Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Tillsammans med dig och jämställdhetsministern hedrar vi Pelas 20 årsminne och Marias 7 årsminne. Seminarium mot könsstympning

Tillsammans hedrar vi Pela och Maria

Tid: måndag 24 juni 2019 kl 13.00-16.00

Plats: ABF huset i Stockholm, Plamesalen plan1

Varje år hedrar vi Pela och Maria med seminarier i olika teman. I år är temat: könsstympning och flickors och kvinnors självbestämmande om deras kroppar.

Varför seminarium om könsstympning för att hedra Pela och Maria?
Könsstympning är ett av det fysiska våldet som flickor och kvinnor utsätts för att begränsa deras självbestämmande över sina kroppar och sexualitet. Att hedra dem är att kämpa vidare för det de offrade sina liv för; friheten, kärleken och jämställdheten mot det hedersvåldet som begränsar flickor och kvinnors frihet.

Välkomna till ett dagseminarium som kommer handla om vad forskningen säger om könsstympning, vad grunderna för diskriminering är och personliga återberättelser.

PROGRAM

13:00 -13:05
Sång av Martin Ekström

13:05 -13:15
Representant från GAPF välkomnar och presenterar dagens agenda

13:15 - 14:15
Vanja Berggren, Lektor vid Karolinska institutet.
Vad säger forskningen om könsstympning? Brist på skydd och stöd mot könsstympning på flickor

14:15-14:30
Khadra Seerar, medgrundare till DFF-medgrundare till desert flowers, lärare och aktivist.
Min resa - kvinnlig könsstympning då och nu?

14:30 - 15:00
Bayan Nasih, sakkunnig hos nationella kompetensteamet på Länsstyrelsen i Östergötland.
Vad är myndigheternas ansvar och skyldighet att uppmärksamma flickor och kvinnor som är utsatta av könsstympning.

15:00 - 15:10
Åsa Lindhagen, jämställdhetsminister (MP)

15:10 - 15:40
Panelsamtal:
Vanja Bergren, Kadrah Seerar, Bayan Nasih och representant från GAPF.

Samtalsledare:
GAPFs representant

15:40-15:55
Frågestund med publik

15:55-16:00
Avtackning

Fri entré men obligatorisk föranmälan görs senast den 20 Juni till: anmalan@gapf.se

GAPF bjuder på fika.

Lokal: Palmesalen, plan 1
Observera att föreläsningssal kan ändras vid behov. Uppdaterad information om föreläsningssal finns alltid på skärmarna i ABF-husets entré.

Välkommen!

GDPR

GAPF fotograferar och filmar alla våra seminarier och events för kommunikation om vår verksamhet bl a i sociala medier. Närvara på GAPFs seminarier och events innebär ett medgivande till medverkan i fotografier och filmat material.

Arrangörer: Riksorganisationen GAPF i samarbete med ABF huset Stockholm

Vilka var Maria och Pela?

Maria Barin Aydin, 23 April 2012

Maria var en 19 åriga ung kvinna som blev mördad av sin lillebror i Landskrona den 23 april 2012.
Maria firade sin 18 års dag i en kärleksfull miljö omringad av sin syster Saga Berivan Lönnelid, sin bonusmamma Madelene Lönnelid, bonus mormor Ann-marie Lönnelid i Stockholm 2011.
Maria vaknar av ja må hon leva sången med hennes namn på tårtan som har bakats med kärlek och värme till en 18 åring flicka som bli chockad och positiv överraskad över all kärlek och uppmärksamhet på sin födelsedag för första gången i sitt liv "tack! jag har aldrig blivit uppvaktad på min födelsedag" säger hon.
För familjen Lönnelid var även extra viktigt att bidra med extra kärlek och trygghet till en ung utsatt kvinna av hedersbrott, då Maria hade blivit bortförd till biologiska föräldrarnas födelseland vid 12 års åldern, bortgift som barn vid 15 års åldern med en äldre släkting och hade tagit sig tillbaka till Sverige med att rymma från sin "man"/våldtäktsman.
Den 23 april 2012 blir hon uppvaktad av sin lille bror på kvällen för sin 19 års dag på ovanligt sätt.
Brodern åker hem till Marias hemliga hem för att fira hennes 19 års dag.
Efter att de har ätit en bit av tårtan, börjar lilla brodern knivhugga sin stora syster med samma kniv som de har skärt tårtan med och sax.
Han hugger Maria med 89 st knivhuggningar som även bidrar till inre skador och totalt 107 st. Detta för att Maria har vanhedrat familjens heder med att rymma från sin våldtäktsman!

Pela Atroshi, 24 Juni 1999

Pela Atroshi blev nitton år. Hon bodde i Stockholmsförorten Farsta där hon gick i gymnasiet. Sommaren 1999 följde hon med till familjens hemort i irakiska Kurdistan. Det var som försoning sedan hon rymt från familjens strikta regler och bott hos en kamrat.
Pela hade också haft en pojkvän och fadern och hans bröder hade haft diskussioner om Pelas livsstil och att hon vanärade familjen. Pela sökte förlåtelse och lovade att gifta sig med den man som familjen valde. Hon följde med till hemstaden Dohuk.
Sommarlovet, förväntningarna och mötet med farbröderna byttes till ett skräckscenario. Pela sköts till döds inför sin yngre syster Breen – som lyckades slå larm till svenska myndigheter. Systern fick hjälp att ta sig tillbaka Sverige.
När de två farbröderna återvände till Stockholm greps de, lagfördes och avtjänar livstids fängelsestaff för mordet. Pelas far är kvar i Irak och är ostraffad trots att han erkänt sin inblandning i mordet.
På shakhki gravplats i nordvästa Dohuk vilar Pela i en namnlös grav där hon begravdes samma dag hon mördades.
Pela miste livet för att hon uttryckte viljan att vara som sina svenska kamrater – och ansågs fläcka familjens heder.
Länge leve Marias och Pelas minne!

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.