Nyhetsbrev från Heimbygda, april 2019. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Vill ni vara med i årets sommartidning?

Då behöver vi ert material snarast, söndag 5 maj är absolut sista dag att lämna in! Här hittar ni mer information samt kontaktuppgifter. 

 

 

Heimbygdas byggnadsvårdspris!

Det är nu öppet att nominera till Heimbygdas byggnadsvårdspris! Senast 10 juni måste förslagen lämnas in. Läs mera här!

Snart riksstämma!

Nu är det inte länge kvar tills landets samlade hembygdsrörelse intar länet. 24-26 maj är Jämtland Härjedalen värd för Sveriges Hembygdsförbunds riksstämma. Detta innebär ett späckat program, med inspirationsresor, föredrag och trevligheter. Programmet med aktiviteter hittar du här!


Workshops i höst!

Som vi tidigare berättat om så planerar Heimbygda just nu två workshopdagar under hösten, utifrån de önskemål som framfördes  på Höstmötet. Den 7 september kommer den första gå av stapeln och temat för denna dag är "Det levande kulturarvet- vad är det egentligen och hur kan vi använda det för att nå nya målgrupper?". Vi kommer att hålla till på Landsarkivet i Östersund. Separat inbjudan med mer information kommer senare men boka gärna in dagen redan nu!

Den andra workshopdagen blir senare i höst och kommer att handla om föreningsutveckling och finansiering. 


Händer i hembygden:

30 april: Majbrasa på hembygdsgården i Stugun

7 maj: Studiebesök på Arkivet, Hembygdsföreningen Gamla Lugnvik

11 maj: Arrangörsdag i Strömsund, med föredrag av Kristina Ernehed, projektledare för Heimbygdas föryngringsprojekt.

25 maj: Filmvisning om Bernhard Nordh, Fjällmuseet i Funäsdalen.

30 maj: Gökotta med Hackås hembygdsförening.

Nationdaldagsfirande hittar du bland annat här: Vemdalen, Hammerdal, Aspås, Funäsdalen, Lugnvik, Strömsund.

Kolla in aktivitetskalendern på Heimbygdas hemsida för mer info och kom ihåg att lägga in era arrangemang här!

 

Tips till kommande nyhetsbrev mottages gärna!

Har du tips till kommande nyhetsbrev, eller andra synpunkter? Maila i så fall kristina@heimbygda.se. Nästa brev kommer i juni. 

Och du, sprid gärna detta brev!

Tack för ett lyckat årsmöte!

Den 23 mars gick Heimbygdas årsmöte av stapeln. Nytt för i år var att mötet hölls på Torsta i Ås. Torsta är en naturbruksskola som även har uppdrag att driva regional utveckling samt har en av Sveriges absolut främsta skolrestauranger. Det blev en solig dag såväl ute som i sinne med cirka 90 deltagare. Dagen inleddes med välkomstanförande av ordförande Trine Amundsen, där hon berättade både om året som gått samt vad som är på gång under detta år. Trine berättade också om den stora undersökning av antalet arrangemang och verksamheter hos föreningarna som SHF gör varje år. I Jämtland Härjedalen så producerar hembygdsrörelsen totalt 120 000 timmar med verksamhet, med andra ord levererar vi 1 timma kulturarv per länsinvånare! 

Årsmötesförhandlingarna sköttes med erfaren hand av Maria Söderberg och 2018 lades till handlingarna utan protester. Efter avslutat möte blev det storstilad avtackning på vers av Per Bergvall av de avgående ledamöterna Gunilla Nilsson-Edler, Barbro Nässelqvist, Emma Dahlberg, Gunilla Lundhall och Michael Eriksson. Till styrelsen hälsades följande nya välkomna: Anna Gillgren, Charlotte Schill Salomonsson, Bo Friberg, Lena Kjellson, Olivia Welding, Patrik Andersson och Berit Henriksson.

Efter en mycket delikat lunch var det dags för eftermiddagspasset, var syfte var att lyfta våra egna goda exempel och stimulera till erfarenhets- och kunskapsutbyte. Passet började med sex kortare presentationer från olika föreningar, för att följas av ett längre mingelpass där man fick gå runt mellan dessa föreningars stationer för att gå djupare in på de som lockade mest. Exemplen som lyftes denna gång var följande: 

Ströms hembygdsförening om etableringen av Jamtlis öppna förskola på deras hembygdsgård. 

Vemdalens hembygdsförening om hur de jobbar med stora och långsiktiga projekt.

Ljungdalens hembygdsförening om hur de jobbat med fokus på barn och unga och samverkat med skolan. 

Ragunda hembygdsförening om hur de blev bygdens samordningscentral under sommarens bränder.

Fors hembygdsförening om sin gedigna skolverksamhet. 

Heimbygdas språkkommitté om sina mycket välbesökta och uppskattade arrangemang för jamske språke. 

Det blev en eftermiddag med mycket samtal, skratt och ingående diskussioner, där det blev väldigt tydligt vilken kraft som denna rörelse bär på, i såväl kvantitet som kvalitet. 

Heimbygdas nya styrelse samlad. Från vänster: Berit Henriksson, Patrik Andersson, Hans Cederberg med Håkan Espmark i datorn, Per Bergvall, Etay Lechner, Anna Olofsson Frestadius, Bo Friberg, Annakarin Olsson, Lena Kjellson, Anna Gillgren, Olivia Welding och  Trine Amundsen. Saknas på bild gör Charlotte Schill Salomonsson. 

Kristina Kristoffersson, Vemdalen

Håkan Espmark, Strömsund

Catrine Tenqvist, Ljungdalen

Ulla Jönsson, Fors, berättar för intresserade åhörare

Hans Cederberg, Håkan Espmark mfl. i samtal.  

Många skratt i publiken under Per Bergvalls dragning. 

Tips på poddar mm

Det finns mycket att hitta på nätet och i sociala medier för den som vill förkovra sig i kulturarvet. Här är några tips!

Instagram: Kontot Alsendräkten som drivs av Hilda Runsten 

Radio: Gesundens radio är en digital radio om och med jamska som drivs av John-Erik Johansson, medlem i Heimbygdas språkkommitté. 

Podd: Arkitektpodden Staden gjorde i mars ett avsnitt om Östersund och stadens historia. 

Känner du till Gnistan?

Förra året bildades fonden Gnistan av skaparna bakom integrationskören The Rockin Pots, för att göra det lätt för ideella krafter att söka pengar till integrationsprojekt. Har du/ni en idé som behöver pengar, eller vet du någon annan som kan vara intresserad? Kolla in här!

Information om Hembygdsförsäkringen

Hembygdsförsäkringen är en medlemsförmån för föreningar anslutna till Sveriges Hembygdsförbund. Grundförsäkringen som ingår i medlemsavgiften till Sveriges Hembygdsförbund omfattar ansvars-, förmögenhetsbrotts-, rättsskydd och olycksfallsförsäkring. Läs mer om försäkringen här


www.facebook.com/Heimbygda-Jämtland-Härjedalen www.hembygd.se/heimbygda/

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är medlem i Heimbygda eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.