Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

ISACA Sverige Månadsbrev

Välkommen till månadsbrevet för mars. Denna månad har vi samlat in lite nytt om vad som händer inom våra områden.


Några ord från ordföranden

Med utvecklingen med molntjänster och molnlagring där data lagras i virtuella servrar, distribuerade på flera olika lagringsplatser i världen (både inom och utanför Sveriges gränser) är det lätt att glömma bort hur vi hanterar den fysiska säkerheten. När man går på djupet med de standards och krav som gäller inom detta område är det svårt att få en samlad bild, trots att det är avsevärt mer moget än det vi idag har som utmaningar med cybersäkerhet. Men när man arbetar med risk, säkerhet och revision finns det alla anledning att göra en djupdykning för att ha färska kunskaper vilket även är relevant då man arbetar med IT-styrning. För även inom den fysiska säkerheten sker det en kontinuerlig utveckling. För att hjälpa er att komma igång, har vi därför tagit med några länkar om fysisk säkerhet i faktaavsnittet för denna månad.

Nu när vi kommit in i Mars månad är det också dags att lyfta fram ISACAs årsstämma onsdagen den 24 april. Detta år hålls den på Westmanska Palatset, Holländargatan 17, Stockholm. En kallelse kommer att skickas ut separat för årsstämman och enligt tradition har vi även bjudit in två talare, där vi kommer att ha ett föredrag om den nya säkerhetsskyddslagen samt ett föredrag om erfarenheter från intrång hos Equifax och hur dessa erfarenheter påverkat arbetet med cyber resilience.  

Länk för anmälan till Årsmöte och föreläsning med två talare

Länk för anmälan till årstämma

Observera vill du bara delta på årsstämman och inte vara med på föreläsningarna väljer du anmälan för årsstämma.


GRC dagarna 2019

Den 24-25 September arrangeras GRC dagarns 2019 (GRC Conference) på Quality Friends Hotel i Solna, Stockholm. Tillsammans med Internrevisorerna, Swerma och Compliance Forum arrangerar vi denna konferens och vi vill tacka de ISACA medlemmar som har varit med på referensgruppsmötet i januari, där möjliga ämnen och talare har lyfts fram.

Det är nu också möjligt att anmälas sig till konferensen på http://www.grc-conference.eu/registration/. Fram till den 27 mars är det Early Bird-pris medlemmar då du får 20 % på ordinarie pris.


Fakta – Fysisk säkerhet

Stöldskydd – SSF Stöldskyddsföreningen:
https://www.stoldskyddsforeningen.se/foretag/sakerhetsradgivning-for-foretag/inbrottsskydd/

Brandskydd IT-utrymmen, MSB:
https://www.msb.se/Upload/Nyheter_press/MSB629.pdf

Brandskyddande förvaringsenheter – Svensk Försäkring https://www.svenskforsakring.se/globalassets/forsakringstekniska-rekomendationer/mer-information-om-skadeforebyggande-atgarder/information-om-brandskyddande-forvaringsenheter.pdf

Kameraövervakningssystem - SSF Stöldskyddsföreningen:
https://www.stoldskyddsforeningen.se/butik/foretag/ssf-normer/ssf-1060-2/

Larmsystem - System och utrustning för larmöverföring - Del 1: Allmänna fordringar på larmöverföringssystem; https://www.sis.se/produkter/miljo-och-halsoskydd-sakerhet/larm-och-varningssystem/ssen501361/

System och utrustning för larmöverföring - Del 2: Fordringar på larmterminal (SPT):
https://www.sis.se/produkter/miljo-och-halsoskydd-sakerhet/larm-och-varningssystem/ssen501362/

Brandlarm - Brandskyddsföreningen Sverige; SBF 110:8 är en omarbetning av hela regelverket; SBF 110:7 Regler för brandlarmanläggning och delar av Brandskyddsföreningens rekommendation Utrymningslarm 2015.
https://www.brandskyddsforeningen.se/webbshop/litteratur-och-produkter/sbf-1108/


Medlemsförmåner på externa konferenser

Under våren har vi lyckts få möjligheter till deltagande på konferenser med ISACA rabatt, som komplement i år då EuroCacs arrangeras i oktober.

 • ITSM Expo 10-11 April. Information och anmälan: itsmfexpo.se. Vid registrering ange att du är medlem och lägg till i meddelandefältet ”Medlem i ISACA”
 • IT Security Insights 25 April, Information och anmälan: it-security-insights-2019.confetti.events. För att få ISACA rabatt, välj “ISACA Enterprise Member” när du skall registrera dig
 • SCADA-Säkerhet, 8-9 Maj: Information och anmälan: insightevents.se/events/scada/. För att få ISACA rabatt ange koden ”ISACA” vid registrering

Kommande aktiviteter och utbildningar

 • CISM förberedande kurs, februari/mars 2019, Stockholm
 • Blockchain introduction, 9 april 2019, Stockholm
 • ITSM Expo 10-11 april 2019, Stockholm (samverkan itSMF Sweden)
 • ISACA årsmöte, 24 april 2019, Stockholm
 • IT-Security Insights, 25 april 2019 Stockholm (eventpartner)
 • CISA förberedande kurs, april/maj 2019, Stockholm
 • SCADA-Säkerhet, 8-9 maj 2019, Stockholm (eventpartner)
 • CRISC förberedande kurs, maj/juni 2019, Stockholm
 • GRC dagarna, 24-25 september 2019, Stockholm
 • EuroCACS, 16-18 oktober 2019, Genève
 • ISACA dagen, 7 november 2019, Stockholm

För senaste information om våra aktiviteter besök www.isaca.se och för de internationella aktiviteterna www.isaca.com


Om månadsbrevet

Månadsbrevet tas fram av informationskommitten och vi är intresserade av små artiklar och tips som kan vara bra för andra medlemmar. Har du något sådant på lager får du gärna skicka det till oss.

Informationskommitten

Alexander Eriksson (ordf.) – Fredrik Hutter, Ulf Linnarsson, Ekaterina Zuckermann, Salah Shekeil

Ordförande:
John Wallhoff

… och du når oss på info@isaca.se


Vill du nätverka med andra medlemmar och få de senaste uppdateringarna, besök vår Linkedin grupp och följ oss på LinkedIn


www.isaca.se - info@isaca.se

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en medlem i föreningen eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.