Krinovas vd har ordet | April 2019

Kristianstad Innovation Garden är en vision som Krinova tagit fram tillsammans med Kristianstads kommun med flera partners för drygt ett år sedan. En vision om att utveckla Näsby, där Krinova finns, till en innovationsstadsdel. Nu arbetar vi för att den ska bli verklighet. Visionen tar höjd för en mängd olika initiativ som alla behövs för att vi tillsammans ska kunna skapa framtiden och en attraktiv miljö att verka, bo, besöka och driva företag i. Här vill vi inspireras av Vattenriket och synliggöra att Näsby är en del av ett biosfärområde, att Krinova finns i ett Unesco-område för hållbar utveckling. Vi vill skapa spontana och kreativa mötesplatser både inne och utomhus. Ett experimentellt café där nya drycker, råvaror och brain food medutvecklas i partnerskap mellan företagen på Krinovas Innovationsarena och t ex Tesbädd Balsgård.

Hur ny och interaktiv teknik kan koppla samman Näsby med Kristianstads centrum är något vi diskuterar med företag som vill vara med och skapa innovationsstadsdelen. I EU-projektet ”Urban Links 2 Landscape”, som Kristianstads kommun är med i tillsammans med partners i sex länder, bidrar kommunen till utvecklingen av bl a Näsby. I projektet diskuteras hur ”kajer mot det gröna” kan vara med och skapa spännande och innovativa boenden för framtiden där naturen bjuds in som resurs. Kristianstad Innovation Garden håller på att bli verklighet!


Nätverksträff för Livsmedelsföretag med tema Testbädd Balsgård

Krinova arrangerar en gång i kvartalet nätverksträffar för livsmedelsföretag i ”the Food Community”. Under nätverksträffen den 26 april berättade Emilie Sellman från Krinova och Nils Mårtensson från det nybildade Balsgård Foodtech AB om de möjligheter som finns för dryckes- och livsmedelsföretag att använda test- och utvecklingsanläggningen på Balsgård. Bakom satsningen står en konstellation av partners från det privata, offentliga och från akademin. › Se pressrelease

Ett 30-tal företag och andra intressenter var med när nätverksträffen som avslutades med ett besök på Balsgård och testanläggningen, som nu är i gång i sin nya konstellation. Syftet med samarbetet runt ”Testbädd Balsgård” är att stärka innovationskraften hos företag på den skånska landsbygden och skapa bättre förutsättningar för fler och mer innovativa dryckesföretag, så att de kan växa och anställa nya medarbetare. För att åstadkomma detta så arbetar vi tillsammans i partnerskapet för att tillgängliggöra utvecklings- och testanläggningen för små och medelstora företag, så att de kan testa nya koncept för drycker och pumpbara livsmedel.

- Min roll är att vara bryggan mellan Krinovas Innovationsarena och Testbädden. Med det förarbete som är gjort tillsammans med Krinova så är entreprenören redo att använda testanläggningen för att få maximal effekt och ta produkten vidare till nästa steg, säger Emilie Sellman, Business Designer på Krinova med ansvar för Testbädd Balsgård ››


Grattis Miso till Innovationspriset i Kristianstad

Med utgångspunkt från forskning inom mikrobiologi har Miso utifrån vildjäst utvecklat en helsvensk och unik produkt för bryggerinäringen.

- Vi är överväldigade att vår utveckling av en ren vildjäst för bryggerinäringen uppmärksammas med innovationspriset i Kristianstad. Priset är en verklig bekräftelse och gör oss stärkta när vi nu tar nästa steg, säger Betty Collin som tillsammans med Stina-Mina Ehn-Börjesson grundat och driver Miso. Innovationspriset delades ut av Krinova Incubator & Science Park i samband med Guldjubelgalan den 10 april.

Svamphuset lanserar snabbväxande produkt

Svamphuset (Svampkungen AB) i Höör lanserade för ett par veckor sedan en helt ny produkt och egenutvecklad teknik samt en rad nya arter för svampodling på stock. Med den nya tekniken och ett mycel framodlat på sågspån kan man under rätt förutsättningar få skörd på bara ett par månade. Detta kan jämföras med för traditionell odling på stock, där det kan ta upp till två år.

- Intresset för den nya produkten har varit stort och försäljningen tog fart på en gång, berättar Johnny Ammer f.d. Carlsson, grundare av Svampkungen och som länge funderat på hur odlingstekniken skulle kunna utvecklas.

Med de kompletta svampodlingspaketen, som ännu så länge bara går att köpa i den egna webbshopen, får man allt man behöver för att borra, ympa med Svamphusets snabbväxande mycel och täta med deras egenutvecklade miljövänliga vax. För den som behöver hjälp finns en pedagogisk instruktionsfilm för hjälp på traven 
››
Foto: Håkan Bennhagen

Daniel Berlin samarbetar med Lantbruksuniversitetet

Den tvåstjärniga Michelinrestaurangen Daniel Berlin Krog i Skåne Tranås har startat ett samarbete med Svenska Lantbruksuniversitetet. Samarbetet innebär en korsbefruktning av två olika kompetensområden, där Lantbruksuniversitetet bidrar med sin kunskap inom växtodling och växtodlingsstudenterna får lära sig vad en topprestaurang behöver.

- Det här är verkligen roligt. Diskussionerna om samverkan började växa fram i TÖS-projektet (Tillväxt i Östra Skåne) och det är kul att det nu har blivit verklighet, säger Victoria Wedeberg som sedan tre år tillbaka jobbar som trädgårdsmästare på Daniel Berlin Krog och själv också gått Växtodlingsprogrammet på Alnarp.

Daniel Berlin Krog har sedan flera år egna odlingar, men odlar inte allt själva.

- Egna odlingar ger en annan kontroll över skördetid, som i sin tur påverkar smak och kvalitet. Men vi ser samtidigt att det här skulle gå att utveckla så mycket mer, fortsätter Victoria.

I ett första inledande projekt kommer Lantbruksuniversitetet att driva upp plantor från frö som man har fått från Krogen. Det pågår också diskussioner om ett fortsatt samarbete där Lantbruksuniversitetet hjälper till att utveckla grödor utifrån smakperspektiv.

- I Sverige har vi förhållandevis liten produktion av kvalitetsgrödor jämfört mot vad vi skulle kunna odla. Här finns en stor potential, men det handlar också om att Sverige behöver bygga upp ett rykte. Idag är drivs utvecklingen mycket av krav på kvantitet. När vi slår ihop två kunskapsfält, som i det här samarbetet, så ser vi att det ger så mycket både i inspiration, kunskap och kanske nya produkter.

Sötlupin på tallriken

Eslam Salah deltog i mars för andra året i Food Hack på Krinova. I fjol deltog han med utmaningen att ta fram en matprodukt baserad den proteinrika bönan från sötlupin*. 

Eslam har sedan förra årets hack jobbat vidare med sötlupin och sitt företag Lupinta och nu i vår lanserade han en tofuliknande produkt, Tempeh, baserad på sötlupin.  

*Sötlupin är en förädlad variant av lupin och ska inte förväxlas vid den färgglada lupinen som blommar i dikeskanterna i juni.  


Food Hack skapar nya innovationer för en hållbar värld

I mitten av mars var det femte gången som Krinova arrangerade innovationstävlingen Food Hack; detta år i samarbete med Formas. Food Hack lockar deltagare från världens alla hörn, och i år samlades 195 personer varav närmare 60 tävlande från 30 länder.

Food Hack är nu väl inarbetat, och har blivit en naturlig del av Krinovas profilområde; mat-miljö-hälsa i kombination med innovation, mötesplats och hållbarhet.

I samband med Krinovas 20-års jubileum gör vi en tillbakablick för att se hur Food Hack har utvecklats sedan starten.

Elin Carleke, ansvarig projektledare för Food Hack på Krinova berättar:

– När Krinova startade Food Hack 2014, var detta ett av Europas första mathackaton och det kom 25 deltagare. Då var matsvinn en fråga som engagerade flera grupper. Direkt från första hacket var stämningen härlig, med en smittande energi och många innovativa lösningar. 

– Ambitionen var redan då att det skulle kunna bli ett återkommande arrangemang, fortsätter Elin. Och det blev det.

› Läs mer

– It was one of the best competition I have ever participated in. I got the opportunity to expand my network by meeting new people from multidiciplinary area and work with them as well. We exchanged knowledge and solve the problem from various approach. It was super fun and I felt it more like learning process rather than competing to beat others. Thank you FIPDes for giving me this opportunity to join Foodhackaton!
__
Nalaputi Basoeki
,
Indonesia

Tryck på bilden för att se filmen från Food Hack 2019

Den 23 - 29 maj är det Skåne Innovation Week. Under dessa dagar bjuds det runt om i Skåne mängder av evenemang, innovationer och idéer från ledande innovatörer, entreprenörer och företagare. Skåne Innovation Week är en del i Region Skånes arbete att stärka Skånes innovations- och entreprenörskapsförmåga.

 › Hela programmet hittar du här

Vi vill så klart flagga särskilt för några av de arrangemang som Krinova är med och arrangerar eller som sker på Krinova:

23 maj | Är EU-finansiering något för mitt företag? 
Arrangörer: Krinova Incubator & Science Park, Invest in Skåne. Plats: Krinova, Kristianstad ››

27 maj | Nätverksträff och upptaktsträff för dig som vill utveckla produkter för demensvården 
Arrangörer: Krinova Incubator & Science Park, Medeon Science Park, Perstorp kommun. Plats: Medeon Science Park, Malmö ››

27 maj | På spaning efter framtida arbetstagare – en workshop kring kompetensförsörjning 
Arrangör: IUC Syd. Plats: Krinova Incubator & Science park, Kristianstad ››

29 maj | Digitalisering av demensvården – en utveckling helt på individens villkor 
Arrangörer: Krinova Incubator & Science Park, Medeon Science Park, Perstorp kommun. Plats: Folkets Park, Perstorp ››


Låt oss bjuda dig på inspiration!

Torsdagen den 16 maj arrangerar Krinova en heldag på temat ”Tid, rekrytering och jämställdhet”. Hur kan vi bygga mer lönsamma företag genom att bli bättre på att värdera vår tid? Hur kan vi rekrytera och lösa vår kompetensförsörjning bättre genom att titta utanför våra vanliga kanaler och bredda urvalet? Som konferencier och guide möter ni John Wester. Vi har bokat två starka talare: Fabian von Schéele - tidsforskare vid Linnéuniversitetet och Aurora Percovich Guiterres - tidigare på Rättviseförmedlingen och nu på Media Evolution City.

Välkomna!

När: Torsdagen den 16 maj kl. 08.30 - 15.00
Var: Krinova Incubator & Science Park, Stridsvagnsvägen 14, Kristianstad
Mat: Kaffe, fika och lunch under dagen ingår
Boka plats till dig och dina kollegor här senast 9 maj 

› Läs mer 

Detta är en innovationsstärkande aktivitet som erbjuds företagen i projektet TÖS och som vi nu erbjuder till hela vårt nätverk.


Food Jam – senvinterns närproducerade skafferi

Att använda sig av närproducerade råvaror i säsong i april kan vara en svårt nöt att knäcka. Vad finns i vattnet, vad växer vilt, vad odlas vertikalt och hur ser marknaden ut kring ”nygamla” kulturgrödor? Under en eftermiddag i Risslemagasinet på Ystad Gymnasium träffades elever från restaurang- och livsmedelsprogrammet, gastronomer, producenter och kockar för att utforska säsongens utbud samtidigt som nätverkandet också blev en viktig del av dagen. Resultatet blev makalösa kreationer med bl.a. svampen judasöra, inomhusodlade fisken clarias samt viltväxande örter och blommor. Energin och kreativiteten var på topp:

- Att följa säsong och använda närproducerat kan ibland innebära vissa begränsningar, men det är just dessa begräsningar som också inspirerar och sporrar till nytänkande. Det blir en drivkraft för kreativiteten” säger Helena Rimfors som representerar LRF Skåne och också driver företaget Jordnära Upplevelser.

Dagen arrangerades av Innovationscenter för Landsbygden samt Krinova Inkubator & Science Park.


Stöd att söka

Testcheck
Behöver du ekonomiskt stöd för att ta din produkt eller tjänst ett steg närmre marknaden? Har din lösning anknytning till någon av RE:Sources tre huvudutmaningar - resurseffektivt samhälle, hållbar materialförsörjning eller hållbara energisystem? Ta då chansen och ansök om en testcheck som kan användas till tester och hållbarhetsanalyser av din produkt eller tjänst ››

Dessutom som vi skrivit om i tidigare nyhetsbrev: 

Internationaliseringscheckar
Som skånskt småföretag kan du söka stöd för internationalisering. Du kan få upp till 250 000 kronor för att förbereda och genomföra en satsning på en för företaget ny marknad utanför Sverige ››

Digitaliseringscheckar
Som företagare i Skåne kan du söka stöd, så kallade checkar, för digitalisering. Du kan få upp till 250 000 kronor för att förbereda och genomföra en satsning på digitalisering av verksamheten ››

Mikrostöd för naturturism
Som skånskt småföretag inom naturturism kan du söka mikrostöd, en så kallad check, för att utveckla ditt företag. Du kan få upp till 50 000 kronor för att utveckla din verksamhet för en internationell marknad ››


Vi välkomnar två nya hyresgäster till Krinova i april

P Gruppen vars verksamhet främst består av tillverkning, försäljning och service av återvinningsmaskiner och lantbruksmaskiner. P Gruppen hittar ni på plan 3.

Lustra Utbildning som arbetar med att utveckla e-kurser öppnar filmstudio på Krinova, byggnad K2.


Om Krinova Incubator & Science Park

Krinova driver nytänkande och skapar jobb och tillväxt. Det gör vi genom att omvandla samhällsutmaningar till innovationsprojekt, engagera företag, offentlig sektor och akademi i samverkan som leder till långsiktig och hållbar utveckling. 

Vi är en mötesplats för människor och idéer och erbjuder innovations- och utvecklingsstöd till såväl företag som ännu befinner sig på idéstadiet till etablerade företag. Inom profilområdet mat – miljö – hälsa skapar vi samarbeten och projekt på regional, nationell och internationell nivå. Under drygt tio år har vi drivit olika livsmedelsrelaterade initiativ och är Sveriges största och första inkubator och science park med fokus på livsmedel. Krinova ägs av Kristianstads kommun och Högskolan Kristianstad och är en av de ca 65 medlemmarna i den nationella branschorganisationen Swedish Incubators & Science Parks (SISP). 

facebooklinkedininstagramyoutubehomepage

Vill du avsluta din prenumeration, klicka här | Bli prenumerant här