Nyhetsbrev kultur från Sotenäs kommun. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Missa inte!

Varje månad tipsar jag om tre arrangemang jag tycker att du absolut inte får missa.


1. Falkholt

En av vår tids mer omskrivna konstnärer håller föreläsning.


2. Kvirr

Besök konstnärer i deras atljéer längs hela Bohuskusten i påsk!


3. Mångfaldsdagen

Möt Ismael Ataria - bokstavsängeln.

Sotenäs kultur april

Det blev allt lite värme i solen i några dagar men när detta skrivs blåser en kall vind under en grå himmel. Tur då att vi har så mycket kultur att glädjas åt! 

Foto: Åsa Andersson

Jag trodde aldrig vi kunde få så många kulturevenemang i kalendariet som vi hade förra månaden, men faktum är att vi slår rekord igen. Jag räknar till inte mindre än 48 arrangemang i vårt närområde och de spänner hela vägen över avancerad performancekonst, föreläsningar, bio och konserter. Håll till godo!

Carl Forsberg, kultursekreterare


Tre frågor till arrangörer

Eva Gustavsson (t v) och Ewa Ryberg

Vilka är ni?

Eva Gustavsson – Född 1959 i Kungshamn. Älskar verkligen Sotenäs och Gravarne och för mig finns ingen vackrare plats. Har arbetat inom handels- och livsmedelsbranschen. Har också en bakgrund som studieorganisatör och skyddsombud inom fackförbundet Livs. Efter en sjukskrivningsperiod pga. utmattningssyndrom fick jag en förfrågan 1 april 2006 om jag ville vikariera som föreståndare på Folkets Hus i Kungshamn. Har ingen tidigare anknytning till FH eller kultur-/föreningslivet. Jag har suttit i styrelsen för Folkets Hus och parker i Regionen. Att se människor växa, liten som stor, är bland det bästa jag vet. Att få arbeta som verksamhetsansvarig i Folkets Hus är ett underbart arbete och att uppleva kulturmötet med och mellan människor är helt enkelt underbart. Älskar mitt jobb.

Ewa Ryberg – ordförande Folkets Hus Kungshamn sedan 2017. Föddes 1952 i Borås. Inflyttad till Kungshamn våren 2009. Har varit sommarboende, tillsammans med föräldrar och broder, mellan ca 1956 och 1984 först i Johannesvik i Hovenäset och sedan i sommarstuga i Långevik norr om Väjern. Tycker om de karga klipporna och samhörigheten med havet. Flyttade från Göteborg och hetsen i storstaden 2009. Slog mig till ro bland ljung och måsarnas skri och har försökt lära känna Kungshamn och dess innevånare. En stor hjälp i detta är att jag i april 2011 klev in på Folkets Hus och gick upp till kontoret där jag träffade Eva (Gustavsson) och sa att jag ville bli medlem i Folkets husföreningen. Och på den vägen är det. Nu går det nästan inte en vecka utan att jag är i huset och pratar med Eva och är engagerad i något.

 

Vad händer hos er i april?

- Vi börjar med Alexandra Pascalidou som är ett samarrangemang mellan de olika Folkets husföreningarna i Sotenäs Kommun.

- Efter det kommer PRO ha en kurs i vinkunskap.

- Sotenäs Gym Årsmöte

- Caféverksamhet av PRO samt PRO-vetarnaernas frågetävling inför regionfinalen.

- ABF kurser

- Lan av Terabit (datoranvändare, ungdomar träffas för att spela spel)

- PRO:s medlemsmöte

- Utställning om Kärlek av Pernilla Stalfelt

- Gala

- Föreläsning i mångfaldsdagens tecken – ”Bokstavsängeln” Ismael Ataria

- Dessutom har ABF pyssel för hjärt- och lungföreningen på tisdagar samt stickcafé på onsdagar.

Nämnas kan också verksamheter som Munskänkarna PRO, Sotenäs folkdansgille, kommunfullmäktige sammanträden, Arbetarkommunens aktiviteter, skolteaterföreställningar, kulturskolan och mässor av olika slag.

Och inte minst, Folkets hus lokaler används som vallokal (vid behov) och ett meröppet bibliotek huserar på nedre botten.

 

Hur ser ni på framtiden?

Framtiden får utvisa hur verksamheterna kommer att utvecklas. Vår målsättning är att det skall vara ett säkert hus samt lättillgängligt och välkomnade.

Vi erbjuder humana priser för att så många som möjligt skall kunna använda våra lokaler.

 


Wikipedia

Wikipedia-gruppen fortsätter sitt arbete och har nu fått upp tre artiklar: GerlegårdenSotenäs kulturpris och Uddens stenbrott.

I skrivande stund finns inget nytt möte bestämt, men vi kommer att jobba vidare med kulturarvet efter stenindustrin den närmaste tiden. Är du intresserad av att vara med? Anmäl intresse till carl.forsberg@sotenas.se


Stenens Hus

Arbetet med medborgardialog fortsätter i formen av fokusgrupper. I mars hölls två möten, ett ganska välbesökt arkitektur- och placeringsmöte samt ett mindre välbesökt innehålls- och verksamhetsmöte. Vi söker därför intresserade som vill delta i ett nytt möte och diskutera innehåll och verksamhet. Hör gärna av er till carl.forsberg@sotenas.se vid intresse så hittar vi gemensamt ett datum som fungerar för så många som möjligt.

Resultatet och analysen av hela medborgardialogen kommer att presenteras vid ett nytt stormöte med allmänheten den 2 maj på Hav och Land. Reservera gärna det datument så återkommer projektgruppen med mer information. 

Projektgruppen kommer också att släppa mer material på projektets hemsida inom kort. Håll gärna utkik där.


Tre frågor till en praktikant

Foto: Julia Chronholm

Namn: Julia Chronholm

Utbildning: Internationell Kulturprojektledning

Skola: Kulturverkstan i Göteborg

Praktik: 18 mars- 18 april Granitkusten

Granitkusten: Under GRANITKUSTEN som portal vill vi utveckla natur-och kulturarvsturism i Norra Bohuslän genom att stärka befintliga aktörer samt skapa fler entreprenörer inom kultur- och besöksnäringen

 

Julia studerar på Kulturverkstan i Göteborg och gör sin praktik för projektet Granitkusten.

Varför valde du att göra din praktik här?

Carl kom till skolan och berättade om projektet och det intresserade mig med en gång, då både kultur och natur ligger mig varmt om hjärtat. Jag tyckte också det verkade som en intressant och lärorik fas i projektet just under denna period. Och sen tycker jag ju Bohuslän är fantastiskt vackert!

Vad har du för arbetsuppgifter?

En viktig del är att få in guider och guideutbildningar i projektet, så jag har dels arbetat med den delen. Jag kommer även arbeta mer med att hitta samarbeten för de produkter projektet ska börja med att utveckla. Just nu sitter jag med hemsidan som ni gärna får titta in på!

Vad tycker du är mest lärorikt?

Jag ser hur viktigt det är med så kallade ”korsbefruktningar”; att sammanföra aktörer från både kulturen och näringslivet. Det kanske blir särskilt viktigt i mindre kommuner för att fånga upp initiativ och skapa hållbara möjligheter. Det är ju på ett sätt just det Granitkusten också arbetar för.


Kalendarium


Så funkar det

Nyhetsbrevet om kultur i Sotenäs kommun kommer ut den 29:e varje månad. Vill du att ditt evenemang ska synas här, så maila till kultursekreteraren senast den 27:e månaden innan ditt evenemang äger rum. Du behöver beskriva evenemanget med en mening och bifoga en länk till en sida med mer utförlig beskrivning. Se ovan på kalendariet för att få en uppfattning om hur det kommer att se ut.


facebookinstagram

E-post: carl.forsberg@sotenas.se

Telefon: 0523 - 664 788

Du får detta nyhetsbrev eftersom du har anmält dig via vår hemsida eller på annat sätt godkänt att din adress används för utskick. Vill du avsluta din prenumeration, klicka här.