Vi på Krinova önskar dig en riktigt härlig sommar! | Klicka här för att läsa nyhetsbrevet på webben

Sommar, sol och bad – eller?

Med detta nyhetsbrev vill vi på Krinova önska er alla en riktigt härlig sommar med sol, värme och ledighet!


Tjugo år av innovation

I år firar Krinova 20-årsjubileum. Mycket har hänt under resan fram till den verksamhet som vi är i dag.  År 2013 var en viktig milstolpe för Krinova. Då bildades nämligen inkubatorn, som senare blev Innovationsarenan. Något som betydde nya möjligheter för entreprenörer och företagare, inte minst i nordöstra Skåne. Skåne Nordost och Högskolan Kristianstad är de basfinansiärer som varit med ända sedan starten av Innovationsarenan. Idag finns ytterligare ett antal olika basfinansiärer kopplade till olika uppdrag bl a Region Skåne där uppdraget är att erbjuda innovations- och utvecklingsstöd till alla matföretagare i hela Skåne.

2012 fattade de sex kommunerna i nordöstra Skåne (Kristianstad, Hässleholm, Hörby, Osby, Östra Göinge och Bromölla) beslutet att samla resurserna i en gemensam inkubatorsatsning. Eftersom Krinova redan hade en välfungerande verksamhet gavs Krinova i uppdrag att erbjuda innovations- och utvecklingsstöd till nya och etablerade företag i nordöstra Skåne oavsett bransch. Stödet skräddarsys efter entreprenörens utmaningar och är inte kopplat till Krinova som fysisk plats.

Vid denna tid fanns inkubatorbolaget Rampen, som ägdes av Stiftelsen RUTH, med kontor på Krinova och detta införlivades då i den nya inkubatorsatsningen.

Sedan Innovationsarenan startade har närmare 500 företag fått stöd, varav en betydande del är från de sex kommunerna i nordöstra Skåne.

- Att företagarna kan få stöd där de fysiskt befinner sig tror jag är en av framgångsfaktorerna, säger Pierre Månsson som är ordförande i Skåne Nordost och som också var med då man fattade beslutet att ge Krinova uppdraget.

Genom Innovationsarenan så samverkar de sex kommunerna och samlar resurserna för ett effektivt stöd för snabbare innovation, ökad tillväxt och nya arbetstillfällen. Resultaten har inte låtit vänta på sig. Många av företagen som tidigt kom i kontakt med Krinova och Innovationsarenan växer och anställer.

- Det krävs hårt arbete för att utvecklas och växa som företagare. Det finns många duktiga entreprenörer som har bra lösningar och där stödet genom Innovationsarenan hjälper till att utveckla lösningar till hållbara affärsidéer som skapar tillväxt. Vi i nordöstra Skåne måste ta vår plats, berätta att denna del av Skåne också finns och lyfta fram våra styrkor. Att Krinova tar en allt större plats i olika sammanhang är ett sätt också för oss att synas och nå ut, konstaterar Pierre.


#3 Livsmedelsbranschens marknadspotential ››
Världens matsystem influeras ständigt av nya trender. Vilka är trenderna som stöper om livsmedelsbranschen just nu? Hur påverkar de internationellt och i Sverige? Och vad innebär det för dig som entreprenör, lantbrukare, investerare eller konsument? 

Under denna träff får vi lyssna till en trendspaning om livsmedelsbranschens omvandling av Julia Marcopoulus från AGFO, medieplattformen med fokus på framtidens matsystem. Vi kommer prata om nya marknader och dess potential, internationellt samt i offentliga sektorn och om hur du som livsmedelsproducent kan utveckla din verksamhet och skapa nya värden för stärkt konkurrenskraft. Bl.a. kommer projektet "Matupphandling 80/20 – utveckling och spridning av innovativ upphandling av småskaliga livsmedelsproducenter” som drivits av LRF Skåne, Hässleholms Kommun, Kristianstads kommun samt Krinova att presenteras. 
När: 30/8 kl. 09.15-11.30 | Var: Krinova Incubator & Science Park


SM i mathantverk

SM i Mathantverk äger rum i Högbo i Gävleborgs län den 15-17 oktober. I år finns det totalt 56 klasser att tävla i. Äppelmust och Övrigt charkuteri är årets nya klasser. Sista anmälningsdag är 14 september.

›› Läs mer & anmäl dig


Urban Deli lanserar Maisha Deli - veganska alternativ till smör och ost

Maisha Delis första två produkter, MAiSHA Smörigt Spread och MAiSHA Ostig Jalapeño, lanseras på Urban Deli som ingår i Axfoodfamiljen.

- Vi vill vara i framkant när det gäller framtidens mat, och vi kontaktade Anna som driver Maisha Deli för knappt två år sedan, när vi uppmärksammat att hon tilldelats ett entreprenörsstipendium. Sedan dess har vi haft kontakt, och det känns jättekul att lanseringen kan ske hos oss, säger Jesper Weidlitz, affärsutvecklingschef på Urban Deli. Vi ska vara en dörröppnare för entreprenörer och mindre producenter ››

Grattis Buljongkokeriet till Sten K Johnson stipendie

I förra veckan offentliggjordes 2019 års stipendiater för Sten K Johnsons Stiftelse. Grattis säger vi till Claes Dorthe och Buljongkokeriet, ett av företagen på Innovationsarenan, som var en av stipendiaterna.

- Det var en stor uppmuntran att få stipendiet, jag fick bekräftelse på att jag är på rätt väg. Jag har jobbat nära Krinova under en tid nu och när Sten K Johnson bad om referenser kändes det naturligt att be min kontakt på Krinova, Klara Lindström, om hjälp. Det visade sig vara lyckosamt, säger en nöjd Claes Dorthe.

Undernäring är ett stort problem i samhället idag. Det kan bero på dålig aptit, sjukdom eller sväljsvårigheter. Buljongkokeriet har tagit fram en produkt som ska ersätta de näringsdrycker som sjukhus och äldrevård använder idag. Buljongen är hantverkskokad, helt utan essenser, konserveringsmedel eller andra extrakt.


Bondens Skafferi vinner Nordic Food Entrepreneur

Kristianstadsföretaget Bondens Skafferi vann Nordic Food Entrepreneur 2019 i den nordiska mattävlingen Embla. Priset delades ut i samband med ett evenemang i Reykjavik. Bondens Skafferi är en länk mellan producenter, kockar och matbutiker och lägger vikt vid matens ursprung, kvalitet och årstidsvariation. Sex nordiska lantbruksorganisationer står bakom Embla-priset, delvis finansierat av Nordiska ministerrådet, som del av programmet Ny nordisk mat III. Målet är att lyfta nordisk matkultur och öka intresset för den också utanför Norden.


Testbädd Balsgård är i full gång

Sedan projektstarten i februari är vi igång med några framgångsrika produktioner i pilothallen Balsgård. Tack vare samarbetet mellan både offentliga och privata aktörer kan nu små och större dryckesbolag ta tillvara på möjligheten att utveckla och testa sina produkter med hjälp av erfarna och kunniga business designers från Krinova. Företag kan få hjälp att bland annat besvara frågor från allt mellan affärs- och konceptutveckling, formulering av recept till distribution.

Har du någon idé eller dryckesprodukt som du behöver hjälp med att formulera och eller testa? Välkommen att kontakta oss!

Emelie Sellman (Business Designer - Testbädd Balsgård), emilie@krinova.se, 0730-68 38 99

María Fernanda Bocángel (Partner Relations), marifer@krinova.se, 0722-08 98 79

›› Mer om samarbetet och projektet


Pengar att söka

Sök stöd för digitalisering: Som företagare i Skåne kan du söka stöd, så kallade checkar, för digitalisering. Du kan få upp till 250 000 kronor för att förbereda och genomföra en satsning på digitalisering av verksamheten. Nu är den tredje av totalt fyra utlysningar under 2019 öppen ››

Internationaliseringscheckar: Som skånskt småföretag kan du söka stöd för internationalisering. Du kan få upp till 250 000 kronor för att förbereda och genomföra en satsning på en för företaget ny marknad utanför Sverige ››

Mikrostöd för naturturism: Som skånskt småföretag inom naturturism kan du söka mikrostöd, en så kallad check, för att utveckla ditt företag. Du kan få upp till
50 000 kronor för att utveckla din verksamhet för en internationell marknad ››

Lantmännens Forskningsstiftelse: Lantmännens Forskningsstiftelse delar ut upp till 25 miljoner kronor per år till olika forskningsprojekt. Genom dessa satsningar vill Lantmännen utveckla idéer och stödja framtagning av ny kunskap som kan ge ökat värde i hela kedjan från jord till bord. Stiftelsen har tre fokusområden: Lantbruk och maskin, Bioenergi och gröna val samt Livsmedel och förpackningar. Öppen utlysning i september 2019 ››


Om Krinova Incubator & Science Park

Krinova driver nytänkande och skapar jobb och tillväxt. Det gör vi genom att omvandla samhällsutmaningar till innovationsprojekt, engagera företag, offentlig sektor och akademi i samverkan som leder till långsiktig och hållbar utveckling. 

Vi är en mötesplats för människor och idéer och erbjuder innovations- och utvecklingsstöd till såväl företag som ännu befinner sig på idéstadiet till etablerade företag. Inom profilområdet mat – miljö – hälsa skapar vi samarbeten och projekt på regional, nationell och internationell nivå. Under drygt tio år har vi drivit olika livsmedelsrelaterade initiativ och är Sveriges största och första inkubator och science park med fokus på livsmedel. Krinova ägs av Kristianstads kommun och Högskolan Kristianstad och är en av de ca 65 medlemmarna i den nationella branschorganisationen Swedish Incubators & Science Parks (SISP). 

facebooklinkedininstagramyoutubehomepage

Vill du avsluta din prenumeration, klicka här | Bli prenumerant här