva - Länsbygderådet Örebro län, Naturskyddsföreningen Örebro län, Örebro läns bildningsförbund, Coompanion Örebro, Omställning Örebro, Omvända vär(l)den och Framtiden i Våra Händer samarbetat med akademi, offentliga, ideella och privata aktörer under paraplyet ROS.
För kontakt, mejla ros.orebrolan@gmail.com

Starta en prenumeration på Framtidsstafetten. Tipsa en vän

ROS finns på Facebook och på en egen webbplats örebrolän.omställning.net.

facebook

Du får Framtidsstafettens nyhetsbrev eftersom du ingår i vårt nätverk, tidigare fått info om Framtidsveckan eller för att vi tror du är intresserad av vårt nyhetsbrev.
Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.