Nyhetsbrev med senaste nytt från nätverket ROS, Regional Omställning i Samverkan. Tipsa en vän
Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Framtidsstafetten

April/Maj 2019: I det här brevet berättar vi om två nya omställningsböcker, påminner om den andra internationella klimataktionen den 24 maj, EU-valet och annat för en hållbar omställning.

Sveriges kommuner hållbarhetsrankade

Bild från Aktuell hållbarhet

Helsingborg blev årets kommun i Aktuell Hållbarhets rankning ”Sveriges hållbaraste kommun”. Tillåtande attityd är en del av hemligheten menar Henrik Frindberg, miljödirektör. I kommunen utgår man ifrån en inställning om att det är bättre att försöka och misslyckas, än att inte försöka alls. En rad miljöpriser delas ut varje år, bl a ”Bästa misslyckandet”. Priset delas ut till ett misslyckande som givit nya lärdomar. Mer om Helsingborg. I miljöbarometern kan du se vad din kommun svarat på enkäten. 

Vad kännetecknar kommunerna i toppen?

  • Politisk enighet. Långsiktiga mål och prioriteringar som står sig över flera mandatperioder.
  • Bra samarbete mellan politiker och tjänstepersoner.
  • En eller flera eldsjälar för att skapa  enighet och engagemang som krävs för att frågorna ska prioriteras och avhandlas på högsta ort.

Hemligheten bakom Sveriges miljöbästa kommuner

Omställningshandboken & Aktivt hopp

Omställningshandboken ger dig allt du behöver för att komma igång med omställning i ditt lokalsamhälle. Handboken innehåller bland annat olika ingredienser och principer för hållbar omställning och hur ni skapar välmående och inkluderande grupper. Den ger dig också inspiration från omställningsarbete runt om i hela världen, inklusive Sverige. Särskild vikt läggs vid hur ni kan skapa partnerskap med fler än givna vänner, hur ni startar ett omställningsinitiativ och går vidare från att driva enskilda projekt till att bli en långsiktig omställningsgrupp – samt hur ni har kul medan ni gör det.

Omställningshandboken på svenska

Omställningsnätverket och Hela Sverige ska leva har drivit ett projekt för att översätta boken till svenska. Handboken är utgiven under Creative Commons, vilket innebär att innehållet får spridas fritt och den finns för gratis nedladdning på nätet, Omställningshandboken.

Aktivt hopp

Aktivt hopp visar hur vi kan bli bättre på att möta stora utmaningar med mod, kreativitet och medkänsla. I boken vägleds vi genom en förvandlingsresa inspirerad av mytiska äventyr, modern psykologi, andlighet och holistisk vetenskap. På vägen hittar vi de verktyg vi behöver för att hantera kriserna och spela vår roll i den stora omställningen till ett hållbart samhälle. videforlag.se

Ny global klimataktion 24 maj

Den 24 maj samlas människor åter runt om i världen för att visa sitt engagemang för klimatfrågan. Aktioner sker även i t ex Örebro och Nora. Än är inget program klart för Örebro men vi bjuder gärna in dom fantastiska barnen från Kulturskolan igen.

Klimatfredag hoppas på stor uppslutning utanför Rådhuset i Örebro som det var på förra Klimatstrejken. Var du än är, visa hur viktig klimat- och miljöfrågan är i valet till EU! Mer info om vad som händer runt om i världen på Climate Strike 2.

Klimatfredag i Örebro finns utanför rådhuset varje fredag kl 15-17.

Smarta kartan sprider sig

Smarta kartan Göteborg

Smarta kartan är guiden som samlar alla verksamheter du kan hyra, byta, låna, dela, ge och få i Göteborg. Här hittar man cykelköken, fruktlundarna, leksaksbiblioteket och fritidsbankerna med mera. Delningstjänsten har nu även nått Malmö, är det inte dax för Örebro att hänga på? Smarta Kartan är open source, dvs, även konceptet är en del av delningsekonomin. 

En miljon arter riskerar försvinna

Av jordens åtta miljoner arter hotas uppemot en miljon av utrotning. Det är en av slutsatserna i en kommande rapport från FN:s vetenskapliga expertpanel för biologisk mångfald, IPBES.

Den minskande tillgången på ren luft, rent vatten och alla andra element som krävs för att jordens biologi ska kunna fortsätta fungera väl är ett lika stort hot mot planeten som klimatförändringarna. Läs mer i Ny Teknik.

Komvux satsar på lantbruk och trädgårdsskötsel

Yrkesvux-utbildningarna har fått flera ansökningar men än finns chans att söka! Läs mer om Lantbruk – lärlingsutbildning och Trädgård  lärlingsutbildning.

Kvinnersta startar dessa båda utbildningar i sommar, preliminärt startdatum är 26 augusti 2019 – 29 maj 2020.

EU-val i maj - hur påverkar det vår framtid?

FOTO: Getty Images

EU-valet närmar sig och det finns många jämförelser att läsa, här ett begränsat urval:

Partierna som får bäst och sämst klimatbetyg i EU

Europas ledande icke-statliga koalition mot klimatförändringar, Climate Action Network (CAN) har sammanställt en ny rapport -Ranking of EU political groups & national parties on climate change- där man ser över partiernas klimatarbeten.

Blåslampor och bromsklossar

Inför EU-valet 2019 har Naturskyddsföreningen tagit fram en rapport där man granskat hur de svenska EU-parlamentarikerna agerat i miljöfrågor de senaste fem åren. Läs vidare.

De svenska EU-kandidaternas lösningar på klimatkrisen

Inför valet till Europaparlamentet den 26 maj har Extrakt frågat vilken hållbarhetsfråga toppolitikerna tycker är viktigast, och hur de vill driva den i parlamentet. Läs vidare.

Vill du vara med i Framtidsveckan tillika Miljövänliga veckan? Vara med och planera för veckan? Mejla ros.orebrolan@gmail.com.

Andra tips & arrangemang

Vill du anmäla in ett arrangemang till vårt nyhetsbrev? Mejla till  ros.orebrolan@gmail.com.

Blandade surftips

Vi måste börja tänka cirkulärt kring IT. Aktuell hållbarhet.

.EU-kandidaternas lösningar på klimatkrisen Extrakt.

En halv miljon för att rädda några matkassar. Syre.

Akutplan för en klimatomställning av EU. Klimatriksdagen 13 april (YouTube)

8 Ways To Teach Climate Change In Almost Any Classroom. NPR.


Detta nyhetsbrev kommer från nätverket Regional Omställning i Samverkan (ROS).

ROS består av aktörer i Örebro län som vill lyfta fram hållbarhetsfrågorna och genom lokala initiativ bidra till en regional omställning. Sedan 2013 har representanter från Hela Sverige ska leva - Länsbygderådet Örebro län, Naturskyddsföreningen Örebro län, Örebro läns bildningsförbund, Coompanion Örebro, Omställning Örebro, Omvända vär(l)den och Framtiden i Våra Händer samarbetat med akademi, offentliga, ideella och privata aktörer under paraplyet ROS.
För kontakt, mejla ros.orebrolan@gmail.com

Starta en prenumeration på Framtidsstafetten. Tipsa en vän

ROS finns på Facebook och på en egen webbplats örebrolän.omställning.net.

facebook

Du får Framtidsstafettens nyhetsbrev eftersom du ingår i vårt nätverk, tidigare fått info om Framtidsveckan eller för att vi tror du är intresserad av vårt nyhetsbrev.
Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.