Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren. Avsluta prenumeration? Klicka här.

Sommarteater på länsteatrarna

Den poetiska Eddan spelas på Västanå Teater, foto Håkan Larsson

Ingen sommar utan sommarteater! Packa filten, termosen, myggmedlet och paraplyet - länsteatrarna erbjuder ett rikt utbud för den som är sugen på en scenkonstupplevelse i det gröna. Här får du några tips!

Norrbottensteatern sätter upp Romeo och Julia med clowner i rollerna på Hägnan i Luleå, Teater Västernorrland spelar Bröderna Lejonhjärta för andra året i rad i Medleforsparken i  Skellefteå och på Murberget i Härnösand visar Teater Västernorrland Molières Tartuffe. Folkteatern Gävleborg spelar Bulgakovs klassiker Mästaren och Margarita i en hytta på Axmar bruk vid kusten norr om Gävle och Dalateatern visar Strindbergs Pelikanen som sommarspel i Smedjan i Stjärnsund. Scenkonst Sörmlands sommarteater är Ibsens klassiker Ett dockhem på Nynäs slott utanför Nyköping och Västanå Teater sätter upp Eddan, en scenversion av Jon Fosse som spelar ända in i september på Berättarladans scen i Sunne.

Läs mer om alla föreställningarna här.


Michael Johansson utsedd till verksamhetsledare

Länsteatrarna i Sveriges styrelse beslutade vid sitt sammanträde 10 juni att anställa Michael Johansson som verksamhetsledare för Länsteatrarna t.o.m. 30 juli 2020. Michael har arbetat på Länsteatrarnas kansli sedan 2018. 

Diskussioner har inletts i den nyvalda styrelsen där man bland annat ser över hur organisationen ska kunna bli en allt starkare lobbyorganisation för länsteatrarna. En kommande diskussion om organisationens uppdrag och verksamhetens innehåll under hösten, i samband med Dialogmöte den 22–23 augusti, Scenkonstchefsmöte 29–30 augusti och Höstmöte 6–8 november kommer att leda fram till en rekryteringsprocess där målet för styrelsen är att under tidig vår 2020 kunna starta ordinarie rekryteringsarbete av en tjänst för Länsteatrarna i Sverige.


Ordförande Robert Uitto har ordet

Robert Uitto, foto Teodor Uitto

- "Jag har sett kulturens kraft som ordförande under ett antal år för Estrad Norr och för våra två folkhögskolor - men också kampen för att klara ett viktigt uppdrag i ett enormt stort glesbygdslän med stora avstånd när det kommer till turnéer.

Kulturen har varit det ena stora uppdraget som jag har haft, men vid sidan av det har det också handlat om EU och de EU-frågor som på olika sätt påverkar en region av vår storlek. Inför EU-valet har det för min del handlat mycket om att tala om öppenhet, solidaritet och yttrandefrihet - de hot som strömningar i Europa faktiskt står för - både gentemot kulturen, men också mot den fria pressen och de fria nyhetskanalerna i Europa."

Läs hela Roberts krönika för juni här.


Ung Scen Norrs teatermetod för arbetslösa sprids i Europa

Ung Scen Norr, foto teatern

Ung Scen Norr började 2016 arbeta med teatermetoden "Spot On!" som använder teater och drama för att få arbetslösa unga att närma sig ett jobb. Projektet finansierades delvis av Europeiska Socialfonden och uppmärksammades därför även i övriga Europa. Det ledde till ett samarbete med teatrar i Italien och arbetsförmedlingen i Madrid i ett nytt projekt, “Fake It Till You Make It” där Ung Scens metod har utvecklas vidare.

Vi kontaktade Mervi Jaako, dramapedagog och samordnare på Ung Scen Norr för att få veta mer om ”Spot On!” och “Fake It Till You Make It” och hur teater och scenkonst kan fungera stärkande för arbetslösa.  Läs mer.


Claes Åström och commedia clown

Foto Lars Teglund

Claes Åström är dubbel aktuell som regissör för både Norrbottens sommarteater Romeo och Julia och nypremiären av Teater Västernorrlands föreställning Tartuffe. Det unika är att Claes arbetar med teatertekniken commedia clown och att alla roller är clowner.

- Det krävs ett enormt mod för en vanlig skådespelare att kliva in i den här formen för den är så avslöjande, säger Claes.

Läs en intervju med Claes om Romeo och Julia här.


Dans för Parkinsons hos Regionteater Väst

Foto Regionteater Väst

Sedan hösten 2018 har Regionteater Väst anordnat dansklasser för människor med Parkinsons sjukdom. Bakom detta initiativ står Ulrika Liljedahl, repetitör och pedagog. Nu undersöks det hur detta projekt kan vidareutvecklas. Läs mer.


Länsteatrarna i Sverige, c/o Svensk Scenkonst, Birger Jarlsgatan 39, 11145 Stockholm

Länsteatrarna i Almedalen 2019

Foto Region Gotland

Snart dags för Almedalsveckan i Visby och Länsteatrarna kommer givetvis att vara där!

Missa inte vårt seminarium "Statens mål siktar på månen, men fastar i nyponbuskarna" tisdag den 2 juli. Är det bara en tidsfråga innan Sveriges länsteatrar får bomma igen? Teatrarna är beredda att ta matchen och ge scenkonst till alla, men då måste vi få resurserna till det! Läs mer.


Sommarhälsning från kansliet

Foto Jonas Jörneberg

Michael Johansson, verksamhetsledare för Länsteatrana i Sverige, skriver en sommarhälsning från det nya kontoret på Birger Jarlsgatan 39. Läs mer.


Robert presenterar sig!

Robert Uitto (s) är ny ordförande i Länsteatrarna i Sverige. Robert har under många år varit ordförande för Estrad Norr, länsteatern i Jämtland Härjedalen och dessutom varit ansvarig kulturpolitiker sedan 2010.

- Den fria kulturen är helt klart en måttstock på demokratin i ett land, säger Robert,

Vi bad om en presentation! Läs mer.


Ny ekonomirapport från SKL

Den 13 maj presenterade Sveriges Kommuner och Landsting vårens ekonomirapport  som visar att kostnaden för välfärden stiger. Det betyder att kommunerna kan stå inför ytterligare kraftiga besparingar och eventuella skattehöjningar. Läs mer.


Paul Lindvall är ny i styrelsen

Foto Jonas Jörneberg

Paul Lindvall (m) är nyvald vice ordförande i Scenkonst Öst och ledamot i Länsteatrarna i Sveriges styrelse. Vi bad Paul skriva några rader om sig själv!

 - Vi måste i alla lägen arbeta tillsammans för att vinna och återvinna de värden som utgör grunden för vårt öppna och demokratiska samhälle, säger Paul. Läs mer.


Följ oss på Facebook

Missa inte senaste nytt! Följ oss på Facebook så vet du vad som händer!


Besök gärna vår hemsida

På vår hemsida hittar du allt du behöver veta!

www.lansteatrarna.se 


Har du några frågor?

Kontakta gärna Michael  på Länsteatrarnas kansli så hjälper han dig vidare.

Michael Johansson

Verksamhetsledare, Länsteatrarna i Sverige
+46 70 234 04 89


Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.