Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

MARS 2019     

Har du frågor om svenskt kött?

Nu lanserar Svenskt Kött sin nya medarbetare – en artificiell intelligens, eller kort och gott ett AI som drivs av maskininlärning. Det hjälpsamma AI:t heter Ebbot och ska hjälpa till att göra det ännu enklare att får svar på frågor om svenskt kött. Han kommer att finnas både på webbplatsen och i Messenger på Svenskt Kötts Facebook-sida. Enkelt förklarat kommer besökare kunna ställa vilken relaterad fråga som helst, och få ett svar direkt – oavsett tid på dygnet.

Besök www.svensktkott.se och ställ din fråga redan idag.

Den svenska modellen bygger på god djuromsorg, minimal användning av antibiotika, unikt friska djur och de svenska grisarna får behålla sin knorr. För en så effektiv och miljövänlig produktion av griskött som möjligt är det viktigt att alla delar på ett djur tas tillvara på bästa sätt. För en låg klimatpåverkan bör även andelen ätbart på varje djur vara så stor som möjligt. Läs mer >>>

Märket Kött från Sverige sponsrar Korvfestivalen, som startar idag!

Den 8-10 mars arrangeras Korvfestivalen på Münchenbryggeriet i Stockholm och den bjuder på många spännande nyheter. I år utökas festivalen med en dag för att kunna ta emot ännu fler korvälskande besökare. Märket Kött från Sverige är tillsammans med Svenskt Kött och LRF festivalens sponsorer.

Heja svensk korv!

Missade du kursen Stark från start?

Nu kan du delta i Gård & Djurhälsans webinarium

Koppla upp dig från din dator hemifrån och delta i föreläsningen. Vi erbjuder kursen 15 mars och 27 mars.

Målsättningen med kursen är att du ska få ökad kunskap om hur du kan arbeta med suggors fruktsamhet och smågrisöverlevnad, för att skapa goda förutsättningar för smågrisar och en lyckad avvänjning. Lär dig mer om hur du får en smågris som är "stark från start"!

Läs mer och anmäl dig >> 

Första lammhjälpen : Tips hur du tar hand om dina lamm på bästa sätt!

Se filmerna i serien "Första lammhjälpen”Gård & Djurhälsan har i ett projekt finansierat av Jordbruksverket tagit fram tre enkla filmer och även informationsmaterial under vinjetten ”Första lammhjälpen”.

Serien är uppdelad i tre delar;

Risklamm

Sondmatning av lamm

Nedkylda lamm

Rådgivarutbildning Nötköttsproduktion

Arbetsgrupp produktion inom Handlingsplan Nöt har arrangerat en rådgivarutbildning för verksamma rådgivare, veterinärer, säljare och tillförselpersonal inom nötköttsproduktion. Utbildningen ägde rum i december 2018 och finansierades av branschutvecklingspengen.

Programmet byggde på det material, verktyg och aktiviteter som har tagits fram och genomförts under Handlingsplan Nöts flagg under perioden 2016-2018. 

TIPS: Att tänka på vid hantering av semin

  • Hämta spermaleveransen omgående på avlämningsstället. Ingen leverans får förvaras utomhus eller vid ett varmt element inomhus. Tänk på att temperaturen kan variera mycket under våren.
  • Klimatskåpet ska vara igångsatt i god tid innan doserna ska läggas in. Temperaturen ska vara satt på +18 °C. Spermadoserna ska förvaras i 17–20 °C fördelade på hyllorna. Facken i dörrarna ska plockas bort.
  • Kontrollera temperaturen i frigolitlådan med doserna så fort du kommer hem. Skriv upp temperaturen på fraktsedeln och lägg in doserna omedelbart i klimatskåpet.
  • Koppla en ”min-max” termometer till klimatskåpet som kan läsas av från utsidan. Kom ihåg att nollställa termometern vid varje leverans.
  • Vid semineringstillfället - lägg de doser som ska användas i en frigolitlåda som tas med till betäckningsavdelningen. Tänk på att hålla rätt temperatur på doserna även i betäckningsavdelningen!
  • Ta bara med så många doser som du kan hålla rätt temperatur på under semineringen. Fyll på frigolitlådan från klimatskåpet efter hand.
  • Sortera oanvända doser som brännbart material när du slänger dem.

Svenska Köttföretagen inför ny teknik för övervakning av temperatur i av seminpaket

För att öka smittsäkerheten på seminstationerna lanserar vi i vår en ny tepmlogg som inte skickat tillbaka till oss i retur. De nya temploggarna är konturerade så att kunden kan läsa av den själv.  Temperaturloggen är ett batteridrivet kort som registrerar temperaturdata och som snabbt kan avläsas med en app i mobilen när paketet anländer till gården.

Den nya temperaturloggen ska inte returneras till Svenska Köttföretagen efter användning, vilket ökar smittskyddet för oss och ger kunden snabbt sin temperaturkurva. Med dessa ny loggar i paketen får de kunder som önskar ett snabbt, enkelt och smittsäkert ett sätt att kontrollera sina leveranser. Dessa loggar kommer bli en tillläggstjänst som de som önskar kan köpa till sina leveranser

Mer information om den nya temperaturloggen kommer när lansering närmar sig senare under året.

Lär dig mer om Afrikanskt Svinpest

Jordbruksverket anordnade tillsammans med Statens veterinärmedicinska anstalt ett seminarium den 5 december 2018 för att öka kunskapen om afrikansk svinpest. 

Boka Grisföretagardagen nu

Den 26 november är det dags för Grisföretagardagen 2019 i Jönköping. Boka dagen redan nu.

Grisföretagardagens syfte är att inspirera, förmedla kunskap samt möjliggöra möten och samtal, som ytterst bidrar till att stärka svensk grisproduktions lönsamhet och konkurrenskraft.

Grisföretagardagen erbjuder att brett program där du väljer seminarier efter eget önskemål och även kan möta dagens sponsorer i en utställning. Mer info eller kommer men boka dagen redan nu!

Frågor? Kontakta Margareta Åberg margareta.aberg@rf.se LRF Kött 070-237 44 00 eller Lina Hidås, lina.hidas@gardochdjurhalsan.se eller 046-32 58 89.

Välj svenskt – du får viktiga mervärden på köpet

Maten vi äter ska vara god och dessutom hållbart producerad. Argumenten för att välja svenska råvaror, livsmedel och växter är många. Här är några av de viktiga mervärden du får på köpet när du väljer en vara med ursprungsmärkningen Från Sverige.

Läs mer och se film!

Beställ semin och förnödenheter online! Erbjudande i mars: Avlivningsprodukter

I vår webbshop hittar du semin och förnödenheter av god kvalitet till konkurrenskraftiga priser – helt enkelt det mesta du behöver i det dagliga arbetet med djuren. Titta in på kottforetagen.se

Svenska Köttföretagen, Vasagaran 29 . 541 31 Skövde
tel 0500-48 30 65 . info@kottforetagen.se . kottforetagen.se 

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.