Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.


Påverkansarbete tar ingen rast

Påverkansarbete tar tid och kräver tålamod. Därför behövs en organisation som Svenskar i Världen, som dag ut och dag in jobbar med frågor som berör utlandssvenskar. Vårt arbete påverkar inte enbart alla som bor utomlands idag – i runda slängar är ni 660 000. Påverkansarbetet berör även er som planerar att flytta tillbaka till Sverige, men också er som fortfarande bor i Sverige och när en dröm om att testa vingarna utanför landsgränsen.

Svenskar i Världen har funnits i över 80 år, och tänker inte ge upp förrän visionen om att svenskar obehindrat kan arbeta, studera eller bo utomlands och sedan flytta tillbaka till Sverige igen är uppnådd.

Fram till dess hoppas jag att så många som möjligt vill ansluta sig till oss. Medlemskapet ger dig personliga fördelar, samtidigt som det säkerställer att vi kan fortsätta vårt påverkansarbete. Dag ut och dag in.


Cecilia Borglin, generalsekreterare


Möte om Garantipensionsutredningen

Den 2 april har vi ett möte med utredningssekreteraren för Garantipensionsutredningen (S 2018:14) för att diskutera hur vi ser att utkomsten av denna utredning bör se ut för svenskar bosatta i andra EU/EES-länder eller i Schweiz. 

Vi vill gärna få in dina synpunkter inför mötet. Mejla till sviv@sviv.se, skriv "Garantipensionen" i ämnesraden. Senast den 28 mars behöver vi din input.

Här kan du läsa mer om utredningen och se hela kommittédirektivet.


Möt styrelsen

I denna serie får du möta Svenskar i Världens styrelse. Här delar de med sig av sina tankar kring verksamheten och ger ett och annat tips till utlandssvenskar utifrån egna erfarenheter. Femte personen ut är styrelseledamot Henrietta Flodell (foto: Erik Halkjaer).

 

Tidigare intervjuer: 

Erik Belfrage

Tuve Johannesson

Kim Källström

Claudia Olsson


Familje- och utbildningsfrågor

Är processen för att ansöka om uppehållstillstånd för sin respektive fortfarande lika svår? Hur ser det ut med medförandet av skolpeng utomlands och är det fortfarande lika struligt med bedömning av IB-betyg? Dessa är några av de frågor som ledde till resolutioner inom området familj och utbildning på Utlandssvenskarnas parlament för två år sedan. 

Läs mer här om vad som har hänt med resolutionerna och om vi kan skönja någon förändring. 


Vilka frågor vill partierna driva på EU-nivå?

Nu är det två månader kvar till EU-valet och de svenska partierna har påbörjat sitt kampanjarbete. Vi har sammanställt partiernas EU-politik för att synliggöra de olika frågor partierna uppmärksammar i samband med valet. Sammanställningen hittar du här.

Vi även skickat frågor till respektive parti för att bena ut vad partierna gör i syfte att underlätta utlandssvenskarnas vardag. Du som är intresserad av vad politikerna vill förbättra för utlandssvenskar kan läsa här

Slutligen är det även konstaterat att valdeltagandet i EU-valet har ökat på senare år från 37,85 procent år 2004 till 45,53 procent år 2009 och 51,07 procent år 2014. Glädjande tycker vi, eftersom det ökande röstdeltagandet stärker demokratin. Blir det röstningsrekord i år tro?

Visste du att...

  • ... stjärnorna på EU:s flagga står för idealen enhet, solidaritet och harmoni bland Europas folk?
  • ... svenska medborgares valdeltagande i EU-valet ökade från 45,53 procent år 2009 till 51,07 procent år 2014? 


Ombudet berättar

"Brasilien, och São Paulo i synnerhet, har en rik historia med kultur, musik, en blandning av olika människor och en fantastiskt vacker natur"

Malin Håkansson Teles, ombud i São Paulo, Brasilien 

Läs hela intervjun här.


Utmaningar hitåt!

Vilka svenska regelverk försvårar din tillvaro som utlandssvensk? Inför Utlandssvenskarnas parlament i sommar vill vi samla in utmaningar som utlandssvenskar upplever i förhållande till svenska regelverk. På parlamentet kommer vi att diskutera olika lösningsförslag som vi sedan presenterar för berörda beslutsfattare i form av resolutioner för att försöka få till stånd en förändring. Mejla dina erfarenheter till oss på sviv@sviv.se. Ta med nedanstående information: 

  • Beskriv utmaningen
  • Ge ett exempel på hur du stött på utmaningen och vad som hände
  • Om du kan/vill, ge förslag på hur du tycker utmaningen kan lösas

Praktikant sökes!

Vi har nu öppnat ansökan för höstens praktikanter. Är du en fena inom kommunikation eller har foten i statsvetenskapen och letar praktik till hösten? Skicka din ansökan till sviv@sviv.se. Vi ser redan fram emot att höra av dig!

Här kan du läsa mer.


Haka på oss!

Ju fler vi är desto större nytta kan vi göra. Även på den privata fronten kan du räkna hem ett medlemskap hos oss, bland annat genom specialpris på handböcker som ger tips och råd inför ut-, med- och hemflytt, rabatterat pris hos våra experter och på våra event. And there is more to come! Läs mer här.facebookinstagramyoutubelinkedintwitter

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är medlem hos oss eller för att du har skrivit upp dig för vårt nyhetsbrev. Har du ångrat dig, klicka här.