Krinovas vd har ordet | Februari 2019

I år firar Krinova 20 år. Jubileumsåret fick extra guldkant när vi den 11 februari fick ta emot Regions Skånes pris för ”Synnerliga insatser för Skånes utveckling 2018”. Det här är ett pris som vi verkligen delar med alla er företag och samarbetspartners; kommuner, högskola, universitet, stiftelser och föreningar. För det är tillsammans och när vi jobbar ihop som vi åstadkommer saker och får saker att hända.

Ofta springer vi på i våra dagliga gärningar men det är nyttigt att, som vi fick anledning att göra i samband med prisutdelningen, lyfta blicken och reflektera över det man åstadkommit. Det ger en riktig energiboost! Vi har på några år gått från 50 till över 100 företag i parken. Förra året var det över 200 företag som fick innovations- och utvecklingsstöd från Innovationsarenan, som vi startade 2013 med Högskolan Kristianstad och med finansiering från Skåne Nordost kommunerna. En Innovationsarenan som idag också servar matföretag i hela Skåne med stöd av Region Skåne.

Det kom över 26 000 besökare till möten och aktiviteter på Krinova förra året och vi drev närmare 20 utvecklingsprojekt inom profilområdet mat – miljö – hälsa. Allt för att skapa tillväxt, nya innovationer och värden för Skåne och de företag vi jobbar tillsammans med. Snart är det också dags för Food Hack, årets roligaste helg på Krinova. Förra året hade vi tävlingsdeltagare från 28 länder!

Glöm inte att stanna upp och reflektera över det ni åstadkommit. Det ger positiv energi att jobba vidare!


Krinova får pris för synnerliga insatser för Skånes utveckling

Vi är glada och stolta. I samband med Malmös Näringslivsgala den 11 februari fick Krinova Region Skånes pris för ”Synnerliga insatser för Skånes utveckling 2018”.

Med priset vill Region Skåne uppmärksamma en person eller verksamhet som gjort något utöver det vanliga för Skåne och skåningarna. Priset syftar till att premiera en eller flera aktörer med tydlig koppling till Skåne, som genom sitt engagemang, entreprenörskap eller kreativitet på ett extraordinärt sätt bidragit till den skånska utvecklingen ››

Charlotte Lorentz Hjorth på scen vid prisutdelningen. Foto: Pierre Ekman

Gårdsfisk tecknar första externa gården

Gårdsfisk har tecknat det första kontraktet med en lantbrukare för att producera fisk på ytterligare en gård. Förberedelse pågår för fullt och den första fisken uppfödd på Maltesholm i Skåne beräknas nå butik till julen 2019.

Gårdsfisk har sedan 2013 producerat fisk i en ladugård utanför Kristianstad. Detta som en lösning för att ta fram hållbara metoder för att framställa proteinrikt livsmedel utan att samtidigt förstöra vår omgivning/planet.

– Vi är glada över att ha tecknat avtal med den första gården, detta är en milstolpe för svensk fiskproduktion. Att Gårdsfisk-konceptet växer är nödvändigt för att vår vision om att bidra till livsmedelsförsörjningen och avlasta världshaven ska kunna realiseras, säger Johan Ljungquist, VD Gårdsfisk.

Projekteringen är i full gång på Maltesholm på den mark som tidigare varit en julgransodling.

– Maltesholm har haft flera olika näringar genom århundradena, i ett modernt lantbruk behövs flera verksamhetsgrenar. Vi behöver föda producerad på ett hållbart sätt för att minska sårbarheten i livsmedelssystemet. Att det både blir hållbart protein och gödsel till lantbruket är dubbelt upp i livsmedelsförsörjningen. Fisk på land är helt rätt i tiden, säger Niclas Palmstierna, VD Maltesholms Fisk och fjortonde generationen som förvaltar Maltesholm.

Fitnessfika lyfter

Fitnessfika i Helsingborg har i dubbel bemärkelse fått ett riktigt lyft i beställningarna. Flygbolaget BRA gjorde en beställning på 70 000 chokladbollar! Under två veckor serverar flygbolaget nyttiga chokladbollar från Fitnessfika på alla sina inrikesavgångar.

Victoria Andersson startade Fitnessfika för drygt ett år sedan ur en strävan att kombinera träning, hälsa och entreprenörskap tillsammans med en vilja att bidra till en hälsosammare svensk fikakultur. Chokladbollarna, som är rika på protein och inte innehåller något raffinerat socker, säljs i dag på träningsanläggningar över hela landet.

– Det är fantastiskt kul! Jag är stolt och glad att ha rott leveransen i hamn. Beställningen från BRA är på fler chokladbollar än jag totalt sålt hitills, säger Victoria ››


Inbjudan: Nätverksträffar för livsmedelsbranschen

Kom och nätverka och ta del av det senaste inom livsmedel, företagande och trender. Under 2019 kommer Krinova Incubator & Science Park att bjuda in till fyra frukostträffar för företagare inom livsmedelsbranschen. Den första hölls i februari och nu är det snart dags för #2 ››

#2 Testbädd Balsgård • 26/4 kl. 9.15-12.00
Balsgård FoodTech berättar hur dryckes- och livsmedelsföretag kan använda anläggningen i sitt utvecklingsarbete. Testbädden är en unik resurs som gagnar dig i behov av t.ex. produktutveckling, stöd, konsultation och förädling av idéer m.m. Efter överblicken åker vi tillsammans ut till Balsgård för att botanisera i anläggningens möjligheter kring bär/fruktdryckesproduktion.

Livsmedel: Marknadsföring av hälsa • 26/4 kl. 12-16.00
Nya mervärden inom hälsa och hållbarhet - hur kan vi marknadsföra dem utifrån dagens riktlinjer, regelverk och certifieringar. Under träffen får vi veta mer om; Närings- och hälsopåståenden; vad får man säga och inte säga? • Hälsomarknadsföring; när blir budskapet missledande och varför? Hur skapar vi effektiv hälsomarknadsföring utifrån gällande riktlinjer? • Veganskt och andra trender; vi reder ut begreppen, regelverk och riktlinjer. • Certifieringar och märkningar som möter aktuella trender och nya mervärden.

› Anmäl dig


Välkomna på peer review

Den 6 mars är det Krinovas tur att åter genomgå branschorganisationen SISP:s och Vinnovas s.k peer review av verksamheten. Välkomna att delta under eftermiddagens program då bl a våra kollegor (peers) ger sin syn på Krinovas verksamhet, hur den presterar och kan utvecklas.

› Inbjudan & anmälan


Workshop Hållbart Evenemang

När: 19 mars kl. 09:30-15:00
Var: Helsingborg Arena

› Läs mer & anmäl dig


Att våga misslyckas är att lyckas

Fail forward var temat för det fjärde av totalt sex innovationsseminarier som Krinova arrangerar inom ramen för TÖS-projektet. Enligt Jennie Wilund, studio chef på framgångsrika spelföretaget Toca Boca och en av seminariedagens gästtalare är den som vågar misslyckas också den som lyckas. Flera av de deltagande företagen delade också med sig från scen av sina ”misslyckanden” som lett till nya kunskaper och erfarenheter ››

Tång som resurs istället för en olägenhet

Hur kan man påverka sättet att betrakta detta material, som värdefull resurs i stället för som en olägenhet? I dagarna samlades de 14 projektpartnerna i Kristianstad. Tillsammans ska partnerna föreslå lösningar, finna en bättre balans mellan den offentliga efterfrågan på "rena stränder", miljöskydd och ekonomi. Conversion of a nuisance to a resource and asset, projektakronym CONTRA – att försöka vända något negativt till något positivt ››


Food Hack by Krinova & Formas närmar sig med stormsteg

Ta chansen och kom – det finns många olika möjligheter att ta del av detta spännande event. Välj mellan att delta som hackare hela helgen eller kom på konferensen Food Talk på fredagen och inspireras av föreläsningar kring hållbarhet och mat samt Food Tech Pavilion; en utställning med det senaste kring Food & Ag Tech. För dig som inte har möjlighet att komma på fredagen, så missa inte den rafflande finalen på söndagen. Det är här hela hackets arbete summeras och lagen presenterar sina tävlingscase; vad hackarnas hårda arbete kokats ner till. Ett ypperligt tillfälle att få ta del av nya idéer och innovativa tillvägagångssätt för en hälsosam planet. Som om det inte vore nog, vi bjuder också på lunch! Det är gratis att delta på söndagens final, men vi behöver en anmälan.

› Mer info & anmälan


Kom på Vattendagen 22 mars

Vattendagen är en årligt återkommande konferens. Fokus på årets Vattendag är vattnet som resurs samt vattenhantering i ett föränderligt klimat. Under konferensen kommer experter från bl.a. Havs- och vattenmyndigheten, Boverket, Länsstyrelsen Skåne och SGU att dela med sig av sina erfarenheter och beskriver hur respektive myndighet enskilt och tillsammans med andra myndigheter arbetar med vattenfrågan. Vilka erfarenheter kan vi t.ex. ta med oss från torkan sommaren 2018 och vad krävs för framtiden? Från Öland och Mörbylånga kommun får vi höra om avsaltning av havsvatten som ett alternativ för att säkra tillgång till dricksvatten. Företrädare för innovationsföretag kommer att prata utifrån sina erfarenheter med fokus på helhetslösningar och vattnets kretslopp samt företagare från pappersindustrin utifrån sina problem och vunna erfarenheter.

› Mer info & anmälan


Digitala lösningar för bättre livskvalité

Digitala lösningar kan förbättra vårdkvalitén och omsorgen för personer med demenssjukdomar. Genom Testbädd DIDEC kan idéer, tjänster, metoder och produkter testas, valideras och utvecklas i en verklig vårdmiljö. Österbo särskilda boende i Perstorp kommun, fungerar som testbädd. Hit har aktörer från hela FoU-kedjan och även näringslivet bjudits in för att utifrån demensvårdens utmaningar idé-och behovsgenerera samt samskapa digitala lösningar, som stärker livskvalitén för den demenssjuka och förbättrar vården.

POOW Applications, som utvecklat digitala applikationer för att hjälpa barn med ätstörningar, är ett av de företag som nu utvecklar en digital produkt för demensvården i testbäddmiljön ››


Stöd att söka

Internationaliseringscheckar
Som skånskt småföretag kan du söka stöd för internationalisering. Du kan få upp till 250 000 kronor för att förbereda och genomföra en satsning på en för företaget ny marknad utanför Sverige ››

Digitaliseringscheckar
Som företagare i Skåne kan du söka stöd, så kallade checkar, för digitalisering. Du kan få upp till 250 000 kronor för att förbereda och genomföra en satsning på digitalisering av verksamheten ››

Mikrostöd för naturturism
Som skånskt småföretag inom naturturism kan du söka mikrostöd, en så kallad check, för att utveckla ditt företag. Du kan få upp till 50 000 kronor för att utveckla din verksamhet för en internationell marknad ››


Nya hyresgäster

I februari flyttade Stefan Torneus på ECOKRAFT in på grön sektion. ECOKRAFT erbjuder kompletta solcellssystem för villa, lantbruk och företag. Företaget hjälper privatpersoner och företag att producera sin egen el och erbjuder därför allt från planering och projektering till installation och driftsättning.


Om Krinova Incubator & Science Park

Krinova driver nytänkande och skapar jobb och tillväxt. Det gör vi genom att omvandla samhällsutmaningar till innovationsprojekt, engagera företag, offentlig sektor och akademi i samverkan som leder till långsiktig och hållbar utveckling. 

Vi är en mötesplats för människor och idéer och erbjuder innovations- och utvecklingsstöd till såväl företag som ännu befinner sig på idéstadiet till etablerade företag. Inom profilområdet mat – miljö – hälsa skapar vi samarbeten och projekt på regional, nationell och internationell nivå. Under drygt tio år har vi drivit olika livsmedelsrelaterade initiativ och är Sveriges största och första inkubator och science park med fokus på livsmedel. Krinova ägs av Kristianstads kommun och Högskolan Kristianstad och är en av de ca 65 medlemmarna i den nationella branschorganisationen Swedish Incubators & Science Parks (SISP). 

facebooklinkedininstagramyoutubehomepage

Vill du avsluta din prenumeration, klicka här.