Almedalsveckans nyhetsbrev 10, 2019. Har du problem att läsa det? Öppna nyhetsbrevet i webbläsaren.

Almedalsveckan 2018

 Visby den 27 juni 2019

Varmt välkommen till årets Almedalsvecka och Gotland!

Nu kan vi räkna timmar och minuter till dess årets Almedalsvecka är i gång. Klockan 09:00 på söndag slår träffpunkterna upp sina tält, första intervjun hålls med dagens partirepresentant och klockan 14:30 är den officiella invigningen i Almedalen på stora scenen.

Vädret ska bli växlande under veckan, det börjar med 24 grader och strålande sol, sen i mitten av veckan ser det ut att komma lite välbehövligt regn, för att sen spricka upp framåt helgen. Men mycket kan hända till dess.

Varmt välkommen till årets Almedalsvecka! 
Vi ses i vimlet!


Årets tryckta program

Det officiella programmet är tryckt och finns nu på bibliotek och offentliga platser runtom på Gotland. Samt på flygplatserna och båtterminalerna.

Förutom alla evenemangen, som skickades in innan programmet gick till tryck, finns det även läsvärda artiklar om den kamp som resulterade i att vi nu har allmän och lika rösträtt. En kamp som främst fördes av kvinnorna i 1910-talets Sverige.

Det tryckta programmet som e-tidning, klicka här >>


Välkommen på invigning!

Firandet av vår 100-åriga demokrati är temat för den officiella invigningen från Almedalens scen kl 14.30. Invigningen inleds med en rösträttsmarsch från Öster centrum klockan 13:45.

Medverkar gör talman Andreas Norlén, demokratiminister Amanda Lind, utbildningsminister Anna Ekström samt Gotlands landshövding Anders Flanking och Bertel Haarder, Folketingsledamot och grundare av Folkemoedet på Bornholm. De gotländska politikerna Eva Nypelius och Per Edman står också på scen i sina roller som värd och arrangör.

Musikunderhållning utlovas av ordkonstnären Emil Jensen och Gotlandsmusiken.  

Varmt välkommen!


Polisens insats under årets Almedalsvecka

På polisens hemsida kan vi läsa att de är på plats under Almedalsveckan med en särskilt uttagen polisresurs. Enligt ett pressmeddelande som skickades inför årets vecka säger kommenderingschef Christer Birgersson, ansvarig för polisens insats under Almedalen, att en viktig utgångspunkt i polisens planering inför Almedalen 2019 är att den upplevda tryggheten ska öka.

I förberedelsearbetet har de arbetat tillsammans med ansvariga arrangörer och Region Gotland, samt utifrån utvärderingen av förra årets insats.

Läs hela pressmeddelandet här >>


Aktuella ämnen och närvarande ministrar

De är Hållbarhet som toppar även årets lista på mest aktuella ämne. Men Klimat och miljö står också högt i år, oftast tillsammans med Hållbarhet.

18 av våra 23 ministrar finns på plats, lättast att träffa på under veckan kan socialminister Lena Hallengren vara, hon deltar nämligen i 21 evenemang. Därefter är det Ardalan Shekarabi som medverkar i 20 evenemang och Anders Ygemang i 16 evenemang.


Vill du bli kranmärkt som arrangör under Almedalsveckan?

Kranmärkt vattenmingel på Donners plats Under Almedalsveckan kranmärker Svenskt Vatten utställare och verksamheter som serverar lokalproducerat, färskt kranvatten istället för transporterat och förpackat vatten i burkar eller plastflaskor.

På Donners plats tisdag 2 juli kl.13.00-14.00 delar vi ut Kranmärkt-diplom till verksamheter som valt kranvatten framför flaskvatten som ett enkelt sätt för att bidra till hållbarhet och en bättre miljö.

För att fira kranmärkningarna serverar Emil Åreng, Sveriges hetaste bartender, mocktails på avsaltat havsvatten och färska bär och frukter från Gotland.

Emil Åreng utsågs 2015 till Årets bartender och har flera gånger lyfts fram som en av världens bästa inom yrket. För Svenskt Vatten, som har många experter inom ämnet vatten, är det extra roligt att få lyfta Kranmärkt ihop med en dryckesexpert, som lyfter kranvattnet till en ytterligare smakdimension. Vill ni kranmärka ert event under Almedalen? Gå då in på www.kranmarkt.se och se vad som krävs.

Länk till Kranmärkts hemsida >>


Tisdagen mest intensiv!

Under årets vecka är det fortfarande tisdagen som är den mest hektiska dagen vad gäller antalet evenemang. Nämare 1 100 evenemang finns att välja mellan i det officiella programmet denna dag. Hållbarhet, klimat/miljo, digitalisering och näringsliv är det ämnen som flest arrangörer vill prata om.

Om du inte hinner med att gå på alla evenemang, eller kanske prioriterar en paus och missar ett intressant seminarium, var lugn! Det finns webbsändningar som finns kvar även efter årets vecka är avslutad.


Närmare 43 000 deltagare väntas till Gotland

Årets vecka kommer att bli välbesökt. Uppskattningsvis kommer cirka 43 000 unika besökare att delta i diskussion, röra sig i Visbys gränder och medverka i olika evenemang.

De flesta besöker Almedalsveckan under mer än en dag, vilket innebär att mer än 110 000 personer kommer att ha rört sig i området under veckans åtta dagar. 

En nyhet är att det i år går att ta en kryssning från fastlandet med mål Almedalen. Tre anlöp blir det, förutom de kryssningsfartyg som är planerade att anlöpa till Visbys kryssningskaj. 


Transporter till Visby och runt om på Gotland

Du kan transportera dig runt i Visby, med hjälp av bussar. Det går en buss från hamnterminalen till Östercentrum ett par gånger i timmen, om benen har blivit trötta av allt vandrande. 

Länk till kollektivtrafiken under Almedalsveckan >>

Det går också bussar och taxi från flygplatsen i samband med avgång och ankomst.

Taxihållplatser finns i södra delen av Almedalsområdet, vid rondellen i innerstan vid Packhusplan. Dessa platser är utmärkta på kartan.


Vi vill gärna veta lite mer om våra deltagare

Kanske blir det du som får frågan i vilken roll du besöker Almedalsveckan.

Vi vill gärna veta lite mer om vilka våra besökare är så under veckan kommer ett par Almedalsrepresentanter att gå runt och fånga in besökarna och ställa ett par korta frågor. Om det blir just du som fångas in, ge oss gärna ett par minuter av din tid och svara på våra frågor. Vi vill så gärna lära känna dig lite bättre!


Gotland plastbantar - var med du också!

Region Gotland och Länsstyrelsen jobbar med att möta Sveriges miljömål och FN:s Globala hållbarhetsmål. Dessa innebär bland annat att minska negativ påverkan på havet, främja hållbar konsumtion och begränsa klimatpåverkan.

Länsstyrelsen har påbörjat ett nytt projekt som heter Gotland plastbantar. Målet är att belysa hur vår miljö påverkas av vårt plastanvändande och ge förståelse för hur vi alla kan bidra till att skapa ett mer hållbart användande av plast.

Plast dödar havsdjur och bidrar till klimatförändringarna. Därför utmanar vi alla Almedalsdeltagare i vår plastbantning.

Var klimatsmart och anta plastutmaningen du också! Välj bort plast och visa gärna dina nya vanor genom att använda hashtaggen #Gotlandplastbantar


En av våra infopunkter kräver action!

På fem ställen i Almedalsområdet hittar du montrar med karta och viktig information som förenklar för dig.
En av dessa Infopunkt handlar om våra tankar om att göra ett politiskt torg i anslutning till Almedalen. Ja, faktiskt granne med Kruttornet, så vi kallar vårt partitorg för Kruttorget! Hjälp oss att ladda våra planer med innehåll, sök upp infopunkten vid Kruttorget och läs mer.


Alla som talar från Almedalsscenen!

  • Söndag 30 juni, Miljöpartiet - Per Bolund, kl 19
  • Måndag 1 juli, Moderaterna  - Ulf Kristersson, kl 19
  • Tisdag 2 juli, Vänsterpartiet - Jonas Sjöstedt, kl 19
  • Onsdag 3 juli, Liberalerna - Nya Partiledaren*, kl 19
  • Torsdag 4 juli, Centerpartiet - Annie Lööf, kl 19
  • Fredag 5 juli, Socialdemokraterna - Magdalena Andersson, kl 19
  • Lördag 6 juli, Kristdemokraterna - Ebba Busch Thor, kl 19
  • Söndag 7 juli, Sverigedemokraterna - Jimmie Åkesson, kl 14

* Namnges efter landsmötet den 28 juni.


Aktiviteter under lördagen den 6 juli

Stannar du till på lördag, eller kanske till och med kommer på lördagen den 6 juli, så passa på att gå ner i Almedalen. Nytt för i år är att det sker en hel del roliga aktiviteter under eftermiddagen denna nästsista dag på årets vecka. 

Redan nu kan vi tipsa om en utställning om demokrati på Almedalsbiblioteket och FN:s globala mål tolkat av Medeltidsveckan i Almedalen. 


Har du frågor?

Vi finns här och svarar på dina frågor varje vardag mellan kl 09-15 (lunchstängt mellan kl 12-13). Från vecka 26 utökar vi våra öppettider, då finns vi och svarar på dina frågor mellan kl 08-18, även lördagen den 29 juni.

Ring 0498-26 93 10 och välj det knappval som bäst stämmer överens med din fråga. 

Du kan också maila oss på almedalsveckan@gotland.se


Håll koll på vad som händer!

Har du någon i din organisation eller en samarbetspartner som också bör få  Almedalsveckans nyhetsbrev? Hänvisa gärna till länken med anmälan för nyhetsbrevet.

Länk till anmälan om nyhetsbrev >>


Följ Almedalsveckan på sociala medier!

facebookinstagramtwitterhomepage

Gilla oss gärna!


Almedalen Just Nu 2019

Den officiella programtidningen för 2019 görs av Gotlands Media och heter Almedalen Just Nu.

Appen Almedalen Just Nu finns på Appstore och Google play.

Almedalen Just nu kommer ut med fyra nummer per år. Två nummer har redan kommit ut.

E-tidningarna finns samlade här>>


Almedalsveckan - den demokratiska mötesplatsen för alla
- en magisk plats, för dialog, utbyte och oväntade möten, som bidrar till att utveckla vårt samhälle.

Genom öppenhet, tillgänglighet och ömsesidig respekt skapas den unika Almedalsandan.Region Gotland, Almedalsveckan

621 81 Visby, telefon 0498-26 93 10

Supporten öppen mellan klockan 08:00-18:00.
Under Almedalsveckan nås vi mellan klockan 08:00-22:00.
almedalsveckan@gotland.se   www.almedalsveckan.info

Region Gotlands logotype

Nyhetsbrevet går till arrangörer, journalister, de som fått tillstånd om markupplåtelse under Almedalsveckan samt de som själva har registrerat sig.
Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.