Problem att se innehållet? Se det i webbläsaren

Vårt affärsstrategiska perspektiv

OEM-, projekt- & eftermarknad avseende lås & beslag

OEM är en förkortning av Original Equipment Manufacturer, ett företag som tillverkar en del (dörrar, fönster, fasader) av den slutgiltiga produkten (byggnaden). Göthes Industribeslag AB är en OEM-distributör och konsult av lås & beslagssystem till OEM-marknaden. Projekt- och Eftermarknaden har ett antal olika distributionskanaler som låssmeder och säkerhetsinstallatörer, byggvaruhus samt integratörer av säkerhetssystem. Göthes Säkerhet AB är som lås – och säkehetsinstallatör även en distributör, konsult och installatör till projekt- och eftermarknaden.

I alla branscher finns det företag som når en bättre lönsamhet än den som är gängse. Dessa företag har utvecklat konkurrensfördelar genom specialisering och kostnadseffektiva mervärden.

De kommande åren blir med största säkerhet mer omvälvande än någonsin tidigare på den svenska byggmarknaden med hänsyn till globalisering, miljö, hållbarhetsfrågor, digitalisering, energinyttan samt skärpta byggregler och standards.

Dessa krav på förändringsprocesser inom byggnadsteknik och arbetssätt samt omfattande produktutveckling skapar nya marknadsvillkor, som för vissa betyder hot och risker och för andra nya affärsmöjligheter.

Idag konkurrerar företagen inte längre individuellt, de konkurrerar genom de flödes- och värdekedjor de samarbetar med för att skapa optimalt värde och nytta för slutkunden. Då förutsätts samarbete och strategiskt tänkande för att skapa hållbart kostnadseffektivt byggande med låga livscykelkostnader och kvalitetssäkrade konstruktioner.

Affärsstrategisk samsyn mellan OEM-, Projekt- och Eftermarknad, skapar denna gemensamma konkurrenskraft, för alla aktörer i byggförädlingsprocessen. För detta krävs det ett paradigmskifte från det produktorienterade synsättet till den funktions- och flödesorienterade affärsmodellen och dess sätt att tänka!

Göthes Koncernen är idag affärspartner på svensk lås- och beslagsmarknad enligt ovan, där vår närvaro i OEM-ledet är strategiskt mycket viktig, via Göthes Industribeslag AB och på projekt- & objektmarknaden via Göthes Säkerhet AB. 

Så har det äntligen blivit sommar igen! Semestertider med sol, bad och långa ljusa sommarkvällar.Ser vi tillbaka på året som gått, så finns det all anledning att se lika ljust på tillvaron som våra sommarkvällar…

Omsättningen ökade från 220 till 230 Mkr för Göthes Industribeslag, samt för koncernen (inkl. intressebolaget Beslaget AB) från 280 till 300 Mkr, under verksamhetsåret 2018, vilket vi tackar alla våra affärspartners för, ingen nämnd eller glömd!

Up to date tar nu sommarledigt och är tillbaka som vanligt i slutet av Augusti. Vi på Göthes Industribeslag önskar er alla en Glad Midsommar och Trevlig Sommar!

Patrik Östlund

Trygg och säker

Att kunna stänga och låsa sin dörr är för många en självklar sak. Att på så sätt båda känna sig säker och trygg är också en självklart. Det är inte alla gånger som det finns en kravställare som på ett tydligt sätt anger hur en dörr ska låsas. Men tänk efter, är inte de prestanda egenskaper som Godkänd låsenhet anger en bra nivå att utgå ifrån för att få en trygg låsning?

Vad är godkänd låsenhet

Godkänd låsenhet blev ett begrepp i Sverige redan i mitten av 1980-talet när den första svenska standarden publicerades och kravställare insåg nyttan med att referera till provade och certifierade produkter.

1986  Första utgåvan av SS 3522 publicerades.

2005  SS 3522 utgåva 4 publicerades. De nya Europa standarderna för lås och beslag ingår från och med denna utgåva i den svenska standarden. Krav på borrskydd av låshus tillkommer.

2015  SSF Stöldskyddsföreningen ger ut SSF 3522. Den nya utgåvan omfattar både mekaniska och elektromekaniska produkter. Kopplingen till Europastandarderna förstärks.

Teknikutveckling och digitalisering

Smarta hem och smarta hus är idag allmänna begrepp. Hissar, belysning, ventilation, hushållsapparater och även lås och larm är idag uppkopplade mot internet.

Standarder och normer som är skrivna på det traditionella sättet har svårt att hänga med i den snabba utvecklingen av produkter och tjänster. Därför ser vi redan idag hur det publiceras olika dokument som på olika sätt försöker ”standardisera” smarta lås. Standarder och normer behöver bli mera funktionsbaserade istället som idag oftast beskriva krav på en viss teknisk lösning och hur man provar den. Funktionsbaserade standarder och normer är en förutsättning för att möta den teknikutveckling som vi bara sett början på.

SEM Group och SSF arbetar idag med att ta fram SSF 3523 – Digitala låsenheter. Syftet är att SSF 3523 ska ge marknadens aktörer motsvarande trygghet och säkerhet som trotjänaren Godkänd låsenhet har gjort i över trettio år och fortsatt kommer att göra.

Källhänvisning: Text och tabell Stöldskyddsföreningen och SEM GROUP

HAWA Folding Concepta - nu med planeringsverktyg

Front paneler för garderober, kök etc. kan öppnas och stängas utan störa eller ta någon plats i rummet. De mobila vikväggarna hjälper dig att lätt gömma undan efter frukost eller matlagning. Olika lösningar i Hawa Folding Concepta kan nu planeras online. 

 • Skapa en snabb överblick efter endast 3 minuter med planeringsverktyget
 • Ny trend - lägg till svarta anidoserade profiler i din planering
 • Nya design idéer - vikbara frontpaneler skapar en lugn atomsphär i rummet

Planeringsverktyg online

Spara upp till 30 minuter arbetstid

Testa här>>

Detaljerna skapar helhelten

Ny trend: Svarta anidoserade profiler

Se mer här>>

Modern design

Köksfront med mobila skjutväggar

Se mer här>>

Låt oss demonstrera

Systemet i all sin smidighet

Öppna här>>

Källhänvisning: Text och bild  HAWA Sliding Solutions


Många nya montagestolpar & tillbehör

Med nästan 500 olika varianter har StepLock ett heltäckande utbud av montagestolpar anpassade för alla typer av karmar och profilsystem på marknaden. Sortimentet är under konstant utveckling och här nedan hittar du våra senaste montagestolpar och tillbehör. 

För STEP 30 Preload

 • ST3543H/V    Motsvarar ST3539 men med enkelfall.

För STEP 40/90/48/98 Preload och STEP 90 Release

 • ST4079          Anpassad för Purso LK78H.
 • ST4081H/V    Ersätter ST6586. Anpassad för byte från cylinderfall till tryckesfall.
 • ST4083          Motsvarar ST4043 men med 13 mm plösmått.
 • ST4084          Anpassad för SAPA 2074, enkelstolpe.
 • ST4087-23     Anpassad för Jansen Janisol HI.
 • ST4093          Anpassad för Schucko ADS Simply Smart 75.

För STEP 92 Preload och STEP 92 Release

 • ST9537H/V    Plan stolpe.
 • ST9593H/V    Anpassad för Schucko ADS Simply Smart 75.

För STEP 60 Silent

 • ST6567          Ersätter 816.
 • ST6584H/V    Ersätter ST190-B/A.
 • ST6593          Anpassad för Schucko ADS Simply Smart 75.
 • ST6605          Vinklad stolpe.
 • ST6608          Vinklad stolpe som motsvarar 824.

För STEP 18 Secure

 • ST1879-A/B   Anpassad för Purso LK78H.


För STEP 120 eltryckeslås

 • ST1087          Skruv- och kontaktkit.
 • ST1088-40     STEP Tryckespinne 8x8x40 mm.
 • ST1088-50     STEP Tryckespinne 8x8x50 mm.
 • ST1088-60     STEP Tryckespinne 8x8x60 mm.
 • ST1088-70     STEP Tryckespinne 8x8x70 mm.
 • ST1088-80     STEP Tryckespinne 8x8x80 mm.
 • ST1293          Osymmetrisk låshusstolpe.


Hela sortimentet av elektromekaniska lås, montagestolpar och tillbehör hittar du alltid på www.steplock.se och i deras produktkatalog! För frågor rörande StepLocks sortiment är du alltid välkommen att kontakta Göthes Industribeslag på 010 - 483 40 25.

Källhänvisning: Text och bild StepLock


HOPPE aluminiumhandtag – Serie Hamburg

Hamburg är en av de senaste serierna inom HOPPE utbudet: den attraktiva designen med fina linjer och harmoniskt samspel mellan vinklade och rundadesignelement finns i många attraktiva färger. Sortimentet innefattar rosetter, nyckelskylt och även med WC-beslag.

Naturligtvis är innerdörrshandtagen försedda med returfjärder samt vår Kvick-i-sprint för enkel, snabb och exakt montering.

HOPPE dörr- och fönsterhandtag på Byggvarubedömningen

Byggvarubedömningen har gjort bedömningen ”rekommenderas” d.v.s. grönmarkerat samtliga HOPPE aluminiumhandtag inkl. aluminiumbehör för dörrar och fönster.

För frågor om HOPPE´s sortiment är du alltid välkommen att kontakta Göthes Industribeslag på 010 - 483 40 25

Källhänvisning: Text och bild HOPPE


Mirka Iridium

Mirkas nya slippapper Mirka Iridium är resultatet av flera års utvecklingsarbete. Iridium är tillverkad med avancerad teknik, fulländad för hastighet och effektivitet. Produkten avverkar snabbare med färre steg från grov till fin yta. Tack vare den nya precisions beläggningen slits inte slipmaterialet ut som traditionellt slippapper; det stöter praktiskt taget bort damm, så kornen håller sig skarpa längre. Dammutvinningen är effektiv och praktisk med Mirkas nya multihålsmönster vilket skapar en ren och hälsosam arbetsmiljö. Det är bara att fästa produkten och börja slipa. Iridium fungerar utmärkt på både mjuka och hårda ytor. Produkten lämpar sig för bearbetning av material i plast, metall, trä och komposit. Slipmaterialet finns tillgängligt i grovlekarna 40-600.

För mer information om Mirkas sortiment kontakta våra innesäljare på 010 - 483 40 25.

Källhänvisning: Text och Bild Mirka Scandinavia


Mirka Novastar

Mirka Novastar är en innovativ filmprodukt tillverkad med nyskapande teknologi som hanterar krävande ytor med oväntad enkelhet. Den anmärkningsvärda avverkningen av Novastar i grova grovlekar och enastående ytfinish i finare grovlekar får jobbet gjort snabbare med färre steg. Denna tuffa premiumprodukten tillverkas för att hålla länge och gör att du kan slipa längre. Den nya precisionsbeläggningen stöter praktiskt taget bort damm, vilket gör att du slipper igensättning. Novastar är idealisk för hårda ytor där ett tufft slipmaterial krävs. Dammutvinningen är effektiv med Mirkas nya multihålsmönster. Novastar är helt vattentät och lämpar sig både både för torroch våtslipning. Produkten lämpar sig väl för bearbetning av material i trä, metall och komposit. Slipmaterialet finns tillgängligt i grovlekarna 80, 120, 150, 180, P240, P320, P400, P500 och P600.

För mer information om Mirkas sortiment kontakta våra innesäljare på 010 - 483 40 25.

Källhänvisning: Text och bild Mirka Scandinavia


Pocketkarmar från Eclisse - spar värdefullt utrymme

Bygg smart och spar utrymme. Så tänker de som använt pocketkarmar (skjutdörrskassetter) från italienska Eclisse. (Göthes Industribeslag är exklusiv agent i Sverige och Norge). Beräkningar visar att, genom att vända denna lösning, går det att spara ca 1 kvadratmeter i bostadsyta eller annan aktuell lokal, per infälld skjutdörr. Därmed skapas möjlighet att bygga extra prisvärda bostäder.

Eclisse pocketkarmar kan användas vid nybyggnation eller i redan befintliga väggkonstruktioner. Sex fördelar med pocketkarmar från Eclisse:

* Enkelt att montera. Snabbt montage genom att konstruktionen är gjord av stålprofiler som ”klickas ihop”.
* Patenterad demonterbar skjutdörrskena i aluminium. Ger möjlighet till demontering av skena och dörr utan att behöva riva väggen.
* Stabil konstruktion i stål.
* Korrosionsmotståndig. Bra i fuktigt utsatta miljöer, typ badanläggningar, fastigheter i sjö- och havsnära miljöer mm.
* Möjlighet till tillval: Komplett listkit av trä som gör att det slutliga resultatet smälter in i helheten. Anti-slam funktion dold i skenan som ger mjuk stängning/öppning.
* Garanti: Vi lämnar 12 års produkt - & funktionsgaranti.

Pocketkarmar från Eclisse säljs komplett med skjutdörrsbeslag för max 100 kg dörr och passar för väggtjocklek 95/120 mm. Levereras i kompakta DIY-kit för butik med illustrativ monteringsanvisning. Finns för enkel- alternativt pardörr. Listkit finns I kulörvarianterna vit alt. ask. Säljs exkl. dörr.

För ytterligare information kontakta Per Yman på E-post: per.yman@gothes.se alt telefon 070-313 48 01.

Källhänvisning: Text Göthes Industribeslag bild Eclisse


Nya versioner av panikreglar 1125 & 1125:1

Under Q4 2018 kom uppdaterade versioner av panikreglar 1125 och 1125:1. Panikreglarna får ny design och förbättrad prestanda. Hålbilden för montage är ej samma som för nuvarande panikreglar.

Källhänvisning: Text och bild Assa Abloy


Nu tillhandahåller vi svetsgångjärn

Göthes Industribeslag marknadsför och lagerhåller svetsgångjärn från engelska Essentra Components.  Gångjärnen finns i rostfritt stål, stål och aluminium samt går att få i olika storlekar. Till gångjärnen finns reservdelar såsom slitringar och smörjnipplar. Klicka dig gärna vidare in på respektive gångjärn nedan.

Källhänvisning: Text och bild Essentra Components


Dörrhållare

Håller dörren i vilket läge som helst.

Dictator ZE dörrhållare är en elegant men ändå robust högkvalitativ produkt som gör det möjligt att hålla dörren i vilket läge som helst. De finns i flera olika längder och ytbehandlingar.

Dörrstop med kula finns också tillgängliga.

Kontakta Göthes Industribeslag på 010 - 483 40 25 för mer information eller klicka här för att läsa mer på DICTATORs hemsida>>

Dörrtillslutare

Saktar ner dörrarna de sista centimetrarna, så att de stängs tyst och förblir stängda.

Dictator dörrtillslutare är inte konventionella dörrstängare -  de är designade att fånga en stängande dörr precis innan den slår igen och då tyst och mjukt stänga dörren. De hjälper till att förhindra störande ljud , hålla dörren stängd och skydda både dörr och karm mot skador.

Kontakta Göthes Industribeslag för mer information på 010 - 483 40 25 eller klicka här föra att läsa mer på DICTATORs hemsida>>

Källhänvisning: Text och bild  Dictator Scandinavia

Förklaring av Split Spindle

Som en del av GIB academy tar vi fram olika hjälpmedel / lathundar. En av dessa är SPLIT SPINDLE låskistors funktioner och användningsområden. Lathunden har till syfte att hjälpa dig att förstå och välja rätt låskista oavsett hängning och öppningsriktning på dörr.  

Magnetiska innerdörrslås från italienska AGB

AGB har ett brett sortiment av magnetiska innerdörrslås och tillhörande slutbleck. Fördelen med magnetism i kolv och slutbleck är mjukare handtagsrörelse och nyckelvridning. Låsen är uppbyggda av en magnet i låshuset och tillhörande slutbleck. Det gör att kolven endast låser ut när den nått sitt rätta läge, dvs mitt för slutblecket.

I jämförelse med ett traditionellt låshus har ABGs låshus fyrkantiga kolvar, det gör att låshusen går att använda både för höger- och vänsterhängda dörrar.

Källhänvisning: Text och bild AGB

GIB GLOCAL är ett ny sektion i Up to date vi kommer att ha framöver där vi anspelar på smarta utländska beslagslösningar under temat Think Global, Act Local

Sommarerbjudande 1: Låskätting och Abus hänglås

Paketpris på Låskätting Klass 3 med hölje 1,6 m 4-kant samt Abus Hänglås Granit Sea & Snow Klass 3. Perfekt skydd för t.ex. båten i sommar!

Pris 1095:-/ st inkl. moms (876:- exkl. moms) 
(Ordinarie pris 1450:- inkl. moms).

Erbjudandet gäller fram till 31 augusti 2019.
 

För beställning eller mer information når du Göthes Säkerhet AB på 010 - 483 40 60


Sommarerbjudande 2: Trackimo Universal Car Kit / Marine GPS Tracker

Håll reda på dina värdefulla ägodelar. Med denna GPS-sändare är du uppdaterad om fordonets rörelser direkt i telefonen. 

Pris 1119:- inkl. moms (895 exkl. moms)
(Ordinarie pris 1599:- inkl. moms).

Erbjudandet gäller fram till 31 augusti 2019.

För beställning eller mer infromation når du Göthes Säkerhet AB på 010 - 483 40 60

En vecka kvar på erbjudandet

Kampanj på Borrsatser

Erbjudandet gäller t.o.m 26/6 - 2019. Beställningar: martin.skog@gothes.sealt. 070 - 313 48 03.

Priserna är ex. moms. 

KLICKA HÄR FÖR ATT KOMMA TILL ERBJUDANDET>>

Kampanj på Försänkare

Erbjudandet gäller t.o.m.26/6 - 2019. Beställningar: martin.skog@gothes.sealt. 070 - 313 48 03

Priserna är ex moms. 

KLICKA HÄR FÖR ATT KOMMA TILL ERBJUDANDET>>

Har du missat att anmäla dig?

För fem år sedan, hösten 2014 blev Göthes och Industribeslag ett. Dessa fem lärorika och utvecklande år i Falun, Kungsbacka och sedan en tid tillbaka i Götbeorg vill vi fira med er den 24 oktober på Lindholmen food street market. Det utlovas en riktigt GO eftermiddag och kväll med minimässa, musik, trolleri, god mat och massor av mingel...

Ovan kan du se en kort video (31s) över vårt jubileum, klicka bara på bilden.

OBS! Detta är en ifyllbar PDF. Klicka på knappen ovan. Spara ner i PDF format. Fyll i dina uppgifter. Maila tillbaka den till patrik.ostlund@gothes.se.


 

Göthes Industribeslag AB
Stängt veckorna 28, 29 och 30. För garanterad leverans behöver vi din beställning senast på måndag den första juli.

Göthes Säkerhet AB
Öppet hela sommaren, Tel. 010 - 483 40 60

Göthes Teknik AB
Stängt veckorna 28, 29 och 30. Vid brådskande ärende ring Martin Skog på 070 - 313 48 03 eller Micke Jonsson på 070 - 313 48 02


Stadens trädgårdsanläggare arbetade precis som idag med skötsel av kommunala och privata trädgårdar samt parker. Numera naturligtvis också med nyanläggningar och golfbanor i stadens omgivningar. I takt med att de boende i stadens hus övertar och äger husen anlitar man också professionella trädgårdsanläggare för att få fina innergårdar. Vanliga trädgårdsmästare är mera leverantörer av i synnerhet fruktträd, buskar, häckar och blommor. Stockholm och Göteborg har många parker och stora gröna ytor som måste skötas sakkunnigt. De är stadens lungor och utan dem skulle vi ha en betydligt sämre luft i stan.

Källhänvisning: Text och bild Flinks Järn


Varför firar vi midsommar?

Midsommar är vid sidan av julen den kanske viktigaste högtiden i Sverige. För många människor markerar den början på en period av ledighet. Historiskt sett går både midsommar och midsommarstången tillbaka på ett firande i norra Europa av vårens spirande växtlighet. I bondesamhället innebar midsommar en brytpunkt i arbetsåret, medan själva midsommarnatten ansågs vara full av magiska krafter och övernaturliga väsen. Midsommardagens ursprungliga funktion som kyrkohögtid är numera nästan obefintlig.

Om julen främst är en familjehögtid så firas midsommar mer i större vänkretsar och kanske i helt andra nätverk. Det nationella temat framträder fortfarande. Nuförtiden används flaggor som prydnad, något som närmast var okänt under 1800-talet.

Källhänvisning: Text och bild Nordiska Museet


Vi arbetar efter gällande GDPR bestälmelser. Vår policy hittar du via nedan knapp.


facebooklinkedininstagramyoutube

Om du inte vill ha fler nyhetsbrev från Göthes, klicka här.