Nyhetsbrev med senaste nytt från Skara kommun. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.


MEDBORGARTIDNING 3/2019

Det goda livet, idag och imorgon. På landet, i staden och mittemellan.

Skaraborgs vackraste stad

Om du uppskattar det som är vackert, då har du hamnat på rätt plats. Skara är bevisligen Skaraborgs vackraste stad.

Skara fick denna fina utmärkelse för några år sedan av arkitekturskribenten Mark Isitt. På sin reportageresa beskrev han Skara som en plantskola för arkitekter och sade att han här kände sig både välkomnad och omfamnad. Vid åsynen av domkyrkans höga valv utbrast han: ”Tack för skönheten!”

I Skara är det mycket som är vackert och storslaget i det lilla. Vi har en hel del att vara stolta över. Så gläd dig över det, särskilt nu under den allra vackraste tiden på året. 

Mark Isitt berättar om Skara: SE FILMEN


Ta en tur på arkitekturstråket

Stråket mellan stationshuset och Västergötlands museum beskrivs som snudd på världsarv. Njut av atmosfären och våra vackra byggnader! Läs mer


Tips inför sommarens fester

Inför studentbalen samlas studenterna varje år i Botan och det är en stilfull uppvisning av vackra kreationer. Årets trend är klänningar i enkla skärningar och sobra färger med glittriga detaljer. Kanske något att ta efter till sommarens partyn?

Klassiskt vackra och enkla klänningar som piffas upp med festligt glittriga väskor.

Guldfluga med matchande guldskimrande näsduk i kavajfickan.

Vackra off shoulder- klänningar i harmoniska färger som matchas med halsband i strass.

LEDARE

Medarbetarna i Skara kommun arbetar dagligen med att skapa det goda livet för dig som invånare. För att få en uppfattning om allt vi gör kan du i detta nummer läsa om statistik från våra verksamheter.

Sveriges kommuner står inför stora utmaningar de närmaste åren. Antalet barn och unga samt äldre ökar och det påverkar den kommunala ekonomin. Detta innebär att vi ständigt måste se över våra arbetssätt för att kontinuerligt bli bättre och effektivare och göra mesta möjliga nytta för skatteintäkterna.

Äntligen har sommaren gjort sitt intåg och med den också det digra utbud av aktiviteter vi erbjuder i vår kommun och Skaraborgs vackraste stad. Jag hoppas du hittar något som passar just dig och att du tar dig tid att njuta av sommaren på hemmaplan. Jag vill passa på att önska dig en riktigt skön sommar!

Gustaf Olsson, kommundirektör

Artiklar

Släng dig med fakta i sommar!

Alla känner vi någon som alltid vet allt, någon som är faktaresistent eller bara vet bäst. En besserwisser eller en som mansplainar. Direkt saxat ur årsredovisningen kan du nu briljera med fakta vid sommarens fester och middagar. Kom så guidar vi dig igenom allt du behöver för att kunna ge svar på tal! Läs mer


Egen el för Ström

Efter en föreläsning om solel på kommunen tog Billy Ström i Händene steget fullt ut och investerade i en egen anläggning. Det har han inte ångrat.

Läs mer

Hotell byggs i Botan

Örtagården i Botan är byggd som munkarna tänkte sig paradiset. Nu blir Botan också ett paradis för fjärilar och humlor. Det blir spännande att se vilka hyresgäster som flyttar in i det nya insektshotellet.  Läs mer


Nytt bostadsområde

Sörskogen blev en dundersuccé. Området var så attraktivt att det snabbt blev läge att planera för ett område till. Nu kommer Sörskogen Norra. Läs mer

Nyfiken på Oxbacken?

Stadsdelen Oxbacken är 1860-talets by på landet, fast inne i stan, med rester av en livlig hantverksverksamhet. Men också tvåfamiljshus från 1920-talet. Läs mer

På nya poster i kommunen

De tar över efter stadsarkitekten

Medarbetarna Malin Tell och Jon-Erik Notäng tar över ledarskapet på plan- och bygg-enheten när stadsarkitekten går vidare till annan tjänst. Malin ska leda plan-, och Jon-Erik bygglovsverksamheten.

Receptet

Marias färska jordgubbar med lime

Har du ringt till kommunen någon gång? Då är chansen stor att du har talat med allas vår "växel-Maria". Förutom att ge ett gott bemötande (vår kommun ligger alltid bra till i alla undersökningar) så har Maria också goda recept att dela med sig av. Så här kommer en sommarfavorit! Mycket enkelt och otroligt gott. Läs mer


Notiser

Ska du hemestra? - bästa utflyktstipsen i sommar

Packa picknickkorgen och ge dig ut i vår vackra natur! Här kommer turistbyråns personliga favoritplatser och smultronställen, perfekta för utflykt med fikakorg.  Läs mer


Sommarkort på Vilanbadet

Med sommarkortet kan du bada både inne och ute hur mycket du vill. Du köper kortet i badets reception. Läs mer!


Lekpark vid Djurgårdsäng

Nya lekredskap är monterade på lekplatsen vid Djurgårdsäng, ny gunga, sandlåda, nytt bord, pergola och en rutschkana med klätterställning med en massa andra roliga grejer på.

Jogga dig otörstig

Skara Energi har satt upp en vattenkran i Härlunda där du kan fylla på din vattenflaska på joggingturen. Tvättäkta Vättervatten, förstås! Läs mer


Efterlysning!

Jättelokan riskerar att ta över i naturen. Om du ser den, rapportera in den på www.invasivaarter.nu 

Det finns fler arter som kan bli problem

Läs mer


Hundrastgård i Ardala

Nu ställs hundrastgården i Ardala i ordning. Inom den närmaste tiden kommer ett staket upp. Efter sommaren grusas det vid grinden och en lampa, ett bord och en hundlatrin sätts upp. Från det att staketet finns uppsatt går det bra att använda hundrastgården.


Bibliotekets lästips i sommar

Skaras bibliotek har samlingar som vilken svensk stad som helst kan avundas. Dyk ner i bokskatten och läs något du inte brukar i sommar!

Lyssna till månen

av Michael Morpurgo.

Annica Hyllenstrand,
biblioteksassistent:

- Spännande läsning för hela familjen. Som ljudbok på resan eller som högläsning under sköna sommarkvällar.

Läs mer om boken

Äldre Västgötalagen

av lagmannen Eskil

Sven-Olof Ask,
biblioteksassistent:

- Man kan välja om man vill läsa den på originalspråket, dvs fornsvenska, eller i modern översättning.

Läs mer om boken

Slutet

av Mats Strandberg

Emma Arnälv,

Barn- och ungdomsbibliotekarie:

- Efter jag hade läst ut den fanns den kvar i mig i flera månader. En soluppgång kunde få mig att tänka: Vad är viktigt här i livet?

Läs mer om boken

Tävling

Sommarkorsord 3/2019

Lös korsordet direkt på datorn och skicka in lösenordet eller skriv ut på papper och skicka in.
- Digitalt korsord
- Korsord att ladda ner

Korsordet finns också att hämta på biblioteket.

Skicka in ditt svar senast 5 augusti
till kommunikation@skara.se eller Skara kommun, Kommunikationsavdelningen, 532 88 Skara. Vinnaren meddelas i nästa Medborgartidning i augusti.

Grattis Lise-Lott! Vinnare i förra korsordet var Lise-Lott Ehn, Drabantgatan 15, 53236 Skara. Ett presentkort på Skara Handel kommer på posten.

Upplev mera!

Vilka kommer till sommarkvällarna?

Vi hoppas förstås att det är du, din familj och dina vänner! Och många fler. Men vi kan också stolt presentera flera stora artister på den svenska musikhimlen. 17 juli1 augusti / 16 augusti

SE ÅRETS TRAILER


Arkeologiska utgrgävningar

17/6-5/7

Studenter från Göteborgs Universitet fortsätter utgrävningarna i Varnhem.

Läs mer

Stadsvandringar med guide

1/7-12/8

Barbro Olofsson tar oss med på vandring på måndagskvällarna.

Läs mer

Travvecka med kändisfotboll

15-21/7

Musik, kändisfotboll, tornerspel och Stochampionat

Läs mer

På Skara kommuns sida på vastsverige.com kan du söka på evenemang . Läs mer


Planerar du något evenemang? Nu kan du enkelt lägga in det själv i evenemangkalendern och undvika krockar. Läs mer

Följ din kommun - via nyhetsbrev eller bloggar och andra sociala medier. Läs mer

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är bosatt i Skara kommun  eller för att du har skrivit upp dig på något av våra nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.