Nyhetsbrev med senaste nytt från nätverket ROS, Regional Omställning i Samverkan. Tipsa en vän
Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Framtidsstafetten

Mars 2019: 15 mars hölls Climate Strike runt om i världen. Minst 1,6 miljoner deltog, från 7 kontinenter, i mer än 125 länder och på fler än 2000 orter rapporterar fridaysforfuture.org. Nästa internationella arrangemang planeras till den 24 maj. Vad kan inte hända då i länet? I världen?

Climate Strike i Örebro

Fredag den 15 mars var Klimatfredag Örebro en del av Global Climate Strike. 450 person deltog i Sjung för klimatet, #choirsforfuture. Det var både barn-, ungdoms- och vuxenkörer. Dagen avslutades med att alla sjöng Uti vår hage under ledning av Björn Johansson.

Nästa fredag, 5 april, börjar vi som ses utanför rådhuset i Örebro med "Efter trappan". Vi går till Clarion där vi har en egen mingelhörna för klimatsnack. Se kommande facebook event för mer info. Klimatfredag i Örebro.

6/4 Klädbytardag i länet

En klädbytardag är en rolig, social och helt gratis aktivitet som ger konkret miljönytta. De plagg som man har tröttnat på eller som inte längre passar blir nya och roliga för någon annan. Livet på kläderna förlängs och vi bidrar till en bättre miljö.

Klädbytardag 6/4: Hantverkshuset i Askersund och Lindesbergs bibliotek har öppet mellan 11.00-14.00.  Föreningarnas Hus, Örebro. Kl 11-12 kan du lämna in max 5 plagg, kl 13-15 hämtar du dina "nya" plagg. Hela landets Klädbytarställen.

Klädbytardag är miljösmart.

Örebro läns energi- och klimatpris

Sara Hillersberg, Ateljé Återbruk, blev årets inspiratör och Schlemon Attoraya, Örebro tvätt, blev årets föredöme.

Årets inspiratör blev Sara Hillersberg på Ateljé Återbruk, för hennes arbete med återanvändning av kläder och textilier. Sara Hillersberg håller också föreläsningar och workshoppar om textilindustri och miljöpåverkan.

Schlemon Athoraya på Örebro tvätt får priset för företagets investering att ersätta fossil olja med biogas.

Se repotage på  SVT.se.

Komvux satsar på lantbruk och trädgårdsskötsel

Vill du pröva på yrket som lantbrukare?

En yrkesvux-utbildning är framtagen och ger kunskap om sådd, skörd och kunskaper i lagring av grödor. Den lär även ut att utfodra och sköta en gårds djur. Lantbruk – lärlingsutbildning.

...eller  trädgårdarbete?

Även detta en vuxenutbildning som ger praktiska färdigheter i att sköta utemiljöer. Det handlar om beskärning av buskar, träd och sköta planeringar. Trädgård  lärlingsutbildning.

Kvinnersta startar dessa båda utbildningar i sommar, preliminärt startdatum är 26 augusti 2019 – 29 maj 2020. Det handlar om 40 utbildningsveckor där ca 28 veckor är lärlingsutbildning hos en arbetsgivare med odlingsplats/lantbruk. 

Möte på slottet om kompetensförsörjning

ROS-nätverket har varit och är engagerad i livsmedelsförsörjning utifrån ett hållbart perspektiv. Senast deltog vi på en uppföljning av den regionala handlingsplanen för livsmedelsförsörjning. Här handlade det om kompetensförsörjningen kring livsmedelskedjan. På mötet togs upp möjligheten att söka projektpengar tillsammans, Universitetets Holdingbolag presenterades och möjlighet att hyra en student som konsult, arbetsmarknadsprojekt Allin, ett projekt kring måltid med gråärtsfärs som bas, tips att lära från EU projektet Matlust samt en idé kring en ”Matfabrik” för att lyfta lokal mat, förädla livsmedel från länet eller att göra detta i form av en MatHubb.

EU:s utmaningar för att nå klimatmålen

FOTO: Getty Images

Klimatplanen för hur långt EU ska gå för att minska utsläppen i unionen till år 2050 börjar klarna. Men frågan är om medlemsländerna är redo att axla en ledarroll och sätta ett ambitiöst mål denna gång. Vägvalet som unionen landar i kommer få stora konsekvenser, både i EU och internationellt. Läs vidare i Sveriges Natur.

Andra tips & arrangemang

Vill du anmäla in ett arrangemang till vårt nyhetsbrev? Mejla till  ros.orebrolan@gmail.com.

Blandade surftips

Boktips! Miljö & Utveckling samlar några av 2018 års mest läsvärda böcker inom hållbarhet och klimat. .Se hela listan

Sverige fortsätter bebygga jordbruksmark. Jordbruksmarken i Sverige minskade med 1,5 procent mellan 2010 och 2015. Beräkningarna kommer från en ny SCB-rapport. Extrakt.

Nyheter från Örebro universitet:

 

Vill du vara med i Framtidsveckan tillika Miljövänliga veckan? Vara med och planera för veckan? Mejla ros.orebrolan@gmail.com.


Detta nyhetsbrev kommer från nätverket Regional Omställning i Samverkan (ROS).

ROS består av aktörer i Örebro län som vill lyfta fram hållbarhetsfrågorna och genom lokala initiativ bidra till en regional omställning. Sedan 2013 har representanter från Hela Sverige ska leva - Länsbygderådet Örebro län, Naturskyddsföreningen Örebro län, Örebro läns bildningsförbund, Coompanion Örebro, Omställning Örebro, Omvända vär(l)den och Framtiden i Våra Händer samarbetat med akademi, offentliga, ideella och privata aktörer under paraplyet ROS.
För kontakt, mejla ros.orebrolan@gmail.com

Starta en prenumeration på Framtidsstafetten. Tipsa en vän

ROS finns på Facebook och på en egen webbplats örebrolän.omställning.net.

facebook

Du får Framtidsstafettens nyhetsbrev eftersom du ingår i vårt nätverk, tidigare fått info om Framtidsveckan eller för att vi tror du är intresserad av vårt nyhetsbrev.
Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.