Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren. Avsluta prenumeration? Klicka här.

Sveriges jobbigaste evenemang kommer till Helsingborg 2020

När, var och hur?

Yrkes-SM, Sveriges största yrkesevenemang för ungdomar, arrangeras den 22–24 april 2020 på Olympia park i Helsingborg.

Arenaområdet är uppdelat på flera ytor och hallar såväl inom- som utomhus. Under Yrkes-SM kommer över 30.000 besökare dit för att inspireras av Sveriges yrkesskickligaste ungdomar. På Yrkes-SM är det fritt inträde för alla och skolor kommer kunna boka gratis transporter för sina elever. Yrkes-SM arrangeras vartannat år och syftar till att höja kvalitet, status och attraktionskraft för yrken och yrkesutbildningar.

Bakom satsningen står WorldSkills Sweden, ett samarbete mellan Svenskt Näringsliv, LO och staten genom Skolverket, Utbildningsdepartementet och Myndigheten för yrkeshögskolan.

WorldSkills Sweden arrangerar evenemanget 2020 tillsammans med Familjen Helsingborg. Utöver dessa parter medverkar även branschorganisationer, yrkesnämnder, myndigheter, skolor och företag.

 

Vilka yrken handlar det om?

Om man någon gång funderat på att bli till exempel kock, murare, webbutvecklare, svetsare, dekoratör, flygmekaniker, fordonslackerare, plattsättare, plåtslagare, målare, frisör, eller florist - så är Yrkes-SM den rätta platsen att besöka.

Inom följande områden finns ett flertal yrken representerade:
Bygg-, konstruktions- och anläggningsteknik
Industri-, maskin- och verkstadsteknik
Informations- och kommunikationsteknik 
Konst, kreation och mode
Social och personlig service
Transport och logistik

 

Kolla in mästarna

Genom ett brett och innehållsrikt tävlings- och uppvisningsprogram mäter Sveriges yrkesskickligaste ungdomar sina krafter mot varandra inom ett 60-tal yrken. För ett antal av yrkena kvalificerar man sig för en plats i det svenska Yrkeslandslaget och har möjlighet att vara med och tävla på Yrkes-EM och/eller Yrkes-VM.

Alla deltagare har det gemensamt att de vill tävla och vinna medaljer, men också att få visa upp sina yrken för att få fler unga att välja samma yrke som de har valt.

 

Varför kallas Yrkes-SM för ett unikt multi-prao i storformat?

Genom Yrkes-SM får ungdomar en konkret inblick i olika yrken och yrkesutbildningar - det kan beskrivas som ett stort multi-prao, perfekt för studiebesök och inspiration. Under ett besök på Yrkes-SM får du se yrken ”live” på nära håll, du får svar på frågor om utbildning och arbetsmarknad samt att du får prova på olika yrken och arbetsmoment på ett lättsamt och kul sätt.

På plats under Yrkes-SM finns studie- och yrkesvägledare, branschexperter och yrkesverksamma ungdomar att prata med och ställa frågor till. Det finns även möjligheter att stöta på en och annan kändis, vara med i tävlingar och vinna fina priser.

 

Yrkes-SM i Helsingborg 2020 ska bli det största någonsin!

Redan nu är över 60 yrken klara för att tävla och visa upp sig. Detta har medfört att arenaområdet idag ser ut att hamna på cirka 25.000 kvm med anpassade ytor både inne och ute. Med dessa siffror går vi mot rekord i antal yrken och storlek på arenaområde - men vi siktar även på att sätta besökarrekord och då krävs fler än 30.000 besökare.

 

Bokningen öppnar

Under höstterminen kommer det vara möjlighet att boka en slottid för er klass till Yrkes-SM 2020. Det kommer också vara möjligt att boka fria resor med Skånetrafiken till och från Olympia park. Håll utkik efter mer information på yrkessm.se

 

Utställare?

Vi söker företag och organisationer som är förebilder inom sitt skrå, som kan inspirera fler ungdomar till olika yrken samt som kan bidra till ett ännu bättre evenemang genom sin medverkan. Det finns alltså möjlighet att boka en utställningsyta på tävlingsområdet.

Maila yrkessm@familjenhelsingborg.se om du vill veta mer.Du får detta nyhetsbrev eftersom vi tror att du är intresserad av Yrkes-SM i Helsingborg 2020 som arrangeras av Familjen Helsingborg i samarbete Worldskills. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.