Nyhetsbrev med senaste nytt om Studie- och yrkesvägledning. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Tremedia e-nytt

2019-05-29

Glöm inte beställa Programväljaren!

Vill du ha Programväljaren och de andra produkterna vid utgivning vecka 34? Glöm inte beställa innan midsommar.

Beställ i webbutiken eller mejla din beställning till order@tremedia.se.

Läs mer om Programväljaren >>

PS. För dig som bor i en region med en lokal Programväljare; Boråsregionen, Katrineholm, Linköping eller Fyrkanten sker leverans andra veckor.


Affisch för anmälan till höstens högskoleprov

Inför höstens provtillfälle 20 oktober finns här en affisch med aktuella datum att skriva ut och sätta upp före sommaren. Den som har särskilda behov behöver kontakta högskolan som ger provet i förväg, innan anmälan stänger den 2 september.

Ladda ner från uhr.se >>


Meritpoängskompensation

Eftersom det inte varit möjligt att ta fram en motsvarighet till meritpoäng för alla länders olika utbildningssystem, får sökande med utländsk gymnasieutbildning istället en kompensation baserad på betygets omräknade medelvärde – en så kallad meritpoängskompensation.

Läs mer på uhr.se >>


Stöd och verktyg för validering

Valideringsdelegationen 2015–2019 har i uppdrag av regeringen att följa, stödja och driva på ett samordnat utvecklingsarbete inom valideringsområdet, och deras webbplats är uppdaterad med information, stöd och verktyg för dig som arbetar med validering.

Läs mer på valideringsdelegation.se >>


Årets nyhet: Riksväljaren nu i digital form

Vi har i år valt att göra Riksväljaren som en digital onlinelösning efter förfrågningar och önskemål från våra kunder. Genom att vi nu gör publikationen digital kan vi gå in och revidera uppgifter samtidigt som du som studie- och yrkesvägledare har tillgång till informationen tidigare än innan.

I Riksväljaren finns utbildningar som riktar sig till elever i hela landet och som eleverna kan söka oavsett var det bor. På Tremedia går vi direkt ut till alla utbildningsanordnare som är med i Riksväljaren och begär in information. Vi kontrollerar tillstånd och granskar alla uppgifter som publiceras mot beslut och regler.

I Riksväljaren hittar du:
– Riksrekryterande utbildningar
– Fristående gymnasieskolor
– International Baccalaureate
– Spetsutbildningarna
– Riksrekryterande idrottsgymnasier + en förteckning
över de nationellt godkända idrottsutbildningarna.

För varje utbildning/skola finns en kortfattad beskrivning, de viktigaste kontaktuppgifterna samt länk till skolans webbplats.

Leverans av inloggningsuppgifter kommer att ske via brev vecka 39 till den som står som mottagare av leverans.


Råd om prao för huvudmän och studie- och yrkesvägledare

Huvudmän för grundskolor och specialskolor ansvarar för att anordna prao, praktisk arbetslivsorientering. Prao ska omfatta minst tio dagar sammanlagt för alla elever från och med årskurs 8 i grundskolan respektive årskurs 9 i specialskolan. Bestämmelserna gäller från 1 juli 2018.

Om prao för huvudmän på skolverket.se >>

Om prao för studie- och yrkesvägledaren på skolverket.se >>


Fler med funktionsvariation till högre studier

Digitala verktyg och minskat tabu kring diagnoser gör att fler personer med npf söker sig till högre studier. Förra året fick
17 000 personer på landets lärosäten pedagogiskt stöd.

– Tabut kring diagnoser har minskat drastiskt. Det är färre som skäms över sin diagnos. De kan inför andra vara helt öppna med sina svårigheter och därmed snabbt få hjälp, säger Sara Tapper, Funka-handläggare på studentavdelningen för Örebro universitet, som hjälper 500 studenter att få skolvardagen att gå ihop.

Läs mer på specialpedagogik.se >>


Affischen om gymnasieskolan

Under flera år har Programväljaren haft ett uppskattat uppslag med en sammanställning över samtliga gymnasieprogram.

Programöversikten finns att beställa som en affisch med måtten 70 x 100 cm. Skillnaden från förra årets affisch är att utformningen nu följer samma linje som Programväljaren. Gäller för läsåret 2020/2021 och kommer vecka 34 tillsammans med Programväljaren.

Affischen innehåller följande kolumner:
– Program
– Inriktningar
– Programgemensamma kurser
– Du lär dig…
– Efter gymnasieskolan

Det finns även en ruta längst ner som ger information om behörighet till gymnasieskolan, både för yrkesprogram och högskoleförberedande program.


Europass – ett tillägg till yrkesexamen på gymnasial nivå

Europass ger information om de yrkeskvalifikationer som en person har efter att ha avslutat ett yrkesprogram på gymnasial nivå. Skolor behöver skriva ut och bifoga tillägget Europass till elevernas examen.

Läs mer på skolverket.se >>


Break – motverka könsbundna studie- och yrkesval

Inom ramen för det EU-finansierade projektet Break, har organisationer inom jämställdhetsområdet i Estland, Island och Litauen utvecklat hjälpmedel för att motverka könsbundna studie- och yrkesval.

Läs mer på uhr.se >>


Programstrukturer – i år ännu viktigare

I år kommer Programstrukturer att vara ett ännu viktigare redskap för dig som studie- och yrkesvägledare än tidigare. Det har bland annat hänt en hel del när det gäller informationen om programmens olika yrkesutgångar som kan vara viktiga för dig att veta.

Informationen går att finna på Skolverkets hemsida men i Programstrukturer får du en bearbetad information som presenterar varje program på en eller två sidor i tabellform, att jämföra om du skriver ut från Skolverkets hemsida där varje program kräver flera sidor som gör det svårare att överblicka och hitta rätt.

Varje program presenteras i tabellform med uppgifter om:

  • Gymnasiegemensamma ämnen
  • Programgemensamma ämnen
  • Inriktningar
  • Programfördjupningar
  • Exempel på yrkesutgångar

Sista chansen att söka kompetensutveckling inom studie- och yrkesvägledning

Anmälningstiden för Skolverkets kurser på högskolor och universitet är förlängd till den 3 juni. Kurserna riktar sig till studie- och yrkesvägledare, lärare och rektorer. Passa på att anmäla dig och sprid detta till kollegor inom skolan.

Läs mer om kursinnehåll och anmälan på skolverket.se >>


Ny e-tjänst: Vad motsvarar din utländska utbildning i Sverige?

Nu blir det lättare för alla med utländsk utbildning att ta sig in på den svenska arbetsmarknaden. UHR lanserar en webbtjänst som snabbt visar vad en utländsk utbildning motsvarar i Sverige.

Läs mer på uhr.se >>

Till Bedömningstjänsten >>


Ökat intresse för statsbidrag till lärlingsutbildning

144 kommuner och fristående skolor har ansökt om statsbidrag för över 13 300 elever i gymnasial lärlingsutbildning. Ansökningarna uppgår till 277 miljoner kronor och Skolverket har totalt 191 miljoner kronor att fördela i vår. Kommuner och fristående skolor kommer därmed inte få så mycket bidrag som de sökt.

Läs mer på skolverket.se >>

Ladda ner en lista över hur mycket statsbidrag kommuner och fristående skolor tilldelats >>


Presentera med hjälp av Tremedias PowerPointpresentationer

Med hjälp av Tremedias PowerPoint-presentationer kan du göra en din presentation både proffsig och snygg utan att behöva lägga ner tid på att göra ditt eget presentationsdokument.

Till presentationerna finns dessutom handledningar och sammanfattningar som du kan skriva ut och dela ut till eleverna om du önskar.

Alla presentationer kommer i olika filformat så att du ska kunna använda dem oavsett vilken plattform du arbetar i. Presentationerna är desstuom "öppna" vilket innebär att du kan ta bort, lägga till och ändra för att anpassa till den målgrupp du har.

Presentation Programväljaren: För åk 9

Presentation Programväljaren består av 46 bilder som hjälper dig att på ett enkelt och överskådligt sätt presentera den nya gymnasieskolan. Den är tänkt att användas vid klassgenomgångar, föräldramöten och liknande sammanhang. Presentationen innehåller fotografier från alla gymnasieprogram och inriktningar och här finns även många foton från arbetsplatser. Fotona visar på elever och personal som gör saker som på ett bra sätt representerar respektive gymnasieprogram.

Läs mer om Presentation Programväljaren >>

Planera ditt gymnasieval: För åk 7 och 8

Tanken är att du som arbetar med vägledning ska kunna använda presentationsserien när du har ett inledande möte om elevernas stundande gymnasieval. Presentationen består av 11 bilder och är tänkt att användas främst för elever i åk 7 och 8.

Läs mer om Planera ditt gymnasieval  >>

Presentationen om Gymnasiesärskolan

Denna presentation är tänkt att användas som underlag för genomgångar med elever och föräldrar, enskilt eller i grupp. Presentationen innehåller 39 bilder men tanken är att du själv ska kunna anpassa din presentation utifrån dina elever och deras föräldrar. Till Presentationen finns även en broschyr om Gymnasiesärskolan. 

Läs mer om Presentation Gymnasiesärskolan >>

Läs mer om broschyren om Gymnasiesärskolan >>


Följ oss gärna på Facebook

facebookhomepage

Tremedias e-nytt skickas ut oregelbundet.
© Tremedia i Borås AB 2019

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.