Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Sista rycket och ett viktigt spadtag

Nu är det bara dagar kvar till EU-valet. Vi har gjort vårt yttersta för att nosa upp fakta och kuriosa för att du ska vara så väl förberedd som möjligt, och framförallt; inspirera dig till att faktiskt rösta. Om du inte följer oss på Facebook, Instagram eller LinkedIn – börja med det, vetja. Där hittar du all information och lite till.

Idag är det premiär för ett nytt samarbete! Vår partner Exparang har utvecklat en digital matchningsplattform som anonymt och fördomsfritt automatiskt matchar jobbkandidater med nyckelpositioner. Målet är att förbättra möjligheterna att tillvarata utlandssvenskars kompetens och erfarenheter. Som medlem hos oss får du använda tjänsten utan kostnad fram till den 30 juni 2020. Länk till erbjudandet hittar du längre ner.

Lycka till med röstningen och jobbsökandet!


Cecilia Borglin, generalsekreterare


EU-valet närmar sig med stormsteg

EU-kampanjen lider snart mot sitt slut, men än är det inte över. Kanske har du inte bestämt dig för hur du ska rösta, eller så kanske du inte riktigt har kläm på hur du ska gå tillväga? 

Lugn, du hittar de flesta svaren här nedan.


Möt styrelsen

I denna serie får du möta Svenskar i Världens styrelse. Här ger de ett och annat tips till utlandssvenskar utifrån egna erfarenheter och berättar varför de engagerar sig i styrelsen. Sjunde personen ut är styrelseledamot Annika Rembe.

 

Tidigare intervjuer: 

Erik BelfrageHenrietta FlodellTuve JohannessonKim KällströmClaudia Olsson, Jonas Hafström


Vad kan EU göra för dig?

När du inte trodde att du skulle få mer information om EU - så kommer det!

  • Har du koll på vad du som privatperson har rätt till utöver din rösträtt i EU?
  • Har du velat delta i påverkansarbete inom EU men inte kommit till skott?
  • Vill du ha rådgivning eller skriva ett klagomål om hur du upplever svenska myndigheter eller EU-institutioner?

Allt detta kan du få hjälp med av EU. Klicka här för att läsa mer om hur du kan vara med och påverka.


Visste du att...

  • ... 2017 noterade Guinness World Records att rumänen Sabin Stanescu är den som på kortast tid har besökt alla EU-länder. 3 dagar, 22 timmar och 39 minuter tog det. Phew!

Ombudet berättar

"Få saker är enligt mig så utvecklande som att leva i andra länder."

Carl Schander, ombud i Warszawa, Polen.

Läs hela intervjun här.


NYHET! Ny jobbsökartjänst

Har du internationell erfarenhet och letar nytt jobb? Då är Exparangs digitala matchningsplattform något för dig! Tjänsten är gratis för alla medlemmar. Läs mer här.Nytt remissvar

Vi har svarat på promemorian "Ytterligare utbetalning av garantipension inom EES och Schweiz samt inom Förenade kungariket". Läs remissvaret här.


Så tycker politikerna

Driver riksdagspartierna EU-politik anpassad för utlandssvenskar? Är det några specifika sakfrågor som är mer intressanta för vissa partier?
Vi har ställt frågor till respektive parti i syfte att bena ut detta. Läs partiernas svar här.


Är du vår nya praktikant?

Är du en fena inom kommunikation eller är intresserad av statsvetenskap och letar praktik till hösten? Skicka då din ansökan till sviv@sviv.se. 

Här kan du läsa mer.


Save the date

22 augusti: Utlandssvenskarnas parlament + UD-mingel

23 augusti: Årsmöte + Årets Svensk i Världen-lunch


Sist men inte minst vill vi uppmärksamma våra fantastiska partners! Tack till Atlas Copco, AB VolvoEricsson, H&M, Medicover, SEB Luxemburg, Stena Sessan RederiNovare, Ecolean, Elekta, Grant Thornton, IDTM, IKEALundin S A, Mellby GårdOriflame Cosmetics, och alla ni andra som stöttar oss!


facebookinstagramyoutubelinkedintwitter

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är medlem hos oss eller för att du har skrivit upp dig för vårt nyhetsbrev. Har du ångrat dig, klicka här.