Nyhetsbrev kultur från Sotenäs kommun. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Missa inte!

Varje månad tipsar jag om tre arrangemang jag tycker att du absolut inte får missa.


1. Klimatföreläsning

Skogsbränder redan i april? Passa på att lära dig mer om klimatfrågan!


2. Vernissage

Frottera dig med kultureliten på Gerlesborgsskolan.


3. EU-val

Du glömmer väl inte bort att göra din röst hörd?

Sotenäs kultur maj

För denna månads nyhetsbrev bryter jag det sedvanliga småputtriga kallpratet som brukar inleda breven och riktar en skarp uppmaning till alla läsare: Gå med i en förening! Är du redan medlem i en förening? Gå med i en till! Utan alla de hårt kämpande krafterna i våra ideella föreningar skulle det nämligen inte finnas mycket till vare sig kultur eller fritid i den här kommunen. Det är tack vare föreningarna vi har ett så rikt kulturutbud. Varje månad arrangeras konserter, utställningar, föreläsningar och biovisningar av våra föreningar.

Är du en så kallad badgäst? Då tycker jag absolut att du ska gå med i en förening i Sotenäs kommun. Du vill väl ha en levande ort att besöka på sommaren? Kanske leder ett medlemskap till att du vill besöka oss lite oftare? Du är så varmt välkommen!

Och du, det behöver inte alls vara tidskrävande eller jobbigt att vara med i en förening. Du bestämmer själv hur mycket du vill engagera dig. Men genom att bli medlem stöttar du föreningens verksamhet och du får information om vad händer i ditt närområde. Och vem vet? Kanske får du ett helt gäng nya vänner på köpet! Så sluta tveka och lös omedelbart medlemskap i en förening. Du hittar vårt föreningsregister här

Med soliga valborgshälsningar,

Carl Forsberg, kultursekreterare


Tre frågor till en arrangör

Mathilda Segedahl

Vem är du?

Hej, jag heter Mathilda Segedahl och är en egen företagare från Kungshamn. På fritiden ägnar jag mig åt mina djur, växter och kreativa intressen. 

Matte Production heter mitt företag. Här producerar jag film, fotograferar och tecknar blyertsporträtt av människor och djur. Man kan säga att detta är min lilla skaparverkstad, med stort intresse för naturen.  

Samtidigt arbetar jag även för ungdomsprojektet Safari Sverige  som Inspiratör. Och det innebär att jag lär ungdomar från hela Sverige att göra film om djur, natur och miljö. Filmerna ungdomarna producerat publiceras sedan på SafariSverige.nu.  

Jag är även medlem i Naturfilmarna. 

  

Vad händer hos Naturfilmarna i maj?

Under maj kommer vi att hålla möten där vi förbereder inför vår stora Naturfilmsfestival som sker på Hav och Land i januari 2020.

Samtidigt är ett antal medlemmar aktiva i ungdomsprojektet Safari Sverige. Under maj kommer jag att ta med mig ungdomar från Smögenskolan till Nordens Ark. Där kommer dem att spela in filmer om svenska utrotningshotade djur som finns inne i parken. Annars under fortsatta maj kommer vi att hjälpa ungdomar från Sundsvall och ända ner till Kivik att göra korta filmreportage om sin närnatur. För på Safari Sverige vill vi få ut ungdomarna och utforska sin närhet. 

  

Vad är på gång i framtiden för er förening?

8:e juni så blir det familjefest i Hunnebostrands Folketspark! Naturfilmarna firar 10-års jubileum och bjuder på en gratis show. Tio korta filmer kommer att visas och vi kommer att ha musiker på plats. Kiosken kommer att vara öppen, annars är det ju trevligt med lite picknick. Alla är välkomna och det är helt GRATIS. Så vi hoppas att många vill fira med oss!

9-10 november blir det filmpremier på dokumentären om Sixten Söderberg från Smögen. Det kommer bli  riktigt kul och en riktig festlighet!

Januari 2020, blir det filmfestival! Vi är i full planering inför Scandinavian Wildlife Filmfestival. Det kommer att ses på film, umgås och unga naturfilmare kommer att tävla med sina filmer. Vi kommer även  att gästas av Lasse Åberg och Janne Schaffer, två härliga personligheter med stort intresse för miljö och natur.


Stenens Hus

Det planerade stormötet för att redovisa resultatet av medborgardialogen kring Stenens Hus har tyvärr blivit uppskjutet på obestämd framtid. Anledningen är  medborgardialogen kräver mer tid. Projektets ledningsgrupp avser att hålla fler möten i fokusgrupper innan resultatet kan sammanställas och presenteras. Under tiden som detta arbete pågår kommer hemsidan att uppdateras med mer fakta och rapporter från liknande projekt. Håll utkik i kommande nyhetsbrev och på projektets hemsida för mer information om kommande möten.


Planering av naturfilmsfestival

Den 17 maj, kl 10.00 på Hav och Land, bjuder Naturfilmarna in alla som är intresserade av att planera nästa års naturfilmsfestival. Anmäl ditt intresse till stefan@cameraq.com


Kalendarium


Så funkar det

Nyhetsbrevet om kultur i Sotenäs kommun kommer ut den 29:e varje månad. Vill du att ditt evenemang ska synas här, så maila till kultursekreteraren senast den 27:e månaden innan ditt evenemang äger rum. Du behöver beskriva evenemanget med en mening och bifoga en länk till en sida med mer utförlig beskrivning. Se ovan på kalendariet för att få en uppfattning om hur det kommer att se ut.


facebookinstagram

E-post: carl.forsberg@sotenas.se

Telefon: 0523 - 664 788

Du får detta nyhetsbrev eftersom du har anmält dig via vår hemsida eller på annat sätt godkänt att din adress används för utskick. Vill du avsluta din prenumeration, klicka här.