Nyhetsbrev med senaste nytt från nätverket ROS, Regional Omställning i Samverkan. Tipsa en vän
Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Framtidsstafetten

Maj/Juni 2019: I det här brevet berättar vi om klimataktionen den 24 maj, bjuder in till Boksläppsmingel och tipsar om annat kopplat till hållbar framtid.

Global klimataktion, 24 maj

klimataktion med blåsorkester

I Örebro underhöll Kulturskolan med blåsorkester och fioler under den internationella klimatstrejken i maj. Det hölls också peppande och allvarliga tal av Hanna Strandahl, gymnasieelev och bloggare, Gunilla Orvelius, skådespelare och regissör, Staffan Blixt, Karolinska gymnasiet, Moni Höglund, präst i Svenska kyrkan och Johanna Björklund docent i miljövetenskap.

Trots regnet var det en bred publik, en del hade anammat klimatmaskeradtemat. En liten isbjörn hade ett plakat om att han inte ville ha solsemester. Två små björkar förde en talan för träden.

Greta Thunberg har fått många att agera på fredagar. Den globala klimatstrejken manifesterades i 131 länder, 1852 orter och samlade 196 420. I Sverige har 124 orter rapporterat in till fridaysforfuture.org att de höll ett arrangemang den 24 maj.Till exempel Nora och Karlskoga.

Boksläpp, musik och mingel

Boksläpp för "Naturens rättigheter - när lagen ger fred med jorden" av Nikolas Berg, Ingrid Berg och Martin Hultman.

Vi firar att boken är klar, samt bjuder på äppelmust och lite tilltugg i form av delikatesser från mathantverkare.

Läs mer om programmet, tid och plats:

Välkommen till en kväll med framtidshopp!

Ta vara på det naturen bjuder

I Skogsskafferiet hittar du vilda, ätliga växter och svampar som finns i den svenska naturen. Växterna är ordnade utifrån skördetid och användningsområde vilket gör det lätt att använda. Skogskafferiet har valt att lyfta fram det som ansetts enklast och som har störst användningsvärde i vardagens matlagning. Tonvikten ligger på växter, men här finns också de vanligaste matsvamparna.

Skogsskafferiet har växt fram utifrån författarnas övertygelse att såväl global rättvisa som ekologisk hållbarhet måste gå hand i hand med ett levnadssätt som minimerar vår miljöpåverkan och som sker i samklang med naturen.

- Vi vill återupptäcka tidigare generationers kunskap om den mat och medicin som växter vilt i vår närhet, som en del i strävan mot ett mer hållbart förhållningssätt mot människor, djur och natur. skogsskafferiet.se

Klädindustrin släpper ut mer växthusgaser än flygen

Bild från bytardagen

Det handlar egentligen inte om vad vi köper för plagg, om det är tillverkat av återvunna fibrer, eller ekologisk bomull, utan hur mycket vi köper. Vi måste konsumera mindre, ägodela och sköta om det vi har.

– Det bästa du kan göra för att handla kläder hållbart, är att ta cykeln till din lokala andrahandsaffär, säger Malin Wennberg, kommunikationschef på Mistra Future Fashion.

SVT rapporterar från FN:s handelsorgan Unctad.

Framtidsveckan 2019

Det blir vad vi tillsammans gör det till!

Vill du vara med i Framtidsveckan tillika Miljövänliga veckan? Vara med och planera för veckan? Mejla ros.orebrolan@gmail.com.

Årets tema för Miljövänliga veckan handlar om ägodelande i praktiken: Sköt om dina prylar! Laga det trasiga. Byt med andra. Låna eller hyr saker du bara använder ibland. Smarta tips för miljön och plånboken!

På Karlskoga bibliotek den 30 september kommer Johan Ehrenberg. Arrangörer är Folkbildningens lokala samråd Karlskoga -Degerfors samt Naturskyddsföreningen.

Andra tips & arrangemang

Vill du anmäla in ett arrangemang till vårt nyhetsbrev? Mejla till  ros.orebrolan@gmail.com.

Blandade surftips

Vi lever som vanligt – medan jorden är i kris. Debattartikel av Kristin Vala Ragnarsdottir, professor i hållbarhetsvetenskap. Aftonbladet.

Så klarar vi 1,5 gradersmålet!Go climate neutral

Köra bil kommer att vara förbjudet. Ny teknik.

Här tankas framtidens vätgasbilar. SVT.

Så arbetar växter för att tackla uppvärmningen. Extrakt.

Mer lokal matproduktion – med byn som utgångspunkt. Syre.

Region Örebro län blir en allt mer hållbar organisation

Välmående och inte tillväxt i fokus i statsbudget. Omni.

Inför grillsäsongen: Gott vid grillen med rent miljösamvete. Klotet, SR.


Detta nyhetsbrev kommer från nätverket Regional Omställning i Samverkan (ROS).

ROS består av aktörer i Örebro län som vill lyfta fram hållbarhetsfrågorna och genom lokala initiativ bidra till en regional omställning. Sedan 2013 har representanter från Hela Sverige ska leva - Länsbygderådet Örebro län, Naturskyddsföreningen Örebro län, Örebro läns bildningsförbund, Coompanion Örebro, Omställning Örebro, Omvända vär(l)den och Framtiden i Våra Händer samarbetat med akademi, offentliga, ideella och privata aktörer under paraplyet ROS.
För kontakt, mejla ros.orebrolan@gmail.com

Starta en prenumeration på Framtidsstafetten. Tipsa en vän

ROS finns på Facebook och på en egen webbplats örebrolän.omställning.net.

facebook

Du får Framtidsstafettens nyhetsbrev eftersom du ingår i vårt nätverk, tidigare fått info om Framtidsveckan eller för att vi tror du är intresserad av vårt nyhetsbrev.
Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.