Problem att se innehållet? Se det i webbläsaren

Nya tider, nya tjänster

Välkommen till ett nytt nummer av Up To Date!

I detta nummer kommer vi att presentera nyheter från Swansons, Kentima och Assa, men här i ledaren vill jag främst lyfta fram nyheter från Göthes Säkerhet AB.

Vi märker att fler och fler av våra kunder har överfulla kalendrar och det är svårt att få tiden att räcka till. Det vill vi hjälpa till att lösa så att Ni kan fokusera på Ert kärnområde.

Från och med den 1:a Juni-2019 erbjuder vi våra kunder i Falun-Borlänge utkörning av beställda lagerförda varor varje vardag direkt till vald adress!

Beställningar gjorda på telefon 010-4834060 eller mail: lasverk@gothes.se som kommer till oss före kl. 12.00, levereras samma dag.

Leverans av material sker av kompetent tekniker så i samband med leverans har Ni möjlighet att diskutera lösningar direkt på plats!

I och med detta är vi säkra på att Ni undviker framtida problem och kan därmed spara både tid och pengar!

Vi ser också en trend i att våra kunder vill ha hjälp med korthantering i deras passersystemen, då det stjäl tid från deras ordinarie arbetsuppgifter.

Självklart kan vi även här hjälpa våra kunder att få en bättre vardag genom att hjälpa till med kortadministration och övrig programmering av passersystem!

Kom in till oss, så kan Ni ladda elbilen, ta en kopp kaffe och diskutera ett lämpligt upplägg med oss under tiden som vår låsverkstad kopierar era nycklar och gör omläggningar på era cylindrar!

Trevlig läsning!

Lars Brandt

SSF 1078 Inbrottsskyddande dörrar

Eftersom SS-EN standarderna för lås och beslag inte omfattar manuella angrepp, dyrknings- eller manipulationskrav har SSF gett ut normen SSF 1078 – Inbrottsskyddande dörrar. Klasserna i SSF 1078 motsvarar kraven för skyddsklasserna i SSF 200 och refererar till motståndsklasserna och provningsmetoderna i SS-EN 1627 samt SSF 3522.

I SSF 200, Regler för inbrottsskydd – Byggnader och lokaler finns det tre skyddsklasser, Skyddsklass 1, 2 och 3.

SSF 200 har sitt ursprung inom försäkring men tillämpas av flera andra aktörer när det gäller inbrottsskydd. Skyddsklasserna i SSF 200 omfattar hela byggnaden eller lokalen skalskydd och refererar till olika produktstandarder och normer beroende på typ av inbrottsskyddande produkt, t.ex. dörr, fönster, lås etc. Krav på inbrottsskydd enligt skyddsklass i SSF 200 är idag det vanligaste kravet vid till exempel upphandlingar.

I SSF 200 redovisas kraven för inbrottsskyddande dörrar i de olika skyddsklasserna samt att de då även ska vara försedda med minst en godkänd låsenhet, lägst klass 3 enligt SSF 3522.

Anm. I FTR 200 – Svensk Försäkringstekniska rekommendation anges relationen mellan en inbrottsskyddande dörr och SSF 3522 – Godkänd låsenhet.

Kravställare som tex försäkringsbolag, myndigheter eller andra aktörer refererar till SSF 200 och de 3 olika skyddsklasserna beroende på vilket inbrottsskydd som krävs.

I SSF 200 är förhållandet mellan skyddsklass och inbrottsskyddande dörr redovisat i en tabell enligt:

Idag finns det i Sverige två sätt att klassa inbrottsskyddande dörrar. SS-EN 1627 och SSF 1078. Tabellen visar dörr enligt den indragna standarden SS 817345 då det fortfarande finns dörrar i bruk enligt den standarden.

I SS-EN 1627 har den kompletta dörren provats med statisk- och dynamisk belastning samt manuella angrepp. Viktigt att känna till är att det inte utförs prov med dyrkning och manipulation av lås och beslag!

I SSF 1078 provas och klassas komplett dörr inklusive beslag/lås enligt SSF 3522. Använder man en dörr enligt SS-EN 1627 måste man därför kontrollera att den måste vara försedd med en godkänd Låsenhet, minst låsklass 3 enligt SSF 3522 för att uppfylla en skyddsklass. I SSF 1078 behöver man ej vara uppmärksam och ta extra hänsyn till vad det är för beslag/lås i dörren, där ingår det rätt produkter med automatik!

Har du krav på skyddslassning och värdesätter tryggheten med godkänd låsenhet är SSF 1078 svaret.

Källhänvisning: Text och tabell från Stöldskyddsföreningen

GARI – SSF godkänd batteribackup för inbrottslarm klass 1–4

Gari G1/G2 är ett kraftaggregat för avbrottsfri DC-matning av 24VDC-system inom inbrottslarm och passagesystem. Certifierad med Sentrion S4 och DUO. Ny batteribackup med unik, intelligent laddare som ger maximal prestanda och livslängd på batterierna. Vi kallar det Smartcharge. Säker kommunikation och informativ Dashboard. Swansons har ett brett standardsortiment – alltifrån enkla likspänningsaggregat till tekniskt avancerade produkter med styrnings- och övervakningsmöjligheter. Läs mer här!

Källhänvisning: Text och bild från Swansons


Ethiris VMS 10.2 – Ljud, ett sätt att interagera med din omgivning

Nu lanserar vi Ethiris VMS version 10.2 och den nya versionen innehåller flera attraktiva nyheter som Kentima sammanställt i en speciellt framtagen broschyr. I samband med att Ethiris 10.2 är leveransklar kommer samtliga Ethiris NVR/NVC levereras med den nya versionen förinstallerad. 

Ethiris VMS är en skalbar, flexibel och högpresterande mjukvara för kameraövervakning som passar i allt från mindre applikationer till mycket stora komplexa system inom till exempel stadsövervakning. Den nya versionen av Ethiris VMS ger operatören helt nya möjligheter att interagera med sin omgivning genom den nya funktionen för ljud ut från en mikrofon till olika högtalare i anläggningen.

Det blir allt vanligare att Ethiris används i stora system. Vi har därför optimerat Ethiris VMS 10.2 så att det nu är betydligt enklare att hantera ett stort antal kameror i samma konfiguration.

Kentima har arbetat vidare med deras stöd för 360-kameror och dessa hanteras nu fullt ut i Ethiris Viewer så att exporterad video i 360-format kan dewarpas i efterhand i Ethiris Viewer.

Klientdelen av Ethiris, Ethiris Client, har moderniserats i form av en helt ny kontrollpanel som är tillgänglig både i Live och i Videospelaren. Kontrollpanelen ger information om aktuell kamera och innehåller genvägar till vanliga funktioner i Ethiris. 

Ethiris VMS 10.2 innehåller mängder av spännande nyheter som är samlat i en ny broschyr. Ladda ner den här. I den kan ni läsa vidare om ljudstöd, optimering för stora system, 360-kameror i Ethiris Viewer, den nya kontrollpanelen och många andra nyheter.

Källhänvisning: Text och bild från Kentima


Nödutrymningsbeslag 179G-2

För utrymningsdörrar där krav på låsning ej föreligger. Används tillsammans med låshus 722-50 eller 732-50. Certifierat enligt SS-EN 179:2008.

Källhänvisning: Bild och text från Assa Abloy Opening Solutions

Göran Backman hittade kärleken i Rättvik och behövde ett jobb i närheten. Han sökte ett fllertal jobb men efter att ha träffat Christer Morell så kände han att Dala Teleservice var det rätta valet. 2013 startade Göran sin dåvarande anställning på Dala Teleservice. 

Görans arbetsuppgifter vilar tungt inom områderna installation, service samt driftsättning av säkerhetsanläggningar men även en del lås jobb. 

-Det är roligt att vara ute hos kunderna och få ett ansikte på dem, säger Göran och förklarar vidare att det känns som att företaget utvecklas hela tiden och att det finns en stabil grund för framtiden. 

På fritiden ägnar Göran mest tid till familj och vänner men också bowling och golf. Nu till sommarsäsongen har han likt tidigare år också kommit igång med cyklandet. 


Snickarens yrke är urgammalt och han har i alla tider beundrats av lekmän för allt han kan göra med verktyg och händer. Yrket har funnits alltsedan man började bearbeta trä med stenverktyg, oftast för att bygga bostäder och båtar. Men också för att tillverka redskap och skaft till verktyg av metall. Till en början var snickaren och timmermannen en och samma person. Numera är det två skilda yrken även om gränserna fortfarande är lite flytande. Flera angränsande yrken finns eller har funnits: båtbyggare, träsnidare, vagnmakare, rammakare, modellbyggare, svarvare, tunnbindare, och några till.

För att se historien illustruerad i bild ochi text klicka här>>

Källhänvisning: Text och bild från Flinks Järn


Trevlig Valborg önskar vi er från Göthes Säkerhet

Imorgon är det Valborg, häxornas kult och sköna maj nalkas med stormsteg, eldar förbereds, studentsångeares strupar klaras, förlustelser inleds och våren bultar på dörren. Varsågod och stig in. 

Valborg är en engelsk prinsessa som hämtas till Tyskland av ärkebiskopen Bonifatius för att hjälpa till att kristna tyskarna. Hon blir med tiden abbedissa i nunneklostret i Heidenheim där hon avlider år 779. Hon blir helgonförklarad år 870. 

Dags för ännu en fjäder i hatten eller en knappnål i västen. Majblomman är en alldeles särskild prydnad att bära när så många flitiga barn skramlar ihop närmare åttio miljoner kronor till förmån för barn som inte haft samma goda tur i livet. Något mer behjärtansvärt står knappast att finna under solen. 
För 20 kr blir man med blomma och kan stolt signalera något gott. Nåväl, det är en alldeles speciell känsla när värmen kommer med majsolens sken som får oss att tänka på Karin Boyes dikt, Morgon. 

När morgonens sol genom rutan smyger, 
glad och försiktig, 
lik ett barn, som vill överraska
tidigt, tidigt en festlig dag --
då sträcker jag full av växlande jubel
öppna famnen mot stundande dag --
ty dagen är du, 
och ljuset är du,
solen är du,
och våren är du,
och hela det vackra, vackra, 
väntande livet är du

Morgon av Karin Boye


Vi arbetar efter gällande GDPR bestämmelser. Vår policy hittar du via nedan knapp.


facebooklinkedininstagramyoutube

Om du inte vill ha fler nyhetsbrev från Göthes, klicka här.