Nyhetsbrev kultur från Sotenäs kommun. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Missa inte!

Varje månad tipsar jag om tre arrangemang jag tycker att du absolut inte får missa.


1. Kyrkomusik

Sotenäs har många fantastiska kyrkor och flera av dem arrangerar underbara konserter i sommar. 


2. Hemsöborna

Strindbergs klassiska skärgårdsdrama utspelas i år i Bohuslän.


3. Räkracet

Folkligt, bullrigt, superkul!

Sotenäs kultur juli

Rättelse: Tyvärr föll två arrangemang och ett bildarkiv bort ur gårdagens nyhetsbrev. Jag skickar därför ett uppdaterat nyhetsbrev igen. 

Det är nu det händer! Under några veckor tredubblas Sotenäs befolkning och det märks - i affären, på parkeringsplatsern, i hamnarna - och inte minst i kulturlivet. Jag hoppas ni finner tid under er semester eller under lediga stunder att njuta av det enorma utbud som erbjuds av konst, konserter, teater, bio och mycket mer.

Smögen. Foto: Hans Uddén

Kulturlivet i Sotenäs handlar mycket om sammanhang, om relationen till platsen. Ett bra exempel är våra bildarkiv i Kungshamn, Hunnebostrand, Hovenäset och på Smögen. Passa gärna på att besöka dem i sommar och lär dig mer om vår unika plats på jorden.

Glad sommar!

Carl Forsberg, kultursekreterare


Tre frågor till Mirja Burlin

Mirja Burlin

Vem är du? 

Jag är nog själva urtypen för en kulturarbetare! Jag är verksam som skådespelare, regissör och internationell kulturprojektledare! Inom film, radio och teater.

 

Vad händer på Stallebrottet i juli?

Vi har premiär på teaterföreställningen Hemsöborna av August Strindberg den 13 juli och spelar fram till den 27 juli! Vi är en stor ensemble med en blandning av proffs från hela Sverige och amatörer från Malmön. Och vi hoppas på storpublik! Biljettförsäljningen är igång och man kan köpa biljetter via hemsidan eller en timma innan föreställningen på plats. Många fina konserter blir det också i sommar. Hela programmet för sommaren finns här. Och vi hoppas på gott väder, förstås.

 

Vad har ni för planer för framtiden?

Vi kan för första gången planera framåt tack vare det treåriga stödet från VGR. Vi vill fortsätta utveckla vårt koncept med historier knutna till ön och människorna som bor här. Hitta nya samarbeten med spännande konstnärer och scenpersonligheter. Vi satsar också på själva platsen med mer service och nya byggnader som loger för skådespelare och artister! Det känns spännande och vi är många, många som vill saker. Det är ett arbete att få ihop allas önskningar och jag ser det som ett bevis på att engagemanget är stort. Det viktiga är att förstå att Stallebrottet skapar en positiv utveckling för bygden och glädjen i att vi nu växer! Upplevelser berikar, stärker och river murar mellan människor. Kraften i teater, musik och konst överhuvudtaget tror jag alltid på! 

 


Välkommen tillbaka Evert Taube, igen!

I år är det 101 år sedan Evert Taube debuterade som artist på Smögen. 100-årsjubileet som firades förra året uppmärksammade vi bland annat genom två utställningar. Även i år blir det två utställningar som hänger samman inbördes. En på Smögenbryggen, i Kapsylgränd, och en på kulturhuset på Hållö.

 

Öppettider

Smögenbryggan: vardagar kl 13-17

Kulturhuset på Hållö: varje dag kl 11-16


Agneta Banks balettskola i Kungshamn

Gratis prova på!

Onsdag 3/7

14.00 65+ Klassisk balett

16.00 Barndans 4-6 år

17.00 Vuxna kl. balett grund

Torsdag 4/7

14.30 65+ Klassisk balett

16.00 Barnbalett 6-8 år

17.00 Klassisk balett 10-12 år

Fredag 5/7

10.00 Klassisk balett grund vuxna

12.00 Klassisk balett forts tonår vuxna

13.00 Barndans 4-6 år

För mer info. o anmälan:

www.barndans.nu    agneta.bank@telia.com

0738-09 51 11


Invigning av Hamnéparken i Ulebergshamn

Program i Ulebergshamn 12 juli 2019:

Kl. 12.30 Hamnéparken invigs.

Kl. 13.00 Våffelkaféet öppnar.

Kl. 13.00 Pål Svenssons utställning öppnas.

Kl. 15-16 "Strandtillstrand" de tävlande passerar Munkbacken, simmar över till pontonen, får förfriskning på piren (sköts av "Ljus") och springer vidare längs strandpromenaden mot Hunnebostrand.


Hunnebostrands Bildarkiv

Hunnebostrands Bildarkiv visar i sommar en utställning om ett antal institutioner som har betjänat samhället och dess invånare genom åren, men som inte längre finns kvar. Vi uppmärksammar

  • att vi genom åren haft flera olika bankkontor
  • att Landsfiskalen varit stationerad här
  • att Polisen haft en fast bemanning och expedition här
  • att Posten haft expedition på olika ställen
  • att vi haft telegrafstation
  • att Tullverket hade en fast bemanning med fyra man samt expedition och tjänstebåt samt
  • att en ångbåtskommissionär betjänade godshanteringen.

Utställningen är öppen den 13 juli på eftermiddagen och den 14 juli tom 8 augusti klockan 18-21. Fredagar och lördagar stängt. Plats: Mellankajen i Hunnebostrand. 

Se www.hunnebostrandsbildarkiv.se


Kungshamns hembygdsförening

Kungshamns hembygdsförening har öppet för visning varje onsdag o torsdag från kl 13-17 på Gerlegården, Sandbogengatan 32. Där alla är välkomna till gården och loppisen som också är öppen samma tider. Gäller från efter midsommar.


Kungshamns bildarkiv

Under Juli och Augusti visar vi bildutställning varje onsdag och lördag, kl 14,00 – 17.00.

Du hittar oss på Ångbåtsbryggan, Hamngatan i samma lokal som Sotenäs Turistinformation.

Vi finns på Facebook – Kungshamns Bildarkiv.


Stenhuggerimuseet

Vi har öppna visningar söndagar kl 14 med start 7 juli till 11 augusti. Entré 100 kr, medlemmar fri entré. Läs mer på hemsidan.


Stenens Hus

Sedan 2011 har diskussioner förts om utvecklingen av Udden i Hunnebostrand. Med avstamp i skulpturutställningen har idén om ett Stenens Hus växt fram. Med stöd av Leader, Västra Götaland och Sotenäs kommun, samt privata sponsorer drivs sedan 2017 ett projekt med syftet att utreda förutsättningarna för etableringen av ett Stenens Hus på Udden.

Projektet kommer att avslutas vid årskiftet. Tiden fram tills dess kommer att användas till fortsatt medborgardialog och skrivandet av en rapport med rekommendationer till Sotenäs kommun. I medborgardialogen finns nu två nya mötestider:

21 aug, i Sotenäs kommunhus: fokusgrupp innehåll. Begränsat antal platser, medverkan i denna grupp kräver anmälan till carl.forsberg@sotenas.se senast 20 aug.

17 sep, kl 18-20, i Kulturhuset Hav och Land: Stormöte  med allmänheten för att redovisa reslutatet av medborgardialogen så långt. Ingen anmälan krävs.

Vi tar gärna emot synpunkter på projektet per mail till carl.forsberg@sotenas.se

Mer information om projektet hittar du på stenenshus.se Har du önskemål om mer information på hemsidan, hör gärna av dig!


Kalendarium


Så funkar det

Nyhetsbrevet om kultur i Sotenäs kommun kommer ut den 29:e varje månad. Vill du att ditt evenemang ska synas här, så maila till kultursekreteraren senast den 27:e månaden innan ditt evenemang äger rum. Du behöver beskriva evenemanget med en mening och bifoga en länk till en sida med mer utförlig beskrivning. Se ovan på kalendariet för att få en uppfattning om hur det kommer att se ut.


facebookinstagram

E-post: carl.forsberg@sotenas.se

Telefon: 0523 - 664 788

Du får detta nyhetsbrev eftersom du har anmält dig via vår hemsida eller på annat sätt godkänt att din adress används för utskick. Vill du avsluta din prenumeration, klicka här.