Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Söderholm: "Ha en skön sommar – och logga ut i det fria!"

Känner du också att det blir för mycket mobil ibland? Statistiken visar att vi i snitt tittar på mobilen hela 150 gånger per dag.

I sommar kommer jag att anta ute-maningen #Loggautidetfria som du kan läsa mer om nedan. Att äta en middag med goda vänner utan att posta en bild på middagen, att ta en busstur och bara titta på omgivningen utanför eller en sommarpromenad med mobilen lämnad hemma.

Anta ute-maningen du också! Om du vill kan du följa mig på instagram @susanne_soderholm där jag lägger upp hur det går med min ute-maning (men självklart i efterhand).

Nu hoppas jag att ni får en sommar fylld av både lite vila och mängder av härliga orienteringsminnen.

Innan allt för många försvinner på semester vill vi dock påminna om ett och annat som kan vara bra att känna till. Läs vårt nyhetsbrev – och sprid infon vidare.

Sist men inte minst – glad midsommar!

Susanne Söderholm, förbundschef


facebookinstagramtwitterlinkedin

Håll dig uppdaterad - följ våra sociala medier!


Anta ute-maningen #Loggautidetfria

Vi människor mår bra av att vistas utomhus. Det är ingen nyhet. Men numera är det svårare för oss att utenjuta. Att ha mobilen i fickan och vara ständigt uppkopplad påverkar både vår mentala och fysiska hälsa. Så för att verkligen koppla av behöver vi gå offline när vi går ut.

Anta utemaningen och #Loggautidetfria du också!

Varför inte ta en spontanpicknick, försök hitta sjusorters blommor med barnen, håll kalaset utomhus, rasta grannens hund, gå till ett utegym på lunchen, bygg en trädkoja, cykla en sväng, ta ett kvällsdopp, mata fåglar eller drick morgonkaffet utomhus. Men – utan att vara uppkopplad. 

Dela ditt bästa tips på vad du gör för att #loggautidetfria och ute-mana dina vänner att göra samma sak.

Ladda ner sommarbingot HÄR och kryssa för de ute-maningar du klarar.

 

Ut i det fria – ett initiativ mot TBE

Bakom initiativet "Ut i det fria" står läkemedelsbolaget Pfizer, organisationerna 1,6- och 2,6 miljonerklubben samt Orienteringsförbundet. Initiativet har som målsättning att inspirera till ett aktivt liv utomhus och samtidigt uppmärksamma och öka kunskapen kring den fästingburna sjukdomen TBE samt vad man kan göra för att skydda sig mot den. Läs mer här: www.fasting.nu/utidetfria


Utveckla era medlemmar – dyk ner i vår digitala utvecklingsplan

Oavsett vilken ambition du eller medlemmarna i din förening har med orienteringen vill vi att ni alla ska utvecklas.

Nu finns svensk orienterings nya utvecklingsplan tillgänglig på webben. Här hittar ni mängder av kunskap som kan berika ert idrottande.

Tipsa om utvecklingsplanen – och läs mer HÄR.


SVT sänder VM i Norge

Årets orienterings-VM avgörs i norska Östfold - där Sverige dominerade stort på fjolårets För-VM och vann samtliga lopp utom ett.

VM i Norge, som är ett renodlat skogsmästerskap, avgörs 13-17 augusti och du som inte kan vara på plats kan följa dramatiken via SVT:s sändningar.

– Ett VM i orientering erbjuder allt vi på SVT önskar. Ett spännande mästerskap där stjärnor som Tove Alexandersson har chans att ta medaljer på högsta nivå, säger SVT Sports chef Åsa Edlund Jönsson.

I vanlig ordning har Sverige siktet inställt på att bli bästa nation.

Mästerskapen duggar tätt i sommar

Under sommaren avgörs även VM i mountainbikeorientering och VM i precisionsorientering.

MTBO-VM avgörs i Danmark 27 juli-3 augusti, PreO-VM avgörs i Portugal 23-39 juni.

I Danmark avgörs även ett junior-VM för löparna, 6-12 juli, men allra närmast i tiden kommer Ungdoms-EM i Vitryssland som inleds i slutet av juni.


Vill ni arrangera Sveriges första MTBO-VM tillsammans med SOFT?

Sverige har aldrig tidigare sökt eller arrangerat ett VM i mountainbikeorientering (MTBO) men nu finns möjligheten och vi känner oss redo.

Är din förening redo och vill ni arrangera VM i MTBO 2022 eller 2023 tillsammans med oss på Svenska Orienteringsförbundet?

Läs mer HÄR.

Ny mark- och miljö-organisation

Under våren har en ny organisation för mark- och miljöfrågor i samband med arrangemang bildats. Den leds av Joacim Ingelsson som med hjälp av en expertgrupp och distriktens markansvariga ska bidra till att säkra marktillgången och skapa hållbara arrangemang.

Läs mer HÄR.


Lyckad World Orienteering Day!

Den 25 maj anordnades årets WOD, World Orienteering Day, och det var många som gjorde sitt för att manifestera vår idrott. Totalt i världen var det 398 168 deltagare!

Läs mer på WOD:s hemsida - och stort tack till alla som var med och bidrog!


Missa inte O-Ringen Kolmården!

15 000 orienterare har redan anmält sig till årets O-Ringen i Kolmården och bolagets vd Henrik Boström har höga förväntningar:

"Det är med stor spänning jag ser fram emot O-Ringen Kolmården 2019 som nu verkligen ligger runt hörnet. Förra årets O-Ringen var förmodligen det bästa O-Ringen i modern historia, och likväl tror jag vi kan toppa det i sommar."

Har du inte säkrat din plats på sommarens fest - HÄR kommer till tävlingens hemsida. 


Kom ihåg er LOK-ansökan

LOK-stöd kan sökas av varje idrottsförening, ansluten till något av de specialidrottsförbund som tillhör RF och som bedriver verksamhet för deltagare i åldern 7-25 år. LOK-stödet finns för att stödja föreningsdriven barn- och ungdomsidrott.

Ansökan för våren 2019 (dvs aktiviteter bedrivna 1 jan - 30 juni) ska vara inskickad senast den 25 augusti. Läs mer HÄR.


Intäkter till föreningen via Folkspel

Genom Folkspels produkter har din förening möjlighet att skapa ett bra inkomstsflöde till föreningen. Folkspels regionsäljare hjälper dig att lägga upp en säljplan för föreningen av deras produkter BingoLotto, Sverigelotten, BingoLottos julkalender samt BingoLotto prenumeration. Räkna enkelt ut vad föreningen kan tjäna på ett år. Läs mer HÄR.


1,3 miljoner idrottare kan få fri vård via Folksam

I dag har sju olika idrottsförbund tillgång till Folksams tjänst Råd och Vård för idrottsskador. Därmed kan 1,3 miljoner idrottsutövare få snabb experthjälp av fysioterapeuter och läkare specialiserade på idrottsskador.

Det är spelare inom basket, fotboll, amerikansk fotboll och innebandy samt orienterare, brottare och Korpenaktiva som idag kan ringa en fysioterapeut när som helst mellan 8 och 17 och få snabb hjälp med en skada. Från och med 1 juli ansluter även skidförbundet, bordtennisförbundet och skidskytteförbundet. Råd och Vård för idrottsskador är en tjänst som ingår i det försäkringspaket som idrottsförbunden tecknar med Folksam.

Läs mer HÄR!


RF har numera en funktion som kallas idrottsombudsman, nås på 08-6274010, och en visselblåsartjänst. Idrottsombudsmannen ger stöd om du misstänker att nån bryter mot idrottens värdegrund. Via visselblåsartjänsten anmäls allvarliga missförhållanden.

Läs mer HÄR.


Svenska Orienteringsförbundet. Heliosgatan 3, 120 30 Stockholm
Telefon: 010-4765360. E-post: info@orientering.se. Hemsida: www.svenskorientering.se 


Orienteringsföreningar och orienteringsdistrikt får detta nyhetsbrev eftersom er förening/ert distrikt är medlemmar i Svenska Orienteringsförbundet.

Om du vill att någon mer ska få dessa nyhetsbrev hänvisa till att man kan anmäla sig här.

Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.