Problem att se innehållet? Se det i webbläsaren

Dormer Pramet förklarar skillnaden mellan olika gängverktyg

Gängning är en av de mest krävande och problematiska bearbetningsprocesserna.

Gängor skapas vanligtvis som sista del i tillverkningsprocessen. Därför är det operatörens jobb att se till att processen är säker och avslutas på ett korrekt vis. Kvaliteten på gängan, samt toleransen ska vara utmärkt och precis för att säkerställa maximal verktygslivslängd.

Johan Bodin, produktchef för Dormer Pramets gängverktyg, svarar här på frågor om företagets solida gängtappsprogram, vilka utmaningar man som maskinoperatör står inför och vilka alternativ som är tillgängliga för slutanvändarna.

För mer information kontakta Göthes Teknik på 010 - 483 40 80.


Kampanj på Borrsatser

Erbjudandet gäller t.o.m 26/6 - 2019. Beställningar: martin.skog@gothes.se alt. 070 - 313 48 03.

Priserna är ex. moms. 

KLICKA HÄR FÖR ATT KOMMA TILL ERBJUDANDET>>

Kampanj på Försänkare

Erbjudandet gäller t.o.m.26/6 - 2019. Beställningar: martin.skog@gothes.se alt. 070 - 313 48 03

Priserna är ex moms. 

KLICKA HÄR FÖR ATT KOMMA TILL ERBJUDANDET>>


Sandvik Coromant tar hjälp av additiv tillverkning

Lättviktsfräsen CoroMill 390 produceras med additiv tillverkning och minskar vibrationerna vid fräsning med långa överhäng.
Det här innebär en lägre fräsvikt och en ökad stabilitet och produktivitet.

– Vid konstruktionen av vår nya lättviktsfräs CoroMill 390 avlägsnades material till en optimal fräsdesign för minimal massa, säger Thomas Wikgren, Manager Product Application Management på Sandvik Coromant, enligt ett pressmeddelande.

Verktygets lägre vikt hjälper till att minimera vibrationerna och förbättra säkerheten vid bearbetning med långa överhäng.

För mer information kontakta Göthes Teknik på 010 - 483 40 80.

Timmermannen använde i regel likadana verktyg som snickaren, men de var oftare lite grövre. Även själva arbetet hade grövre dimensioner. Timmermannen var hus- kyrk- eller båtbyggare. Han jobbade både ute och inne och oftast i lag med kollegor. Bygget leddes av en byggmästare som hjälpte till att överföra arkitektens intentioner till hantverkarna. Vare sig man arbetade ute eller inomhus hade alla hantverkare huvudbonader, antingen för kyla och sol, eller för att jobbet var dammigt och smutsigt. Kring sekelskiftet 1900 bars vegamössa eller kubbhatt av nästan alla yrken, utom av den barhuvade finsnickaren eller muraren med sin murarhatt.

Källhänvisning: Text och bild från Flinks Järn


Kristi himmelsfärdsdag eller Kristi flygare – är en röd dag som ger oss ledigt. Men vet du egentligen varför – och vad det står för? Här får du reda på allt du behöver om Kristi himmel som dagen också kallas.

1. Jesus lämnade jorden: Kristi himmelsfärdsdag firas till minne av att Jesus lämnade jorden och fördes till himlen inför elva av apostlarna. 40 dagar tidigare, på påskdagen, hade Jesus återuppstått, den kristna kyrkans största dag.

2. Olika datum: Dagen har firats sedan 300-talet och infaller alltid på den 40:e dagen efter påskdagen. Helgerna bygger på måncyklerna vilket gör att de infaller vid olika datum olika år. Här i Sverige infaller Kristi himmelsfärdsdag tidigast den 30 april och senast den 3 juni. 

3. Alltid en torsdag: Helgdagen infaller dock alltid på en torsdag, vilket gör fredagen till en klämdag och möjliggör för många att ta ledigt och få en långhelg. 

4. Betessläpp: Kristi himmel eller Kristi flygare, som dagen kallas i vardagligt tal, har troligtvis firats sedan 375. Den ligger på en dag kring vilken man på den tiden firade något som kallades betessläppningen och lät helt boskapen gå ut på bete.

5. Helg-krockar: Ibland infaller Kristi himmel på valborgsmässoafton eller första maj. Senaste gången den inföll på valborgsmässoafton var 1818, nästa tillfälle blir 2285. Och 2008 sammanföll Kristi flygare med första maj, nästa gång blir år 2160.

6. Segrar över döden: Livets seger över döden, med återuppståndelsen på påskdagen, symboliseras av ett stort ljus i kyrkans kor samma dag. Det får vara tänt vid varje gudstjänst, men släcks på Kristi himmelsfärds dag för att visa att Jesus lämnat jorden. Därefter flyttas ljuset till dopfunten där det tänds vid varje dop. Uppståndelsen och dopet hör ihop.

7. Himmelsspel: Under medeltiden dramatiserades ofta händelsen med ett himmelsfärdsspel. Man ville symbolisera att Kristus genom att kroppsligen lämna jorden är närvarande på ett andligt sätt. I Norden försvann det i samband med reformationen, men Kristi himmelsfärds dag förblev en helgdag.

8. Naturupplevelse: Själva Kristi himmelsfärdsdag firas ofta med en friluftsgudstjänst, ganska vanligt med gökotta på morgonen. Tanken är att andakten ska förenas med en naturupplevelse, att ta in värmen och ljuset när man vänder ansiktet mot himlen, precis som lärjungarna gjorde när Jesus lämnade dem.

9. Metardag: Det finns också en tradition med Kristi himmelsfärds dag som första metaredagen. Man trodde förr att fisken inte nappade före denna dag.


Vi arbetar efter gällande GDPR bestämmelser. Vår policy hittar du via nedan knapp.


facebooklinkedininstagramyoutube

Om du inte vill ha fler nyhetsbrev från Göthes, klicka här.