Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.Fiskedestination

Foto: Tv4 Jonas Classon

I sommar kommer det att filmas i Gold of Lapland! Det är TV-programmet Fiskedestination med programledaren Johan Broman (bilden ovan) i spetsen som vill lyfta fram vårt fina fiske. Vi har under våren arbetat hårt med att få till detta och intresset hos fiskevårdsföreningar, lokala matproducenter, boenden, aktivitetsföretag och kommuner har varit stort, vilket är jätteroligt!

Om allt går enligt planerna blir det fem avsnitt som spelas in under sommaren 2019 för att sedan visas 2020. Detta kommer att lyfta fisket som en reseanledning till olika platser inom Gold of Lapland och vi ska även satsa på att få ut det på våra exportmarknader. De kommuner som är inblandade är Robertsfors, Vindeln, Norsjö och Malå. Lycksele – Åsele – Dorotea kommer att köra ett specialavsnitt om gäddfiske inom projektet Lapland Pike. Snart i en TV nära dig! 


Positivt förhandsbesked från Unesco

Nu har äntligen biosfärkandidaturen Vindelälven-Juhtatdahka tagit emot det efterlängtade förhandsbeskedet från Unesco:s beredningskommitté (International Advisory Committee for Biosphere Reserves)! De rekommenderar Vindelälven-Juhtatdahka och Voxnadalens biosfärkandidaturers ansökningar om att formellt erkännas som biosfärområden! Nu återstår bara det slutgiltiga beslutet som fattas av MAB-ICC i juni.


Catch & Release Vindelälven

Projektet Catch & Release, som går ut på att hitta fler fiskeentreprenörer kring Vindelälven och erbjuda dem mentorskap från företaget LaplandTime, har blivit beviljat och vi välkomnar därför Floriane Colonnier tillbaka till Gold of Lapland!

Floriane driver en turridningsverksamhet i Svansele och har tidigare jobbat på Gold of Lapland som destinationsutvecklare. Nu är hon som sagt tillbaka för att projektleda Catch & Release Vindelälven som pågår fram till 2020. Floriane når ni på floriane.colonnier@goldoflapland.com


Beviljade projekt

Mervärde - Malå

Mervärde -Norsjö

Synas tillsammans

Nu har det rasslat till och tre projekt har blivit beviljade senaste veckorna!  Mervärde Malå och Mervärde Norsjö har som syfte att ta fram en finansieringsmodell för lokal utveckling där företag som ansluter lägger ett prispåslag på produkter och tjänster som senare kan användas till olika utvecklingsinsatser.  Projektet Synas tillsammans genomförs tillsammans med Saluhallen i Norsjö. I projektet ska vi bland annat bygga kunskap om marknadsföring samt undersöka intresset hos saluhallens leverantörer att bli besöksmål. 

Projektledare för Mervärde Norsjö och Synas tillsammans är Felicia Morén. Projektledare för Mervärde Malå har inte tillsatts ännu.  
mail: felicia.moren@goldoflapland.com


Mitt Europa - öppet hus 7 maj

Under Mitt Europa–veckan är det öppet hus på kontoret i Norsjö. Vi berättar om vad vi gör i våra utvecklingsprojekt som finaniseras till stor del av EU-medel och vi bjuder på fika. Att söka och få EU-projekt är ett sätt att få medel till utveckling i vårt område och att kunna bidra till landsbygdsutveckling. Vår lilla förening har under åren sett till att många miljoner hamnat i inlandet för att jobba med destinationsutveckling, marknadsföring, export och lokal utveckling. Just nu driver vi ett flertal EU-projekt, bland annat Exportfokus, Välkommen till bygden, Regionala rätter på menyn på Gammplatsen och fem Leader-projekt. Kom så får du veta mer om vårt arbete. Välkommen till Storgatan 63 den 7 maj mellan 10:00 och 15:00!


Gold of Laplands nya stjärnor?

Gold of Lapland växer och inom kort kommer vi att behöva flera nya stjärnor inom vår organisation. Vi söker just nu en person i Malå som är intresserad av hållbarhet och destinationsutveckling och som brinner för Malå. Under förutsättning att projekt Bärkraft beviljas i slutet av maj kommer vi att öppna ett destinationskontor i Malå. I denna tjänst kommer du även att arbeta med Mervärde Malå och annat.

Vi söker även en hållbarhetsintresserad projektledare i Vindeln som också kommer att arbeta inom projekt Bärkraft under förutsättning att det beviljas i slutet av maj.

Lycksele letar vi en projektledare som har sin profil inom det digitala. Vi inväntar ett besked i slutet av maj om ett länsprojekt som heter Det Digitala steget. Om det beviljas kommer du att arbeta med att ta fram digitala handlingsplaner för besöksnäringsföretag inom Lycksele, Norsjö och Malå samt digitalt arbete inom Gold of Lapland.

Intresserade skickar mail till:

karin.fallman@goldoflapland.com


Välkommen till bygden på Facebook

Projektet som kommer att arbeta med att stärka servicen på sju olika platser inom Gold of Lapland har precis gått med i Facebook! Projektet ska delvis lägga vikt vid spridning av projektaktiviteterna så att andra kan inspireras och lära av de erfarenheter spm projektet kommer att tillskansa sig. Följ gärna med på den resan genom att följa sidan! 


Linbana till salu - ett smultronställe med utvecklingspotential!

Naturskönt beläget i Västerbottens inland, i Örträsk och Mensträsk, ligger gruvlaven Krogen i skogen, Jättekåtan, Café Skrädhuset, Linbanemuseet, stugor för uthyrning och mer därtill på de tillhörande markerna. Vid sidan av linbanetrafiken har det bedrivits konferensverksamhet, restaurang och andra evenemang såsom den mycket populära Jammarkvällen på Bäckerudden. Verksamheten har varit en stor internationell succé och har genom åren lockat hundratusentals besökare från både när och fjärran. Nu ligger försäljningsprospekten på svenska och engelska ute. Hjälp gärna till att dela med er av dem!


Ny arrendator till Raggsjöliden sökes

Raggsjöliden - Torgny Lindgrens litterära landskap söker ny arrendator. Det är Raggsjö byaförening som efterlyser ny entreprenör för besöksmålet som är vackert beläget i Norsjö Kommun. För mer information kontakta Christer Bohman på c_bohman@hotmail.com eller läs mer på deras hemsida:

https://www.raggsjoliden.nu/

Kommande möten och datum för Gold of Lapland

Möteskalender
23/4            Företagsbesök Raggsjöliden
24/4            Information Exportfokus Vindelns kommun
25/4            Värdskapsworkshop Norsjö (prel)
29/4            Research-Practice dialogue workshop on China
                   tourism in the Arctic - Umeå University
29/4            Möte om Fiskedestination I Malå
7/5              Öppet Hus på Gold of Lapland i Norsjö
8/5              Styrelsemöte Gold of Lapland, Svansele
14 – 15/5     Planeringsdagar all personal Gold of Lapland
20/5            Besöksnäringsmöte Norsjö
21/5            Workshop om utvecklandet av noretområdet
                   Norsjö
27/5            Företagsbesök och infokväll i Ammarnäs
3 – 4/6        Styrelsemöte Vindelälven- Juhttátahkka  biosfär
5/6              Årsmöte Gold of Lapland, Malå Hotell 13 – 15
5/6              Styrgruppsmöte Exportfokus  9 – 10
5/6              Exportgrupp Exportfokus 10 - 12Text: Felicia Morén, Karin Fällman Stenlund, Cecilia Wallinder

Edit: Felicia Morén

facebookinstagramhomepage

Telefon: +46 (0)918 -331 10

E-mail: info@goldoflapland.com

Storgatan 63, 935 32 Norsjö

Företagsbeskrivning

Gold of Lapland är en turistdestination som geografiskt sträcker sig över Lycksele, Malå, Norsjö, Robertsfors, Vindeln, Skellefteå, Sorsele, Dorotea och Arvidsjaur. Den ekonomiska föreningen Gold of Lapland ägs av sina 54 medlemmar som finns i dessa kommuner. 

 

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.