Problem att se innehållet? Se det i webbläsaren

Sköna Maj!

Välkommen till Maj-nummer av Up To Date!

Fokus i Up To Date maj kommer att ligga på digitala fastighetsboxar och integration mellan fastighetsboxar och passersystem, men som vanligt händer det saker på Göthes Säkerhet som vi vill informera Er om.

Vi har förstärkt vår organisation med Jimmy Birklin som kommer från Svenska Skidspelen där han arbetet som VD.

För Er som inte känner Jimmy sedan tidigare, har vi en presentation av honom i detta nummer.

Under maj har vi även blivit certifierade ASSA ARX partners, CAP.

CAP-certifiering görs för att säkerställa kvalitét och kunskap kring Assa Arx systemet och för att kunna göra certifiering krävs att våra tekniker har lång erfarenhet kring Assa ARX och genomfört ARX utbildning hos Assa.

Vidare krävs att minst två tekniker klarat certifieringsprovet. Hos oss på Göthes har vi tre tekniker som är certifierade och säkerställer därmed att vi kan erbjuda hög kvalitét till våra ARX-kunder.

Vill Ni veta mer om ARX är Ni välkomna att höra av Er, så berättar vi mer.

Jag vill påminna om att vi från och med den 1:a Juni-2019 erbjuder vi våra kunder i Falun-Borlänge utkörning av beställda lagerförda varor varje vardag direkt till vald adress!

Beställningar gjorda på telefon 010-483 40 60 eller mail: lasverk@gothes.se som kommer till oss före kl. 12.00, levereras samma dag.

Vi kommer även att förändra våra öppettider från 1:a Juni-2019.

Vi kommer att ha lunchöppet, så vi kommer att kunna betjäna er Måndag till Fredag, 07.00-16.00

Jag önskar Er en riktigt skön juni!

Trevlig läsning!

Lars Brandt

CE märkning av branddörrar

Standarden SS-EN 14351-2 för innerdörrar publicerades av CEN och SIS i november 2018. EU-kommissionen som granskar standarder mot byggproduktförordningen och uppdraget till standardiseringen har ännu inte accepterat den och publicerat referens till den i Europeiska unionens officiella tidning, EUT (Official Journal). Det betyder att man idag fortfarande inte får CE-märka eller utfärda prestandadeklaration (DoP, Declaration of Performance) för branddörrar som klassas enligt SS-EN 14351-2 trots att standarden går att köpa.

Som förhoppningsvis alla berörda vet så är det gällande beskedet att det från den 1 november 2019 CE-märkning som gäller för branddörrar klassade enligt SS-EN 14351-1: Fönster och ytterdörrar.

Nu har EU-kommissionen fått en begäran om att förlänga detta datum med syftet att samordna samexistensperioderna för ytterdörrar och innerdörrar. EU-kommissionen har efter överläggningar med CEN/TC 33 föreslagit en förlängning med två år, under förutsättning att de senast oktober 2019 kan citera SS-EN 14351-2 i EUT. Observera att denna förändring troligen påverkar samtliga produktgrupper som omfattas av SS-EN 16034, dvs inte bara dörrar utan även fönster och portar. Dörrbranschen är positiv till samordningen samtidigt som fönstertillverkare har haft målet inställt på 1 november 2019.

Boverket har i samråd med Byggmaterialindustrierna och SIS/TK 179 sammanställt ett svenskt svar till förslaget från EU-kommissionen. Sverige tillstyrker en förlängning av samexistensperioden men påpekar samtidigt att även andra produktgrupper än dörrar påverkas, och att en förlängning kan få negativa konsekvenser vad gäller systemets trovärdighet för fönsterbranschen.

Nästa möte i EU-kommissionens ständiga byggkommitté är i början av juli. Först då kan vi få ytterligare information om tidplanen för CE-märkning av branddörrar och fönster.

SS-EN 14351-1: 2006+A2:2016 - Fönster och dörrar – Produktstandard, funktionsegenskaper – Del 1: Fönster och ytterdörrar

SS-EN 14351-2: 2018 - Fönster och dörrar – Produktstandard, funktionsegenskaper – Del 1: Innerdörrar

SS-EN 16034: 2014 - Dörrar, portar och fönster - Produktstandard, funktionsegenskaper - Brandmotstånd och/eller brandgasskyddande egenskaper

Källhänvisning: Text och tabell från SEM GROUP

RCO integrerar med fastighetsboxar

Med dessa integrationer erbjuder RCO nu administration av fastighetsboxar med elektronisk låsning och digitala namnskyltar. Några erbjuder även elektroniska namnskyltar till lägenhetsdörrar.

– Genom att integrera systemen blir administrationen säker, snabb och enkel. All administration av taggar och namn sker i passersystemet, säger Patrik Drugge, produktchef på RCO Security.

Åtkomst till boxen och uppdatering av de digitala namnskyltarna hanteras centralt i passersystemet R-CARD M5. Samma tagg som används till det kan också användas till fastighetsboxen. Enkelt och smidigt för de boende.

– Nu ger vi kunderna valmöjlighet till olika fastighetsbox lösningar så man kan realisera sitt ”digitala trapphus” med att man enkelt administrerar namn och tag info i M5, kommenterar Patrik Drugge avslutningsvis.

Källhänvisning: Text från Securityworldmarket.com


RENZ elektroniska fastighetsboxar

Intelligent fastighetsbox och paketbox.

myRENZbox e-Line är ett intelligent boxsystem för brev och pakethantering. Med ett intelligent boxsystem blir administrationen säker, snabb och enkel. Access och namnändringar hanteras centralt via webben.

e-Line är fullständigt integrerad med passagesystem från AptusAxemaRCOSalto och snart även Axessa. All administration av boxsystemet sker i passagesystemet.

Läs mer här!

Namndisplayer med OLED-teknik är tydliga i både direkt solljus och mörker. “Ej reklam” ändras direkt på namndisplay.

De elektroniska låsen gör e-Line väldigt användarvänlig. Luckorna är självöppnande och all kabeldragning är dold vilket minskar risken för slitage och vandalism.

e-Line går att få i en kombination med post- och paketboxar.

Boxsystemets elektronik och mekanik är testad motsvarande 35 års användning.

Källhänvisning: Text och bild från RENZ


STEP 120 – kraftfull prestanda, hög driftsäkerhet

STEP 120 är ett brandgodkänt eltryckeslås utvecklat för daglåsning. Konstruktionen är framtagen med STEPs höga kvalitetskrav och fina materialval vilket säkerställer en kraftfull prestanda med hög driftsäkerhet. Låset har flera flexibla egenskaper och kan användas i dörrmiljöer med både brand- och utrymningskrav.

Källhänvisning: Text och bild text från STEPLOCK

Nytt tillskott till Göthes Säkerhet

Efter sommaren kommer Göthes Säkerhet få en ny medarbetare genom Jimmy Birklin. Jimmy har efter avslutad Elektroingenjörsutbildning jobbat på LC-Tec i Borlänge, men kommer närmast från en VD tjänst på Svenska Skidspelen. Jimmy har även jobbat som verksamhetsledare på Dalarnas Idrottsförbund, generalsekreterare på O-Ringen i Sälen 2008 och 2016. Han har även hunnit med att vara projektledare för EU projektet Sommar i Sälen.

- Det är med stor glädje och lite pirr i magen som jag tar mig an uppdraget att jobba i sann Göthes anda. Jag upplever att mina styrkor är förmågan att se helheter, planera, leda och följa upp projekt, inte bara under genomförandet utan även när projekten är klara, viktigt med bra kundrelationer. En annan styrka är att jag kan analysera information och fakta för att dra korrekta slutsatser vilket är till stor hjälp när beslut skall fattas för att uppnå målen.

- Jag ser mig själv som lätt att samarbeta med, är målmedveten, positiv, social, nyfiken, lugn, metodisk samt lever efter devisen att allt som inte utvecklas avvecklas över tid.

Fakta om Jimmy Birklin
Ålder: 49 år
Familj: Fru med dotter samt två bonus döttrar
Bor: Falun, född och uppväxt i Göteborg
Bakgrund: 4-årig tekniskt gymnasium samt Elektroingenjör, Högskolan Dalarna
Fritidsintressen: Friluftsliv och idrott av olika slag. Hela familjen håller på med olika idrotter/motionsformer på ett eller annat sätt. Jimmy har en elitidrottskarriär bakom sig som orienterare med bland annat ett VM guld, två VM brons samt ett 15-tal SM guld. Att vara målmedveten och att jobba mot mål har varit vardagsmat för Jimmy under i princip hela sitt idrottsaktiva och vuxna liv.
Jimmy gillar även att åka längdskidor på vintern och har på Vasaloppet placerat sig som 59:a. Han tycker också om att pyssla i trädgården, resa samt umgås med familj och vänner.


Timmermannen använde i regel likadana verktyg som snickaren, men de var oftare lite grövre. Även själva arbetet hade grövre dimensioner. Timmermannen var hus- kyrk- eller båtbyggare. Han jobbade både ute och inne och oftast i lag med kollegor. Bygget leddes av en byggmästare som hjälpte till att överföra arkitektens intentioner till hantverkarna. Vare sig man arbetade ute eller inomhus hade alla hantverkare huvudbonader, antingen för kyla och sol, eller för att jobbet var dammigt och smutsigt. Kring sekelskiftet 1900 bars vegamössa eller kubbhatt av nästan alla yrken, utom av den barhuvade finsnickaren eller muraren med sin murarhatt.

Källhänvisning: Text och bild från Flinks Järn


Kristi himmelsfärdsdag eller Kristi flygare – är en röd dag som ger oss ledigt. Men vet du egentligen varför – och vad det står för? Här får du reda på allt du behöver om Kristi himmel som dagen också kallas.

1. Jesus lämnade jorden: Kristi himmelsfärdsdag firas till minne av att Jesus lämnade jorden och fördes till himlen inför elva av apostlarna. 40 dagar tidigare, på påskdagen, hade Jesus återuppstått, den kristna kyrkans största dag.

2. Olika datum: Dagen har firats sedan 300-talet och infaller alltid på den 40:e dagen efter påskdagen. Helgerna bygger på måncyklerna vilket gör att de infaller vid olika datum olika år. Här i Sverige infaller Kristi himmelsfärdsdag tidigast den 30 april och senast den 3 juni. 

3. Alltid en torsdag: Helgdagen infaller dock alltid på en torsdag, vilket gör fredagen till en klämdag och möjliggör för många att ta ledigt och få en långhelg. 

4. Betessläpp: Kristi himmel eller Kristi flygare, som dagen kallas i vardagligt tal, har troligtvis firats sedan 375. Den ligger på en dag kring vilken man på den tiden firade något som kallades betessläppningen och lät helt boskapen gå ut på bete.

5. Helg-krockar: Ibland infaller Kristi himmel på valborgsmässoafton eller första maj. Senaste gången den inföll på valborgsmässoafton var 1818, nästa tillfälle blir 2285. Och 2008 sammanföll Kristi flygare med första maj, nästa gång blir år 2160.

6. Segrar över döden: Livets seger över döden, med återuppståndelsen på påskdagen, symboliseras av ett stort ljus i kyrkans kor samma dag. Det får vara tänt vid varje gudstjänst, men släcks på Kristi himmelsfärds dag för att visa att Jesus lämnat jorden. Därefter flyttas ljuset till dopfunten där det tänds vid varje dop. Uppståndelsen och dopet hör ihop.

7. Himmelsspel: Under medeltiden dramatiserades ofta händelsen med ett himmelsfärdsspel. Man ville symbolisera att Kristus genom att kroppsligen lämna jorden är närvarande på ett andligt sätt. I Norden försvann det i samband med reformationen, men Kristi himmelsfärds dag förblev en helgdag.

8. Naturupplevelse: Själva Kristi himmelsfärdsdag firas ofta med en friluftsgudstjänst, ganska vanligt med gökotta på morgonen. Tanken är att andakten ska förenas med en naturupplevelse, att ta in värmen och ljuset när man vänder ansiktet mot himlen, precis som lärjungarna gjorde när Jesus lämnade dem.

9. Metardag: Det finns också en tradition med Kristi himmelsfärds dag som första metaredagen. Man trodde förr att fisken inte nappade före denna dag.


Vi arbetar efter gällande GDPR bestämmelser. Vår policy hittar du via nedan knapp.


facebooklinkedininstagramyoutube

Om du inte vill ha fler nyhetsbrev från Göthes, klicka här.