Trygg och säker
Att kunna stänga och låsa sin dörr är för många en självklar sak. Att på så sätt båda känna sig säker och trygg är också en självklart. Det är inte alla gånger som det finns en kravställare som på ett tydligt sätt anger hur en dörr ska låsas. Men tänk efter, är inte de prestanda egenskaper som Godkänd låsenhet anger en bra nivå att utgå ifrån för att få en trygg låsning?
Vad är godkänd låsenhet
Godkänd låsenhet blev ett begrepp i Sverige redan i mitten av 1980-talet när den första svenska standarden publicerades och kravställare insåg nyttan med att referera till provade och certifierade produkter.
1986 Första utgåvan av SS 3522 publicerades.
2005 SS 3522 utgåva 4 publicerades. De nya Europa standarderna för lås och beslag ingår från och med denna utgåva i den svenska standarden. Krav på borrskydd av låshus tillkommer.
2015 SSF Stöldskyddsföreningen ger ut SSF 3522. Den nya utgåvan omfattar både mekaniska och elektromekaniska produkter. Kopplingen till Europastandarderna förstärks.
Teknikutveckling och digitalisering
Smarta hem och smarta hus är idag allmänna begrepp. Hissar, belysning, ventilation, hushållsapparater och även lås och larm är idag uppkopplade mot internet.
Standarder och normer som är skrivna på det traditionella sättet har svårt att hänga med i den snabba utvecklingen av produkter och tjänster. Därför ser vi redan idag hur det publiceras olika dokument som på olika sätt försöker ”standardisera” smarta lås. Standarder och normer behöver bli mera funktionsbaserade istället som idag oftast beskriva krav på en viss teknisk lösning och hur man provar den. Funktionsbaserade standarder och normer är en förutsättning för att möta den teknikutveckling som vi bara sett början på.
SEM Group och SSF arbetar idag med att ta fram SSF 3523 – Digitala låsenheter. Syftet är att SSF 3523 ska ge marknadens aktörer motsvarande trygghet och säkerhet som trotjänaren Godkänd låsenhet har gjort i över trettio år och fortsatt kommer att göra.