Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Febril aktivitet i flera världsdelar

Tiden går fort när man har roligt – alternativt när man har tusen järn i elden. För vår del gäller både och.

För att ge er en liten sneak-peak bakom kulisserna: arbetet med att köra "för-parlament" i tre världsdelar är på rull, ett helt nytt ombudsprogram där den engagerade har möjlighet att fullt ut axla rollen som vår lokala representant har lämnat skissbordet för att nu fyllas på med innehåll och struktur, och vi har flera spännande samarbeten som bland annat kommer att hjälpa medföljare att vid hemflytt få en ingång till arbetsmarknaden.

Som om det inte räcker är vi i full sving vad gäller planering av alla aktiviteter som ska äga rum i augusti; Utlandssvenskarnas parlament med tillhörande mingel på UD, årsmöte och Årets svensk i världen-lunchen.

Men för att avsluta i nuet. Väderprognoserna lockar med flera plusgrader och vart man än blickar syns färgglada påskägg och ris. En riktigt glad påsk önskar vi er alla!


Cecilia Borglin, generalsekreterare


Garantipensionens osäkra framtid

Den 2 april träffade vi utredaren för Garantipensionsutredningen. Syftet med mötet var att ge inspel till utredningen baserat på alla synpunkter ni har skickat in (tack för ett superfint engagemang!). Det var ett bra möte där Göran Lundbergh, som är utsedd till särskild utredare av regeringen, var inlyssnande och menade att vi hade intressanta åsikter och problemformuleringar som de kommer ha i åtanke i sitt framtida arbete.

Vill du läsa mer om vad vi tryckte på? Du hittar det här. 

Bild från mötet hos Regeringskansliet
Senast den 29 november ska Göran Lundbergh och hans team vara klara med utredningen. Svenskar i Världen bistod med viktigt inspel.

Möt styrelsen

I denna serie får du möta Svenskar i Världens styrelse. Här ger de ett och annat tips till utlandssvenskar utifrån egna erfarenheter och berättar varför de engagerar sig i styrelsen. Femte personen ut är styrelseledamot Jonas Hafström.

 

Tidigare intervjuer: 

Erik BelfrageHenrietta FlodellTuve JohannessonKim KällströmClaudia Olsson


Lathund inför EU-valet

Vi har på senaste tiden fått frågor om hur man som utlandssvensk röstar i EU-valet, var man hittar sin lokala röstningslokal samt vilka partier och kandidater man kan rösta på. För att underlätta inför valet har vi sammanställt information här. Här kan du också läsa om de svenska partierna i Europaparlamentet och vilket parti som tillhör vilken partigrupp. Hoppas du blir lite klokare!


Ny svensk lag om förmögenhetsförhållanden

Den 29 januari i år trädde EU:s bodelningsförordningar i kraft, dvs Rådets förordning (EU) 2016/1103 om makars förmögenhetsförhållanden och parallellförordningen 2016/1104 om registrerade partners förmögenhetsförhållanden. 

Advokat Tove Sjövall har skrivit en kort förklaring här.


Visste du att...

  • ... under påskveckan konsumerar svenskarna 2 000 ton ägg?
  • ... i Sverige har vi firat påsk ända sedan 1100-talet? I 919 år!


Ombudet berättar

"Äventyret var, och är, nya kontakter, språk, social och ekonomisk miljö – att bredda mig till världsmedborgare med svenska värderingar som bas."

Christer Rönnegard, ombud på Mallorca, Spanien.

Läs hela intervjun här.


Brexit – now or never?

Ingen kan ha missat att Theresa May och det brittiska parlamentet stött på tunga motgångar i och med det av det brittiska folket framröstade utträdet ur EU; förslagna utträdesavtal har röstats ned flertalet gånger och Mays roll som premiärminister har ifrågasatts.

Brexit förlängs nu till den 31 oktober, och om det brittiska parlamentet inte röstar igenom ett utträdesavtal före 23 maj kommer Storbritannien att delta i Europaparlamentsvalet. För den senaste informationen om Brexit och EU-valet för utlandssvenskar kan du läsa på Valmyndighetens hemsida.

Vi har samlat tidigare diskussioner och utspel om Brexit på vår hemsida, och här hittar du även specifik information för dig med koppling till Storbritannien.



Praktikant sökes!

Är du en fena inom kommunikation eller är intresserad av statsvetenskap och letar praktik till hösten? Skicka då din ansökan till sviv@sviv.se. Vi ser redan fram emot att höra av dig!

Här kan du läsa mer.


Save the date

22 augusti: Utlandssvenskarnas parlament + UD-mingel

23 augusti: Årsmöte + Årets Svensk i Världen-lunch



Sist men inte minst vill vi uppmärksamma våra fantastiska partners! Tack till Atlas Copco, Ericsson, H&M, Medicover, SEB Luxemburg, Stena Sessan RederiAB Volvo, Novare , Ecolean, Elekta, Grant Thornton, IDTM, IKEALundin S A, Mellby GårdOriflame Cosmetics, och alla ni andra som stöttar oss!


facebookinstagramyoutubelinkedintwitter

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är medlem hos oss eller för att du har skrivit upp dig för vårt nyhetsbrev. Har du ångrat dig, klicka här.