Bäcklund Smedja. Krönika.
Problem att visa detSe det i webbläsaren.

 

Anmäl e-post kostnadsfritt till
Månadskrönika

Tipsa en vän


Det finns inte mycket som kräver så noggranna förberedelser som ett improviserat tal.

                                                                                                                   Winston Churchill


Hjalmar Beck

Sommarens skojigaste bok

      Nominerad till årets Måltidslitteratur        
i kategorin, Essäer kring middagsbordet.

Faster Svea bjuder på tolv illustrerade noveller av Hjalmar Beck.
   —  Följ med på en fängslande resa och äventyr som äger flera vitala ting;
törsten efter framgång, längtan efter lyckan och svindlande affärer. Kom in och läs om Annas krig och att kränga skönhet i storpack, Morgan Styvnackes ingivelse från konkurs till mäktigt Geschäft. Om när allting är hungrigt och masken Klas invit till brallisen Märta, Äkta vara och en stolt pappa, Den amerikanska drömmen, Äktenskap med beräkning och flera andra nutidsaktuella iakttagelser.
-  För att inte tala om faster Svea
 

 

Hjalmar Beck
180x250 mm
144 sidor

Kartonnage

¤ Illustrerad utgåva ¤


 

Sommarerbjudande

5 böcker till priset av 4 

Ge till vänner, medarbetare och kunder

Beställ här!

Pris 189:-kr.

Frakt 29:- oberoende antal inom Sverige.
Inklusive emballage & 6% moms. Skickas beställningsdagen.
Faktura bifogas leverans. Betalningstid 20 dgr.

 


Asklepios, läkekonstens gud i grekiska mytologin.
Son till Apollon och nymfen Arsinoe.
Athena gav honom blodet från Medusa med vilket
han kunde bota sjuka.
Asklepios får här tjäna som väktare över Frisksupporten.

Photo by Thomas Q on Unsplash

Körsbär

När du äter körsbär sjunker kväveoxiden i kroppen. Kväveoxid ökar risken för
artros och ledbesvär. Körsbär är rika på B och C-vitaminer, innehåller antiinflammatoriska ämnen, håller igång ämnesomsättningen och du går ner
i vikt. Det finns också massor av kalium som sänker blodtrycket.
Här finns mängder av melatonin som hjälper till en god sömn.
Körsbär hjälper också hjärtat och minskar skadliga fetter i blodet och lindrar träningsvärk. Körsbär innehåller flavonider, en antioxidant som motverkar huvudvärk och migrän och stoppar giktattacker. Ät 10-12 bär dagligen under säsong och i övrigt drick körsbärsjuice. 1 glas körsbärsjuice innehåller lika mycket antioxidanter som 20 portioner frukt & grönsaker.

 

Frisksupporten 1    

Frisksupporten 2

Frisksupporten 3

Frisksupporten 4

Frisksupporten 5

Frisksupporten 6

Frisksupporten 7


KRÄFS

I Skandinavien anses den verkliga smaksensationen bestå av flodkräftor, Astacus astacus, som är en nordeuropeisk variant av sötvattenskräftan. På tyska, Edelkrebs. Ordet kräfta kommer från fornsvenskans kræveta, kravla och karva. Kräftor är aktiva på kvällen och natten och letar föda på grunt vatten. De är allätare och förser sig med insekter, fisk och löv.

Anledningen till de stora smakkvaliteterna är vårt rena vatten, våra insjöar med betydligt lägre årsmedel-temperatur än till exempel spanska och turkiska sötvatten också växer kräftorna lite långsammare i norr. De
kommer ursprungligen från den smältande inlandsisen cirka 8000 f Kr och blir tillsammans med hummern mat på bordet på kloster och prästgårdar under fastan i kristendomens ungdom, trots att det är förbjudet att äta mångfotade smådjur enligt Tredje Moseboken.

I Sverige nämns flodkräftan först på 1500-talet som ett utmärkt medel mot kolera. Bland kungar och adel blir dessa gastronomiska delikatesser en gudagåva och Martin Luther, Gustav Vasa och den katolska kyrkan bidrar till vår nutida böjelse för lukulliska sötvattenskräftor.

I Tyskland är det gott om kräftor. Kloster, adel, rika handelsmän och kockar utvecklar en matkultur med kräftor på bordet. I Sverige nämns recept på kräftkorv
och kräftstuvning i Kajsa Wargs kokbok
från 1750-talet.

Kräftätande i Sverige nämns första gången i Gustaf Abraham Pipers kokbok från 1739. Piper beskriver ett antal kräfträtter i boken på 248 sidor. Tjustbygdens herrgårdsrika natur bjöd på mångfald av kräftor och tillika ostron som inmundigades med murklor och gädda. Kräftan finns återgiven i häradsvapnet. Boken finns utgiven 2007-09 som faksimil samt en bearbetad edition av Nordiska Museet.

 

 Vad som utmärker en honkräfta

Kräftan har 8 ben men där stjärten börjar har hankräftorna 2 extra små ben. Dessa bör undvikas såvida man vill suga rommen ur delikatessen. Honkräftor har något bredare stjärtparti för att kunna bära rommen.

 

 

Fredman

Carl von Linné menar att kräftor är oätbara eftersom de tillhör insekterna. Han fördrar ej heller svamp, som benämns skogens pack. Istället njöt Bellman, Kellgren och Sergel desto mer av nykokta kräftor som kallas Ljustrade, det vill säga att man åt dem varma. De serveras även på enklare värdshus.

 

Ur Fredmans epistel n:o 80, Angående Ulla Winblads Lustresa til Första Torpet, utom Kattrumps Tullen
Dedic. Til Kongl. Secreteraren KELLGREN.”
   
Så höljde min Nymph på Floras Fest,
Et enkelt och skiftat flor;
Då hon utaf Mollberg buden till gäst
Ut till Första Torpet for.
Det Torpet lilla, strax bakom tulln,
Där kräftan ljustras röd i Kastrulln,
Och dit Brunsvikens bölja klar
I vatrade vågor sig drar.

 

Ett försvarslöst tillstånd

När kräfthonorna är romstinna är de som mest delikata. Detta styr inmundigandet till augusti även om fortbeståndet mår bra om honorna hinner lägga äggen först. Under en tid är kräftan svårfångad, när den gömd ömsar skal. När harnesket byts ut och käkarna likaså.
Då är kräftan helt försvarslös.

 

 Kräftpesten

Genom import av finländska kräftor kommer 1907 kräftpesten till Sverige. Den slår ut samtliga flodkräftor i Hjälmaren och Mälaren och fram till 1960 raderar den ut allt utom ett tiotal ton.
På 1970-talet inplanteras mängder av amerikanska signalkräftor, Pacifastacus leniusculus, i de pestsmittade vattnen.
Signalkräftan är resistent mot pesten men också bärare av smittan. Vad framtiden må bära i sitt sköte, kan man bara be en stilla bön om.

 

Piraten

Fritiof Nilsson Piraten skriver det skojigaste som tänkas kan om när Esping på sin ålders höst äter kräfs på tågtoaletten och konduktören upptäcker honom och skriker
- Va tar ni er till, man? Sitter ni här o äter kräfs!
- Va ska en göra? svarade kräftätaren kavat men samtidigt med en avväpnande godlynthet.
- E ju förbjudet o dricka brännevin i kupéen.

Ur Millionären och andra historier.

 

 August Strindberg

Strindberg är en framstående konnässör i kräftätandets konst. Vi presenterar ett utdrag ur Giftas, 1884. Här beskriver vi ungkarlen magister Albert Blom på en sen kräftmiddag i hans enda riktiga hem, Rejner källare, vid Berzelii park.

    På slaget halv nio om vinterkvällen står han i dörren till källarens glasveranda. Under det han med matematisk noggrannhet drar av sig kastorshandskarna, tittar han över immiga glasögon först till höger, sedan till vänster, om han skall se några bekanta. Därpå hänger han upp överrocken på sin krok, den till höger om kaminen. Kyparen Gustav, magisterns forne elev, har utan att avvakta order, gått och sopat smulorna av hans bord, rört om i senapsburken, krattat i saltkaret och vänt ut och in på servetten. Därpå går han utan vidare tillsägelse efter en flaska Medhamra, slår upp en halv öl av Föreningens, lämnar magistern liksom för syns skull matsedeln, och säger, mera som en tom formalitet än som en fråga: Kräftor.
    - Honkräftor? säger magistern.
    - Stora honkräftor, säger Gustav och går ut till köksluckan och ropar: Stora honkräftor, åt magistern, och mycket dill!
    Därpå går han efter en uppsättning smör och ost, skär två skivor ankarstock och ställer fram på magisterns bord. Denne har  i verandan gjort en razzia efter aftontidningarne, men bara fått Posttidningen. Till ersättning tar han Dagbladet, som han icke hann med i middags; och så sätter han sig på Dagbladet, bryter ut och in på Posttidningen och lägger den till vänster om sig på brödkorgen. Så stryker han med kniven några geometriska smörfigurer på ankarstocken, skär en rektangel av schweizerosten, slår i supen till tre fjärdedelar och för den i höjd med munnen; där gör han en paus, som om han tvekade inför ett medikament, kastar huvudet baklänges och säger huh! Så har han gjort i tolv år och så kommer han att göra till döddar.
    När kräftorna, sex stycken, anlänt, undersöker han deras kön, och när intet befinnes att invända, skrider han till den njutningsfyllda akten. Servetten stickes med ena hörnet under löskragen, två smörgåsar med ost ställas i beredskap bredvid tallriken och han slår i ett glas öl och en halva. Därpå tar han den lilla kräftkniven och börjar slakten. Det finns ingen mer än han som kan äta kräftor i Sverige, och när han ser någon annan råka äta kräftor säger han: Du kan inte äta kräftor. Först gör han ett snitt omkring kräftans huvud, och sedan han fått hålet för mun, suger han.
    - Det är det finaste, säger han. Sedan lossar han thorax från underredet, ristar blodörn som han kallar det, sätter tänderna i skrovet och suger i djupa drag; därpå släpper han de små benen som sparris. Därpå äter han en nypa dill, dricker en mun öl och biter i smörgåsen. Sedan han noga skalat klorna och sugit ur de finaste kalkrören, förtär han köttet och övergår till stjärten. När han ätit tre kräftor, tar han en halva och läser utnämningarne i Posttidningen. Så har han gjort i tolv år och så kommer han alltid att göra.

 

Kräftor kräva dessa drycker !

Du måste avstå från kräftor
om du icke röstar NEJ den 27 augusti

Albert Engström formgav Nej-sidans affisch.

Folkomröstningen om rusdrycksförbud i Sverige 1922.
48,8 % röstade ja och 50,8 % röstade nej i ett lågt valdeltagande i Sveriges
första folkomröstning. Av Nej-sidans anhängare var 63 % män och 37 % kvinnor.
Norra Sverige var betydligt mer för ett förbud än södra. I Västerbotten röstade
81 % för förbud medan 89,1 % i Lund röstade emot.

Eftersom rusdrycksförbud saknade stöd i Riksdagen fortsatte man som tidigare med en restriktiv alkoholpolitik med Motboken, införd 1917 och avskaffad 1955. Inkomst, kön, förmögenhet och samhällsposition bestämde tilldelningen. Genomsnittlig inköpsrätt var cirka 1,8 liter per månad och person. Gifta kvinnor
och arbetslösa fick ingen tilldelning.


Små vatten

Några har blivit begåvade med små vatten med tillhörande flodkräftor. En bekant uttryckte saken så att fångsten bestod i fem kräftor. Jag svarade, varför ringde du inte?

 

Carl Larsson

 


Anatole France, 1844-1924

”Mången man skulle älska sin hustru mycket mer
om hon bara vore gift med någon annan”.

Jaque Anatole Francoise Thibault föds i Paris 1844. Fadern, Noël Thibault är bokhandlare och kallar sin bokhandel, Librarie de France och från detta kommer Anatoles pseudonym eller nom de plume, som det heter på franska.

I faderns boklåda görs affärer mestadels med gamla rara böcker och Anatole förser sig tidigt med litteratur av god kvalitet och läser dem med stor entusiasm.
Han utbildar sig på College Stanislaus och går ut med mediokra betyg. Nu bryter han med kyrkan och samtliga religiösa doktriner. På 1860-talet arbetar han hos fadern som assistent, som arkivarie och förlagsassistent på Bacheline-Deflorenne, på Lamerre och som lärare.

Han antar skaldekonstnärernas ideal men kommer att växa till paskillens mästare som fransk litteratör och kritiker. Hans böcker präglas av samhällsopposition och förlöjliganden av politiker och sociala orättvisor och med tiden blir tonen allt mer beskare. Hans stilistiska och ironiska kvaliteter i filosofisk gestalt anknyter till 1700-talets tänkare.

 

Anatole France genombrott kommer 1881 med romanen, The Crime of Sylvestre Bonnard. Boken blir prisbelönad av Franska Akademien för sin eleganta prosa och ironi.

Han gifter sig 1877 med Valérie Guérin de Sauville men äktenskapet slutar i skilsmässa 1893.

Anatole France slutar sitt arbete på Senatens bibliotek och utses som ledamot i Franska Akademien 1896. Under 1890 talet är han en av Frankrikes och Europas mest lästa författare. Han ifrågasätter klassamhället och kolonialismen och de franska bourgeoisiens lakejer och påhejar de franska kommunisterna.
1920 förbjuds hans böcker inom katolska kyrkan. 1921 får han nobelpriset i litteratur.

Hans sista 15 år tyngs av personliga motgångar när hans älskarinna Mme. Arman 1910 plötsligt avlider, en amerikansk förälskelse som avlider 1911 och han dotter Suzannes bortgång 1917. Han gifter sig med sin hushållerska, Emma Laprevotte.

 

Bland hans alster finns en självbiografisk bok 1885, Le livre de mon ami, Min väns bok. Thais 1890 om kärleken till den antika kulturen. Drottning Gåsfot 1893 om Jacques Stekvändare som vid 6 års ålder får överta hunden Mirauts syssla att vända spetten i sin fars stekstuga - Anatole France mest uppskattade bok. Gudarna törsta 1912 om franska revolutionen. The Man Who Married a Dump Wife där han ironiserar ”We have medicines to make woman speak; we have non to make them keep scilence”. Änglarnas uppror 1914 om en statskupp i himlen. Många av böckerna är översatta till svenska av Hjalmar Söderberg.

Paul Valéry
1871-1945

 

Anatole France avlider 1924 i Tours och hans plats i Franska Akademien övertas av Paul Valéry.  

"Problemen med vår tid är att framtiden inte är vad den brukade vara"


Bäcklunds


Ingen kultur kan överleva

om den försöker vara exklusiv.

                                                                                         Mahatma Gandhi

 

Välkommen till Limhamns fiskehamn


Minns du, hur stunderna försvunno
Den tiden, som så snart försvann?
Minns du, hur våra hjärtan brunno
I salig tjusning mot varann?
Jag räknar ej min saknads stunder,
En gud har räknat dem allen,
Men hjärtat sucker dock därunder:
"För länge se'n, för länge se'n!"

Där kom en annan tid: Ditt sinne
Blev kallt; varför vet jag ej än.
Min sällhet bleknade till minne,
Men dock jag ägde kvar en vän.
Din hand fick jag dock ännu trycka,
Fick gråta vid ditt hjärta än;
Det var ändå en tröst, en lycka,
Men länge se'n, för länge se'n!

Har allt, har allt för mig försvunnit,
Ej älskarinna blott, men vän?
Blås åter på den glöd, som brunnit,
Och säg mig: Liten lever än!
Bliv som du var i forna dagar,
Då solen av vår lycka sken,
Och kyss mig, under det jag klagar:
"För länge se'n, för länge se'n!"

För länge se´n
Essaias TegnérBäcklund Smedja
Södra Fiskehamnen i Limhamn.
N55*35´16  E12*55`35
B
äcklund Media AB. Vimpelgatan 11, Västra hamnen
211 14 Malmö Sweden Tel 0703 951177.
www.backlunds.se ¤ info@backlunds.se

 

Vill du avsluta din prenumeration, klicka här.