Problem att se innehållet? Se det i webbläsaren

Distributören Göthes Industribeslag

Göthes Industribeslag är en leverantörsoberoende distributör av lås- & beslagsprodukter. Hos oss hittar du märkesprodukter för professionellt bruk från marknadsledande tillverkare. Kvalificerad support, erfarenhet och kunskap är något du får på köpet. 
Valfriheten är stor när det gäller områdena kommunikation, beställning, leverans och fakturering. Vår flexibilitet lämnar utrymme för dina egna önskemål eller så kan du tryggt låta oss arbeta med en befintlig lösning. Kort och gott intelligent logistik.

Kundanpassade logistiklösningar

Som vanligt utgår vi även från ditt behov när det gäller leveransen. Eftersom vi har ett tätt samarbete med våra kunder vet vi hur deras situation ser ut. Det innebär att kunden får varorna levererade på det sättet hen önskar. Någon vill ha paketen märkt på ett visst sätt. En annan har önskemål om en viss leveransordning.

Eget lager, men ändå inte

Flera av våra kunder har vårt lager som sitt eget. Du är välkommen du också. Det innebär att du själv aldrig behöver sitta med ett lager, utan låter oss sköta det. På så sätt får du både inköps- och lagerfunktionerna. Dessutom får du tillgång till vår kompetensresurs. Vilket är nog så nyttigt.

E-handel

Genom att använda vår E-handelslösning så kan du bekvämt, vilken tid på dygnet som helst, lägga order. Där har du även tillgång till dina prisuppgifter. På vår e-handel kommer du även att kunna se interaktiva leveransbesked på de artiklar som inte håller leveranstiden. Fortlöpande information får du här i webbshopen.

EDI mot tillverkare

Vi arbetar idag till större delen med EDI mot våra största tillverkare. EDI står för Electronic Data Interchange, vilket i korthet betyder att beställningar, ordererkännanden samt fakturor utbyts elektroniskt mellan affärssystemen. Detta gör att vi snabbare kan ge kunden ett leveransbesked samt spar på miljön.

Ett av tre ben

Distributören Göthes Industribeslag är ett av tre ben vi står på. I föregående två nummer pratade jag om Rådgivaren GIB och Grossisten GIB

Vår affärsidé som GROSSIST, RÅDGIVARE och DISTRIBUTÖR skall skapa högsta möjliga mervärde och affärsnytta till alla våra kunders och leverantörers behov i vår gemensamma, relevanta flödes- och värdekedja. 

Med dessa ord önskar jag en trevlig Kristi himmelsfärd!

Patrik Östlund

Många begrepp i olika standarder & normer!

Det finns många begrepp och klasser i olika regelverk och det kan vara svårt att hålla isär de olika begreppen. Skyddsklass enligt SSF 200 är den övergripande, nivån som används i många upphandlingar och kravställningar på olika objekt så som kommersiella byggnader och lokaler. Skyddsklasserna i SSF 200 pekar i sin tur till olika produktnormer och SS-EN standarder där det förekommer olika benämningar på prestandanivåerna. Här kan det förekomma klass, motståndsklass (MK), Resistance Class (RC) eller ordet Grade, dessa är alla produktrelaterade. Det är därför viktigt att använda rätt benämning genom hela kedjan, från kravställning till projektering, inköp och installation.

För att underlätta i alla led finns därför översättningsnycklar mellan grade, motståndsklass och produktklasser i SSF 200.

Ett av de bärande kraven i SSF 200 är att använda certifierade produkter. Exempelvis ska inbrottsskyddande dörrar vara certifierade och försedda med minst en certifierad låsenhet i lägst klass 3 enligt SSF 3522, ofta benämnd Godkänd Låsenhet.

Försäkringsbolag, myndigheter och många andra kravställare refererar i upphandlingar till SSF 200. Läs mera om inbrottsskydd i FTR 200 – Mekaniskt skydd, Svensk Försäkrings tekniska rekommendation, www.svenskforsakring.se.

Håll dig uppdaterad!

Ett enkelt sätt att få en samlad blick över viktiga normer och standarder inom bl.a. myndighets- och försäkringsvärlden är att abonnera på SSF normer. Se mer om vilka tjänster som finns på www.stoldskyddsforeningen.se

Källhänvisning: Text från Stöldskyddsföreningen

Nu tillhandahåller vi svetsgångjärn

Göthes Industribeslag marknadsför och lagerhåller svetsgångjärn med stål- och mässing sprint utan smörjnippel i så gott som "alla" storlekar, resterande är beställningsvara/tillhandahålls. 

Gångjärnen är från brittiska Essentra Components och finns i stål, rostfritt stål och aluminium samt går att få i olika storlekar. Till gångjärnen finns reservdelar såsom slitringar och smörjnipplar. Klicka dig gärna vidare in på respektive gångjärn nedan.

Källhänvisning: Text och bild från Essentra Components


Fingerskydd för automatiska dörrar

Varje dag uppstår onödiga olyckor på grund av dörrar som inte är tillräckligt skyddade eller inte skyddade alls. Olyckor som kan förhindras med hjälp av klämskydd från Athmer.

Idag finns också krav på att dörrar i offentlig miljö ska uppfylla kraven för kläm -och skärrisk enligt EN 16005. Fördelarna med Athmers fingerskydd är uppenbara. En produkt som uppfyller alla dessa krav är NR-32 UniSafe Klämskydd.

  • En modell för alla applikationer.
  • Monteras snabbt med klicksystem (specialnyckel).
  • Snabb demontering med special nyckel för rengöring av dörren (sjukhus etc.), eller service av gångjärn, tätningslister exempelvis i dörrens bakkant. 
  • Förstärkningsprofiler mot påkörning till sjukhus, flygplatser, restauranger, skolor etc.  (tillval)
  • Dörren kan förberedas i fabrik. Klämskyddet monteras på plats inför driftsättning av en anläggning.  
  • Kan monteras på brandklassade dörrar.

Källhänvisning: Text och bild från Athmer


HOPPE dörr- och fönsterhandtag på Byggvarubedömningen

Byggvarubedömningen har gjort bedömningen ”rekommenderas” d.v.s. grönmarkerat samtliga HOPPE aluminiumhandtag inkl. aluminiumbehör för dörrar och fönster.

Byggvarubedömningen har även publicerat vår bedömning ”accepteras” på rostfria trycken och tillbehör med GUL symbol.

Alla HOPPE dörrhandtag och tillbehör i rostfritt stål är nu accepterade med gul symbol sedan 06.06.2018.

Mer miljöinformation om våra produkter hittar du hos Byggvarubedömningen. För produktinformation kontakta oss på Göthes eller HOPPE direkt. HOPPE Filial i Sverige, Kungsbacka 16, 434 23 Kungsbacka. Tel: 0300-177 23.

Byggvarubedömningen (BVB) är en icke vinstdrivande ekonomisk förening som bedömer och därefter tillhandahåller information om hållbarhetsbedömda varor samt främjar produktutvecklingen mot en giftfri och god bebyggd miljö.

Källhänvisning: Text och bild från HOPPE


Dörrtillslutare Junior från Dictator

Den minsta dörrtillslutaren från Dictator med utmärkande egenskaper såsom:

  • Förhindrar smällande av skärmdörrar, möbeldörrar, lådor, etc.
  • Helt gjord i rostfritt stål, användbar i de flesta miljöer.
  • Små dimensioner, kan monteras på mindre ytor där andra produkter inte passar.
  • Tillgänglig i antingen version tryck eller drag, båda med samma dimensioner.

Källhänvisning: Text och bild från DICTATOR


Nu släpps Exma Compact

Exma Compact är ett motoriserat slutbleck och är "lillasyster" till företagets Exma Rapid

I motorslutblecket Exma Compact är alla delar integrerade. I praktiken innebär det att ingen separat styrenhet behövs.

Med Exma Compact får du en stabil låsanordning som möter de allra högsta kraven för brythållfasthet och borrskydd i SS-EN 14846:2008

"Våra kvalitetskrav på produkten är extremt högt ställda, vilket medför att Exma Compact har en oöverträffad livslängd." skriver Exma i ett pressmeddelande. 

Motor-slutblecket går alltså att integrera tillsammans med valfritt passagesystem.

Monteringsstolpe
Monteringsstolpe och strömförsörjning köps separat. På, exma.se kan du ladda ned deras stolpguide. Kontakta gärna Göthes Industribeslag på 010 - 483 40 25 för mer information. 

Källhänvisning: Text och bild från Exma

Dr Hahn Gångjärnsguide

Göthes Industribeslag har tillsammans med Dr Hahn tagit fram en gångjärnsguide. Det är en ifyllbar pdf fil som du enkelt kan fylla i direkt i din smartphone eller skriva ut och lägga i serviceväskan, förslagsvis Dr Hahn service-kit.
Guiden är användbar vid både nyproduktion och service på befintliga dörrar. Guiden omfattar Dr Hahns två vanligaste gångjärn, Serie 60 och Türband 4. Dessa två gångjärnstyper innehåller alla motsvarigheter till utgångna produkter.

Källhänvisning: Text och bild från Göthes Industribeslag

Flerpunktslås för både nöd eller panik

Godkänd i både EN 179 och EN 1125. 

Ett flerpunktslås som klarar båda formerna av utrymning. Med monterat trycke klarar den EN 179 och med monterad tryckstång klarar den EN 1125.

Med andra ord en produkt till båda delarna. En lösning som den belgiska beslagstillverkaren Sobinco är ensamma om på marknaden idag. 

Källhänvisning: Text och bild från SOBINCO

GIB GLOCAL är ett ny sektion i Up to date vi kommer att ha framöver där vi anspelar på smarta utländska beslagslösningar under temat Think Global, Act Local

Nytt tillskott till Göthes Säkerhet AB

Efter sommaren kommer Göthes Säkerhet få en ny medarbetare genom Jimmy Birklin. Jimmy har efter avslutad Elektroingenjörsutbildning jobbat på LC-Tec i Borlänge, men kommer närmast från en VD tjänst på Svenska Skidspelen. Jimmy har även jobbat som verksamhetsledare på Dalarnas Idrottsförbund, generalsekreterare på O-Ringen i Sälen 2008 och 2016. Han har även hunnit med att vara projektledare för EU projektet Sommar i Sälen.

- Det är med stor glädje och lite pirr i magen som jag tar mig an uppdraget att jobba i sann Göthes anda. Jag upplever att mina styrkor är förmågan att se helheter, planera, leda och följa upp projekt, inte bara under genomförandet utan även när projekten är klara, viktigt med bra kundrelationer. En annan styrka är att jag kan analysera information och fakta för att dra korrekta slutsatser vilket är till stor hjälp när beslut skall fattas för att uppnå målen.

- Jag ser mig själv som lätt att samarbeta med, är målmedveten, positiv, social, nyfiken, lugn, metodisk samt lever efter devisen att allt som inte utvecklas avvecklas över tid.

Fakta om Jimmy Birklin
Ålder: 49 år
Familj: Fru med dotter samt två bonus döttrar
Bor: Falun, född och uppväxt i Göteborg
Bakgrund: 4-årig tekniskt gymnasium samt Elektroingenjör, Högskolan Dalarna
Fritidsintressen: Friluftsliv och idrott av olika slag. Hela familjen håller på med olika idrotter/motionsformer på ett eller annat sätt. Jimmy har en elitidrottskarriär bakom sig som orienterare med bland annat ett VM guld, två VM brons samt ett 15-tal SM guld. Att vara målmedveten och att jobba mot mål har varit vardagsmat för Jimmy under i princip hela sitt idrottsaktiva och vuxna liv.
Jimmy gillar även att åka längdskidor på vintern och har på Vasaloppet placerat sig som 59:a. Han tycker också om att pyssla i trädgården, resa samt umgås med familj och vänner.

Kampanj på Borrsatser

Erbjudandet gäller t.o.m 26/6 - 2019. Beställningar: martin.skog@gothes.se alt. 070 - 313 48 03.

Priserna i länken under är ex. moms. 

KLICKA HÄR FÖR ATT KOMMA TILL ERBJUDANDET>>

Kampanj på Försänkare

Erbjudandet gäller t.o.m.26/6 - 2019. Beställningar: martin.skog@gothes.se alt. 070 - 313 48 03

Priserna i länken under är ex moms. 

KLICKA HÄR FÖR ATT KOMMA TILL ERBJUDANDET>>

Åtta snabba med Giovanna

Giovanna började på Göthes Industribeslag 2013 och arbetar för närvarande med grafisk marknadsföring och social media. Ursprungligen är Giovanna från Lima, Peru med italienska (pappa) och spanska (mormor) rötter.

Med nästan 20 år utanför Perus gränser började hon sin professionella karriär år 2000 på Carnival Cruise line med en besättning på 1200 personer i Miami, Florida. Där hade hon flera arbetsuppgifter och med tiden ett ökat ansvar som hotellchef. Att ligga ute på havet flera månader innebär också månader på land och den tiden uppfylldes med jobb inom mäklarbranschen.

2005 flyttade Giovanna från Miami till Madrid för att komma närmare sin mormor. I Madrid arbetade hon på multinationella företag i följande ordning; Iberdrola, Vodafone och Viacom Media (MTV Networks, Paramount Pictures, Nickelodeon), varav den sistnämnda blev den längsta och mest betydelsefulla arbetsplatsen.

Hennes erfarenhet från Viacom Media visade sig bli en ”global erfarenhet” då hon arbetade som VD-assistent till presidenten tillika södra & västra Europa, mellanöstern och Afrika.

-Tack vare denna möjlighet fick jag arbeta och umgås med stora artister som Madonna, Sting, Lenny Kravitz, Beyonce, ACDC, Bruce Springsteen, U2, Cold Play och många fler säger Giovanna glatt och förklarar ödmjukt vidare.

-Jag har arbetat i olika positioner och inom olika ansvarsområden genom hela livet, utgångspunkten har alltid varit kreativitet, något som också för tillfället tillfredsställer mig. Med knappt 20 år utomlands har jag fått ett annat synsätt på värderingar och ansvar.

Ålder: 39 år
Familj: gift med Patrik Östlund
Utbildning: arkitektur med stadsplanering (5år), kandidatexamen i engelska (3år). Tillvalskurser inom Maritime Skills, lag, matematik och hotelladministration. Nuvarande utbildning M. Sc. redaktionell design.
Språk: spanska, engelska, italienska och grundläggande svenska
Livsmotto: dröm, tro och uppnå
Hobby: fotografering
Favoritmat: Peruansk mat, alltid!
Drömresa: Nya Zeeland och Maldiverna


Hämt- och servicelager i Stockholm

Arbetet med hämt- och servicelagret i våra nya lokaler i Hägersten går framåt. Dock har det blivit några förseningar som vi ber om ursäkt för. För att göra rätt från början öppnar lagret under augusti månad. Eventuella frågor besvaras av Per Yman på per.yman@gothes.se


Timmermannen använde i regel likadana verktyg som snickaren, men de var oftare lite grövre. Även själva arbetet hade grövre dimensioner. Timmermannen var hus- kyrk- eller båtbyggare. Han jobbade både ute och inne och oftast i lag med kollegor. Bygget leddes av en byggmästare som hjälpte till att överföra arkitektens intentioner till hantverkarna. Vare sig man arbetade ute eller inomhus hade alla hantverkare huvudbonader, antingen för kyla och sol, eller för att jobbet var dammigt och smutsigt. Kring sekelskiftet 1900 bars vegamössa eller kubbhatt av nästan alla yrken, utom av den barhuvade finsnickaren eller muraren med sin murarhatt.

Källhänvisning: Text och bild från Flinks Järn


Kristi himmelsfärdsdag eller Kristi flygare – är en röd dag som ger oss ledigt. Men vet du egentligen varför – och vad det står för? Här får du reda på allt du behöver om Kristi himmel som dagen också kallas.

1. Jesus lämnade jorden: Kristi himmelsfärdsdag firas till minne av att Jesus lämnade jorden och fördes till himlen inför elva av apostlarna. 40 dagar tidigare, på påskdagen, hade Jesus återuppstått, den kristna kyrkans största dag.

2. Olika datum: Dagen har firats sedan 300-talet och infaller alltid på den 40:e dagen efter påskdagen. Helgerna bygger på måncyklerna vilket gör att de infaller vid olika datum olika år. Här i Sverige infaller Kristi himmelsfärdsdag tidigast den 30 april och senast den 3 juni. 

3. Alltid en torsdag: Helgdagen infaller dock alltid på en torsdag, vilket gör fredagen till en klämdag och möjliggör för många att ta ledigt och få en långhelg. 

4. Betessläpp: Kristi himmel eller Kristi flygare, som dagen kallas i vardagligt tal, har troligtvis firats sedan 375. Den ligger på en dag kring vilken man på den tiden firade något som kallades betessläppningen och lät helt boskapen gå ut på bete.

5. Helg-krockar: Ibland infaller Kristi himmel på valborgsmässoafton eller första maj. Senaste gången den inföll på valborgsmässoafton var 1818, nästa tillfälle blir 2285. Och 2008 sammanföll Kristi flygare med första maj, nästa gång blir år 2160.

6. Segrar över döden: Livets seger över döden, med återuppståndelsen på påskdagen, symboliseras av ett stort ljus i kyrkans kor samma dag. Det får vara tänt vid varje gudstjänst, men släcks på Kristi himmelsfärds dag för att visa att Jesus lämnat jorden. Därefter flyttas ljuset till dopfunten där det tänds vid varje dop. Uppståndelsen och dopet hör ihop.

7. Himmelsspel: Under medeltiden dramatiserades ofta händelsen med ett himmelsfärdsspel. Man ville symbolisera att Kristus genom att kroppsligen lämna jorden är närvarande på ett andligt sätt. I Norden försvann det i samband med reformationen, men Kristi himmelsfärds dag förblev en helgdag.

8. Naturupplevelse: Själva Kristi himmelsfärdsdag firas ofta med en friluftsgudstjänst, ganska vanligt med gökotta på morgonen. Tanken är att andakten ska förenas med en naturupplevelse, att ta in värmen och ljuset när man vänder ansiktet mot himlen, precis som lärjungarna gjorde när Jesus lämnade dem.

9. Metardag: Det finns också en tradition med Kristi himmelsfärds dag som första metaredagen. Man trodde förr att fisken inte nappade före denna dag.


Vi arbetar efter gällande GDPR bestälmelser. Vår policy hittar du via nedan knapp.


facebooklinkedininstagramyoutube

Om du inte vill ha fler nyhetsbrev från Göthes, klicka här.