Ett nyhetsbrev från Colombine Teaterförlag. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.


I GRETAS FOTSPÅR


ÄPPELKRIGET
av Hans Alfredson och Tage Danielsson,

Handlingen utgår från ett försök att exploatera Änglamark för att bygga nöjesparken Deutschneyland. Äppelodlarfamiljen Lindberg bekämpar projektet. Med hjälp av sin stora släkt som till hälften består av övernaturliga väsen lyckas de besegra politikerna och storfinansen.
När Äppelkriget gick upp på bio 1971 blev den en omedelbar publiksuccé och bidrog till den växande miljömedvetenhet som då gick under namnet gröna vågen. 
Colombine har de litterära rättigheterna!

På Helsingborgs Stadsteater kommer en dramatisering av Annika Kofoed med premiär den 15 februari 2020


Affischbild, Arbetarteatern Pegasus

ALLT SOM LEVER HÄR DÖR
av Emma Broström

Flygplanen har slutat landa, fåglar har ingen sett på många år, skolan har varit stängd i evigheter och vattnet är slut. En bit från stans centrum finns en plats där det grävs gravar. Inte en eller ett par, utan massor.
Ett relationsdrama i dystopisk tappning.

Roller: 6 (4k, 2m)  Publik: från ca. 16 år


Bild: Teater Insite

I CRY TO THE SEA
av Isabel Cruz Liljegren

Tre människor och ett piano på en flotte. I efterdyningarna av klimatkatastrofen flyr de tillsammans mot en möjlig framtid. Klimatförändring – vår tids ödesfråga. Vi är problemet och samtidigt lösningen. Lösningen, som måste komma NU.

Roller: 3 (t ex en skådespelare, en sångare och en pianist) 
Språk: Sv  Speltid: ca 45 min  Publik: vuxna


VATTENHJULET
av Anders Duus

En ny underhållande pjäs om hur den komplexa klimat-problematiken drabbar en hel familj. Spelas lämpligen för familjepublik eller för mellanstadiet.

Kommer i oktober - skriv och beställ så skickar vi i höst.


Bild: The Guardian

OIL
av Ella Hickson

Oil är ett kraftfullt episkt drama som spänner över tiden 1889 till 2050. Från fotogenlampans introduktion till de sinade oljekällorna. Den är civilisationskritisk, feministisk och oavbrutet fascinerande.

Det är en stark och märkvärdig pjäs som det tog Ella Hickson sex år att skriva!

Roller: 10 (5k, 5m)   Språk: Eng


Foto: Sven Prim, Riksteatern

BARNEN (THE CHILDREN)
av Lucy Kirkwood

En katastrof har inträffat och de pensionerade kärnkraftsingenjörerna Robin och Hazel har varit tvungna att flytta till en lånad stuga utanför strålningsområdet.
Plötsligt dyker den f d kollegan Rose upp. Pjäsen utvecklar sig till ett moraliskt dilemma där katastrofen kryper allt närmare. bortanför det pikanta triangeldramat, palsternaks-vinet(!) och gammal, något rostig, vänskap.
Barnen nominerades 2018 till bästa pjäs både i USA och Australien.

Roller: 3 (2k, 1m)  Språk: Eng, Sv  Publik: vuxna


DEN ANDRA NATUREN
av Pipsa Lonka

Människor står på ett långt rullband, som på en flygplats. Vid slutet av bandet faller de döda ner och forslas vidare. Tanken går osökt till ett slakteri. Den andra naturen handlar om hur olika arter lever sida vid sida, åtskilda men ändå så lika i sin sårbarhet.
Hur skall vi bemöta en annan levande varelses olikhet? Vad betyder det att äga en annan och kan man vägra att ta den makten?

"...både existentiella resonemang och underfundig humor – intelligent underhållning på hög nivå" (Västa Nyland)

Roller: valfritt  Språk: Fin, Sv  Publik: vuxna


NÄSTA ANDETAG (LUNGS)
av Duncan Macmillan

Nästa andetag är ett enda långt samtal mellan Kvinnan och Mannen. Detta unga hipster-par pratar om relationen, klimatet, jordens resurser och föräldraskap. Det är väldigt igenkännbart, väldigt nutida och väldigt roligt. Att deras försök att analysera, planera och kontrollera sina liv och sin relation inte räcker till får de lära sig den hårda vägen.

Roller: 2 (1k, 1m)  Språk: Eng, Sv  Publik: vuxna


Foto: Jessica Schäfer

MARS
av Marius von Mayenburg

Naturresurserna är snart uttömda, dumheten premieras och människan jagar forcerat mellan sociala nätverk och verkligheten. Då vill man vara beredd. Och eftersom Achim tillhör de rikare människorna förbereder han sig.
Han får höra att 'Settlers' söker folk till en koloni på en ny planet. En hård urvalsprocess väntar nu Achims familj. Men examinatorerna själva, och deras metoder, blir alltmer gåtfulla.

Roller: 5  Språk: Ty, Eng  Publik: vuxna


MED HUVUDET I EN GULDFISKSKÅL
av Jonna Nordenskiöld

Världen håller på att gå under. Katastrofen tvingar människor på flykt. Det gäller att snabbt hitta en strategi för att överleva.
När tre barn möts i en övergiven lokal inser de att varken en rustning av PET-flaskor, att gå i ide eller att stoppa huvudet i en guldfiskskål med ett ekosystem kommer att rädda dem. Ensam är inte stark. De behöver en gemensam plan!

Roller: 3 (1k, 2m)  Språk: Sv  Publik: från ca 10 år


SÅ ETT FRÖ AV TVIVEL
av Stina Oscarsson

Så ett frö av tvivel skildrar en stad i ett land där tvivlet plötsligt börjat sprida sig. Vana som människorna är med tvärsäkerheten blir de plötsligt mycket vilse. Vi får följa tio karaktärer, såväl moraltanten som affärsresenären och chefredaktören, som väljer att uppsöka ”den lärde” med sina frågor.

Särskilt lämpat som läsdrama vid speciella evenemang, soppteater och / eller olika former av communityteaterprojekt.

Roller: valfritt  Språk: Sv  Publik: vuxna


Teater Viirus, Foto: Veronica Aspelin

DEN STORA ELDEN
av Roland Schimmelpfennig

Två byar ligger idylliskt placerade sida vid sida i en dalgång, på var sin sida om floden. Byborna lever i välmåga och grannsämja. Men så drabbas den ena byn av flera olyckor efter varandra – sjukdom, översvämning, torka, död…
En arkaisk berättelse som poetiskt beskriver hur vänner blir fiender, hur naturkatastrofer delar världen i rika och fattiga och hur orättvisor uppstår.

Roller: valfritt  Språk: Ty, Sv, Eng  Publik: vuxna


FIMBULVINTER
av America Vera Zavala

Haven svämmar över med plast och skräp! Den stackars Midgårdsormen, som tagit på sig att äta upp alla havets sopor klarar det inte mer. Nu blir det upp till ekorren Ratatosk, geten Heidrun och korparna Hugin och Munin att tillsammans med publiken hitta en väg framåt.

"Livsviktigt budskap i magiskt bra pjäs" (SkD)

Roller: 4  Språk: Sv  Publik: från ca. 6 år


Vill du läsa? Skriv så skickar vi!

Berit, Franka och Lena


Colombine teaterförlag, Gaffelgränd 1A, SE-111 30 Stockholm, tel: +46 (0)8 411 70 85/46 (0)8 411 80 85, E-post: info@colombine.se

facebookhomepage

Du får detta nyhetsbrev eftersom du arbetar med scenkonst eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.