Nyhetsbrev kultur från Sotenäs kommun. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Missa inte!

Varje månad tipsar jag om tre arrangemang jag tycker att du absolut inte får missa.


1. Pascalidou

Det lär bli fullsatt när Alexandra Pascalidou kommer till Folkets Hus i Kungshamn i april. Läs mer här.


2. Doggerland

Från grovhuggna shanties till finslipade polskor tar de med publiken på en svallande färd genom både skogar och hav. Läs mer här.


3. 8 mars

Den 8 mars firar vi internationella kvinnodagen. På Kulturhuset Hav och Land kan du uppleva Världsdramatiken runt på 90 minuter och Gerlesborgsskolan visas filmen Moa Martinson - Landsmodern.

Sotenäs kultur mars

Underbart med lite vår i luften! Kommunens nyhetsbrev för kultur bara växer och växer - jag hoppas det inte spränger er inbox. Lejonparten av de kulturarrangemang som presenteras här - kurser, föreläsningar, konserter och utställningar - produceras av ideellt arbetande föreningar. En stor eloge till er!

Detta nyhetsbrev får två nyheter. Den första är att jag tar mig friheten att tipsa om tre arrangemang jag tycker att du absolut inte ska missa den kommande månaden. Min smak är förstås helt subjektiv, men när vi har så många som 40 (!) arrangemang i kalendariet är lite vägledning kanske inte helt fel?

Den andra nyheten är att jag börjat intervjua arrangörer i kommunen. Först ut är Kristina Sjölin från Kulturhuset Hav och Land.

God läsning!

Carl Forsberg, kultursekreterare

Fiskebodar på Tången. Foto: Carl Forsberg

Tre frågor till en arrangör

Vem är du? 

Jag är en 47-årig västgöte som efter olika spännande utbildningar, jobb, boenden och resor hamnat i Hunnebostrand. Jag, min man och två pojkar har bott i kommunen sedan 2006 och stortrivs. 

Jag har utbildat mig och arbetat inom ekonomi, tv-, film- och teaterproduktion, friskvård och hälsa. Har bott i Varnhem, Skara, Leksand och Stockholm. Har rest runt i Norden, Europa, Asien, Australien och Nya Zealand. 

Jag är en nyfiken, energisk, spontan idéspruta, som älskar naturen, träning, yoga, kultur och människor.

 

Kristina Sjölin, verksamhetsledare på Kulturhuset Hav och Land

 

Hur ser dina framtidsplaner ut för Hav och Land?

Mina framtidsplaner för Kulturhuset Hav och Land är måååånga. Allt utgår från ordet MÖTESPLATS. Kulturhuset kan bli en mötesplats för allt och alla, oavsett ålder, kön, plånbok och etnisk tillhörighet. En plats dit man går om man inte har något annat för sig, där man umgås, skapar, känner tillhörighet, växer, behövs. 

Kulturhuset bör formas utifrån samhällets önskemål, utifrån besökarnas vilja att tillsammans skapa, utveckla, tillföra. Därför har jag påbörjat olika volontärgrupper inom Film, Opera, Teater, Dans, Kafé, Läsrum, Musik & Ateljé och Folkets Park. Till dessa grupper är alla välkomna, alla som har idéer, kontaktnät, tid eller annat som kan bidra till en utveckling.    

Kulturhuset ska erbjuda scen-evenemang, film, konst, utställningar, kurser, workshops, föreläsningar, kafé, konferens, möten, lokaluthyrning, böcker, tidskrifter, internet, information kring föreningar/turism/samhället, skollovsaktiviteter, fritidsgård, träning och rörelse, äventyr. 

 

Är det något särskilt spännande som händer hos er i mars?

Mycket spännande händer under hela våren. 

* Jämställdhet står i fokus på Internationella kvinnodagen fre 8/3 med teaterföreställningen "Världsdramatiken runt på 90 minuter". Maktstrukturer mellan man och kvinna förr och nu lyfts fram genom teaterstycken som Fröken Julie, Hustruskolan, Ett dockhem, Hamlet m fl.

* Nära på varje onsdag och söndag visar vi kvällsbio.

* Jämna veckor på onsdagar kl 14.00 visar vi fantastiska filmer med efterföljande fika, kallat Kafé-bio.

* Första fredagen varje månad uppträder nya och rutinerade artister på "Öppen Scen - Open mic".   

* Konstfilmer som lyfter olika stora konstnärer, deras liv och gärningar, som t ex Degas, Picasso m fl visas varje månad.

* Livesända operaföreställningar från anrika Metropolitan Opera House i New York sänds med jämna mellanrum. Vi erbjuder mat, vin och öl i pauserna, precis som på vilket operahus som helst. 

* I maj månad kommer en fantastiskt rolig fars som heter "Rakt ner i fickan".

* Till sommaren hoppas vi kunna arrangera cirkus-skola i parken. Även några härliga events och tillställningar som t ex en "Nostalgi-dag" med 5-kamp, tombola, gitarrmys runt öppen brasa, talangtävling, uppvisningar, öppen scen, allsång, välkänd artist, gamla fina veteranbilar, brylkräm, loppis, food trucks, mm.  


Fokusgrupper för Stenens Hus

I arbetet med medborgardialog kring ett tänkt Stenens Hus på Udden i Hunnebostrand har nu två fokusgrupper bildats. Alla som vill är välkomna att delta i dialogen. Två mötesdatum har bestämts för grupperna.

Grupp 1: Innehåll och verksamhet
Mötestid: 13/3, kl 18-20
Plats: Kulturhuset Hav och Land
Anmälan: carl.forsberg@sotenas.se

Grupp 2: Arkitektur och placering
Mötestid: 20/3, kl 18-20
Plats: Kulturhuset Hav och Land
Anmälan: britt.wall@sotenas.se

Arbetet med fokusgrupperna kommer att redovisas vid ett stormöte för allmänheten i maj.


Föreläsning om stenindustrin i Hunnebostrand

Arbetet med Wikipeida i Sotenäs fortsätter. Vi får nu en föreläsning av Rolf Danielsson som stenindustrin i Hunnebostrand. Efter föreläsningen finns möjlighet att delta i att skriva en artikel om ämnet på Wikipedia. 

Tid: 18 mars, kl 18-20
Plats: Bildarkivet i Hunnebostrand

Inträdet är fritt, men antalet platser är begränsat. Du behöver därför anmäla om du vill närara till carl.forsberg@sotenas.se

Sedan tidigare har Wikipedia-gruppen författat en artikel om Gerlegården på Wikipeida.


Nyheter från stenhuggerimuseet

Äntligen! Nu är Rune Bertil Östergrens Klot på väg till sin plats framför Coop i Hunnebostrand. Vår förhopning är att det kommer att ske nästa vecka.

Fundamentet har nu klart och blivit lite större efter ett insperande inspel från Pål Svensson, där fundamentet också skall kunna fungera som en vilplats

På bilden syns stenkonstnären Aiman Esber som är glad efter dagens arbete. Fundamentet är nu i ordning och monteringen av Klotet är klart.

Kalendarium


Så funkar det

Nyhetsbrevet om kultur i Sotenäs kommun kommer ut den 29:e varje månad. Vill du att ditt evenemang ska synas här, så maila till kultursekreteraren senast den 27:e månaden innan ditt evenemang äger rum. Du behöver beskriva evenemanget med en mening och bifoga en länk till en sida med mer utförlig beskrivning. Se ovan på kalendariet för att få en uppfattning om hur det kommer att se ut.


facebookinstagram

E-post: carl.forsberg@sotenas.se

Telefon: 0523 - 664 788

Du får detta nyhetsbrev eftersom du har anmält dig via vår hemsida eller på annat sätt godkänt att din adress används för utskick. Vill du avsluta din prenumeration, klicka här.