Almedalsveckans nyhetsbrev 11, 2019. Har du problem att läsa det? Öppna nyhetsbrevet i webbläsaren.

Almedalsveckan 2018

 Visby den 11 juli 2019

Ett stort, stort tack för årets Almedalsvecka!

 

Eller egentligen tiotusentals tack till alla som var med och bidrog till årets Almedalsvecka! En vecka fylld av samtal, möten och diskussioner som på sikt kan komma att förändra vårt samhälle.

Stort tack till alla arrangörer, medverkande, publik, lokaluthyrare, tältfixare, matlagare, städare, transportörer, tolkar, volontärer och fixare!

Stort tack till alla politiker, eldsjälar, experter, journalister och engagerade människor!

Stort tack alla gotlänningar och alla som bidragit till att vi har kunnat göra Visby till ett demokratiskt nav under åtta dagar!

Region Gotland är stolt värd till denna demokratiska mötesplats. Och nu även stolt företrädare för demokratin i samband med utnämningen till årets Almedarling!

Almedarlingar är vi allihop som är med och gör Almedalsveckan till en fantastisk mötesplats för demokratin!

Stort, stort tack för i år! 
Varmt välkomna till Almedalsveckan 2020!


Sammanfattning av årets Almedalsvecka

Flera röster höjdes innan årets vecka att det kanske skulle vara en rejäl minskning av både deltagare och av öppna evenemang. Nu i efterhand kan vi säga att dessa röster siade fel! När vi summerar veckan ser vi att det är den fjärde bästa i vår 51-åriga historia, och det allra bästa eftervalåret hittills.

Totalt blev det närmare 3 700 evenemang som genomfördes, öppna och kostnadsfria för alla! Hållbarhet var det ämne som de flesta evenemangen handlade om, på delad andraplats finns digitalisering och klimat/miljö.

Företagen var de som arrangerade flest evenemang. Ideella organisationer låg på andra plats med mer än 730 arrangerade evenemang. Tillsammans med intresseorganisationer arrangerade dessa två grupper över 1 000 evenemang.

Bland riksdagspartierna var det även i år Socialdemokraterna som medverkade med flest namngivna politiker, därefter var Centerpartiet det mest aktiva partiet sett utifrån antalet politiker som medverkade i evenemangen.

I drygt 25 procent av samtliga evenemang fanns det en eller flera namngivna politiker.

18 av de 23 ministrarna i Sveriges regering medverkade, mest aktiv var Lena Hallengren som medverkade i 22 evenemang, därefter Ardalan Shekarabi som fanns med i 21 evenemang.

Länk till den samlade statitiken finns här >>


Årets Almedalsvecka - en lugn vecka!

Det var i stort sett samma besöksantal som 2017, räknar med att drygt 100 000 besökare deltog under veckans åtta dagar. 

Trots detta stora deltagarantal rapporterar polisen om en lugn och säker vecka utifrån deras ansvarsområden.

Endast 14 anmälningar gjordes under årets Almedalsvecka, jämfört med 38 under fjolårets, varav 5 stod polisen för enligt deras utvärdering.

Läs polisens utvärdering här >>

Tack för ett gott samarbete!


Almedalsveckans arrangörslogotyp

Under våren lanserades en arrangörslogotyp. Syftet med denna logotyp är att skapa en samhörighet med alla arrangörer som bidrar till att skapa den demokratiska mötesplatsen med sina evenemang. Det var flera arrangörer som använde logotypen. Detta visar att tanken var rätt och vi fortsätter med vår gemensamma arrangörslogotyp även till Almedalsveckan 2020.


Nu utvärderar vi årets vecka - var med du också!

Alla arrangörer som var med i årets officiella program får i dagarna en fråga om att medverka i vår utvärdering av årets vecka. Vi hoppas att du som arrangör tar dig tiden att besvara våra frågor.

Om du inte är arrangör, men ändå vill ge din syn på årets vecka, skicka dina synpunkter till oss via e-post.

Vi gör den sammanfattande utvärderingen efter semestern och presenterar vår rapport i slutet av september.

Länk till vår e-post >>


Tagga dina bilder!

Redan nu finns det närmare 11 000 inlägg med hashtagg #almedalsveckan och ännu fler, 85 700 inlägg, med hashtagg #almedalen på instagram.

Låt oss fortsätta att fylla sociala medier med våra minnen! Ett fantastiskt sätt för alla som inte kunde delta under årets Almedalsvecka - den demokratiska mötesplatsen för alla!


Mångfaldsparaden - Snällast i Almedalen!

Priset Snällast i Almedalen delades i år ut till Mångfaldsparaden! En parad för allas lika rätt och värde, en parad som i år lockade fler än 4 000 deltagare, en parad fylld av glädje och kärlek!

Region Gotland, är tillsammans med RFSL Gotland, medarrangör till denna parad och tackar alla som bidrog på olika sätt att göra detta evenemang till ett av de mest minnesvärda under årets Almedalsvecka!


Almedalsveckan 2020

Nästa års Almedalsveckan inleds den 28 juni och avslutas den 5 juli. Först ut är Sverigedemokraterna, som har sin partidag inledningsdagen. Avslutar gör Kristdemokraterna.

  • 28 juni, Sverigedemokraterna
  • 29 juni, Miljöpartiet
  • 30 juni, Moderaterna
  • 1 juli, Vänsterpartiet
  • 2 juli, Liberalerna
  • 3 juli, Centerpartiet
  • 4 juli, Socialdemokraterna 
  • 5 juli, Kristdemokraterna

Almedalsveckan - den demokratiska mötesplatsen för alla
- en magisk plats, för dialog, utbyte och oväntade möten, som bidrar till att utveckla vårt samhälle.

Genom öppenhet, tillgänglighet och ömsesidig respekt skapas den unika Almedalsandan.


Följ Almedalsveckan på sociala medier!

facebookinstagramtwitterhomepage

Gilla oss gärna!


Region Gotland, Almedalsveckan
621 81 Visby, telefon 0498-26 93 10

Semesterstängt mellan de 15 juli till den 18 augusti!

Vi finns på plats igen med vår support via telefon måndagen den 19 augusti mellan klockan 09:00-15:00 (lunchstängt klockan 12:00-13:00).
Det går alltid bra att skicka frågorna med e-post:
almedalsveckan@gotland.se   www.almedalsveckan.info

Region Gotlands logotype

Nyhetsbrevet går till arrangörer, journalister, de som fått tillstånd om markupplåtelse under Almedalsveckan för de senaste två åren, samt de som själva har registrerat sig.
Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.