Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.National Geographic Travel nästa!

Jon-Krista Jonsson poserar för Nicole Franken. Foto: Cecilia Wallinder

Nu i mars har vi haft journalisten Yvonne Dudock och fotografen Nicole Franken från Nederländerna på besök i Gold of Lapland. Hela resan har varit ett samarbete med Region Västerbotten och Biosfärkandidaturen Vindelälven – Juhtatdahka med Cecilia Wallinder från Gold of Lapland som värd. Temat för pressresan har varit den samiska vardagen och andra upplevelser i Lapland. De kommer att publicera sin artikel i National Geaographic Travel i slutet av året.

Under resan har de bland annat besökt gammplatsen där de bakade bröd på ruselegården, tittade på samvistet samt tog del av den samiska utställningen på skogsmuseet. Vidare besökte de Jon-Krista Jonsson på sin rencamp i Rusksele, Forsknäckarnas anläggning i Ekorrsele och spenderade som grädden på moset en natt på Granö beckasin.

En av höjdpunkterna blev mötet med Eva-Lisa Myntti och Tobias Jonsson i deras vardag som renskötare.

Vi tackar alla som samarbetat i denna visningen för ert goda värdskap och nu väntar vi med spänning på när detta ska publiceras!


Välkommen till bygden, Monica!

Nu har vår nya kollega Monica Marklund äntligen börjat hos oss. Monica kommer att arbeta 50 % med projektet "Välkommen till bygden". Hon kommer att delvis sitta på kontoret i Norsjö och delvis arbeta hemifrån med de sju nav som omfattas i detta projekt -  Adak, Kusfors, Bastuträsk, Rusksele, Örträsk, Kattisavan och Kristineberg. Dessa kommer under kommande veckor att kontaktas och få en genomgång av projektet.
Monica når ni via mail:
 
monica.marklund@goldoflapland.com

Läs mer om projektet via länken nedan


Hållbarhetsgranskning

 

På uppdrag av Region Västerbotten Turism, i projekt Upplevelsecenter, genomför Cecilia och Karin på Gold of Lapland nu några hållbarhetsgranskningar av företag som vill ingå i kluster inom Västerbotten Experience. Metoden som används är GSTC-metoden (Global Sustainable Tourism Council). Företagen får sedan en rapport som tar upp vad de redan gör bra och åtgärdsförslag för saker som skulle kunna förbättras utifrån ett hållbarhetsperspektiv. Målsättningen är att alla som blir en ’Västerbotten Experience’ certifieras inom hela begreppet hållbarhet: socialt, ekonomiskt och ekologiskt. Man ska vara förebilder avseende miljöhänsyn, klimatsmarta lösningar och lokalt ansvarstagande, samt kunna: värna, vårda och visa natur och kultur.


Våra första Leaderprojekt är beviljade

Vårt projekt Catch & Release Vindelälven är beviljat medel från Leader Vindelälven. Projektet ska jobba för att fler småskaliga verksamheter utvecklar sitt utbud inom fisketurism i projektområdet.

Projektet startar under våren. Mer information kommer.

Vi har i veckan även fått beskedet att Leader Skellefteå Älvdal beviljat vår ansökan "Lära tillsammans". Här kommer vi samt Saluhallen i Norsjö att bygga kunskap tillsammans genom studieresa, besök hos producenter, värdskapsutbildningar och gemensamma träffar. Projektledare för detta projekt är Felicia Morén, felicia.moren@goldoflapland.com


Kommande möten och datum för Gold of Lapland

25/3           TV-produktionen Fiskedestination infomöte Lycksele
26/3           Spånarmöte Gammplatsen
27/3           Framtidsgrupp Norsjö
27/3           Möte om ursprungbefolkning och koppling till
                  regional landsbygdsutveckling. 
                  Inrikesministern och ordf för Sametinget. Luleå.
28/3           Styrgrupp MOBEVI
28/3           Arbetsgrupp Linbanan
2-5/4          EUROMAB Dublin
9/4             Planeringsmöte med Västerbotten Experience
11/4           Årsstämma Leader VindelälvenText: Felicia Morén, Karin Fällman Stenlund

Edit: Felicia Morén

facebookinstagramhomepage

Telefon: +46 (0)918 -331 10

E-mail: info@goldoflapland.com

Storgatan 63, 935 32 Norsjö

Företagsbeskrivning

Gold of Lapland är en ekonomisk förening som ägs av 56 företag och även en turistdestination som geografiskt sträcker sig över Lycksele, Malå, Norsjö, Robertsfors, Vindeln, Skellefteå, Sorsele och Arvidsjaur.

 

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.