Nyhetsbrev med senaste nytt från nätverket ROS, Regional Omställning i Samverkan. Tipsa en vän
Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Framtidsstafetten

Februari 2019: Klimatfrågan syns mer och mer. Är vi på väg mot den kritiska massan där vi vågar ta till oss kunskapen om läget, går samman för att få energi och agerar? Klimatnätverket i Örebro växer och skapar hopp och gemenskap, likaså Klimatfredagar i länet.

Klimatnätverket i Örebro

Klimatfredag nr 22 i Örebro, ett nytt plakat dök upp tillsammans med flera nya besökare. Varje fredag träffas klimataktivister utanför rådhuset i Örebro mellan kl 15 och 17. Välkommen du också nästa fredag!

Fredag den 15/3 16:30–17:30 deltar Klimatfredag Örebro i Global Climate Strike med Sjung för klimatet, #choirsforfuture. Alla körer i Örebro med omnejd är välkomna att delta. Sjung en eller två sånger per kör och delta i den gemensamma körklassikern Uti vår hage. Även enstaka körsångare är varmt välkomna. För mer info kontakta klimatfredag på Facebook.

Klimatfredag utanför Rådhuset, Örebro

Klimatnätverket i Örebro träffas nästa gång på torsdag 28/2 kl 18. Därefter måndag 11/3, tisdag 26/3, onsdag 10/4. Välkommen till Föreningarnas hus i Örebro och träffa andra som vill rädda världen. Klimatnätverket finns också som grupp på Facebook.

fridaysforfuture logo

15/3 Global Strike for Future

Den planerade globala klimatdemonstrationen Global Strike for Future växer sig allt större. I dagsläget är 19 länder och 170 städer anmälda, skriver Aktuell hållbarhet.

Här är den internationella sidan för fridays for future med film, tweets, artiklar mm.

30/3 Earth Hour – för klimat och biologisk mångfald

Världens största klimat- och naturmanifestation äger rum lördagen den 30 mars klockan 20.30 till 21.30. Världsnaturfonden vill ta ett helhetsgrepp kring planetens utmaningar och i Earth Hour-kampanjen knyta ihop klimatfrågan med utmaningarna för naturen. Den dramatiska minskningen av bestånd av vilda ryggradsdjur, som WWFs Living Planet Report visade i höstas, är ett exempel. Läs vidare på www.wwf.se.

Nedsläckt land - att hantera en kris

Hur klarar samhället krisen när det oväntade inträffar? SVT visar en serie där tio deltagare uppdelat på två hus får vara med om ett experiment. En solstorm släcker ner Sverige. Den ena gruppen bor i ett hitech-hus, de andra på en äldre gård. Se SVT Play.

Vad skulle du göra om din vardag vändes upp och ner? Vårt samhälle är sårbart, inte minst för att vi behöver el till väldigt mycket. På www.dinsakerhet.se kan du både läsa, lyssna på poddar och se film hur du bäst kan trygga din krisberedskap. Du kan också anmäla dig till ett studieförbund som håller kurser. ABF Örebro län gör en satsning på hemberedskap och prepping. Delta på föreläsningar, praktiska kurser och workshops eller gå med i en av deras lokala hemberedskapsgrupper, där man byter tips och lär av varandra.

10 saker du kan göra för klimatet

Vi behöver alla göra vad vi kan för att driva på omställningen till ett klimat- och framtidsvänligt samhälle. Alla kan inte göra allt. Men alla kan göra något. Naturskyddsföreningen ger tio mer eller mindre enkla tips du kan göra för klimatet, naturen och oss människor.

Internationellt Omställningsexperiment

Klimatförändringarnas inverkan är redan verkliga och påtagliga. Varje dag nås vi av nyheter om nya former av hot mot livet. Vi känner oron i magen, känner nödvändigheten att agera, vi blir överväldigade, rädslan för situationen är alldeles för stor och för komplex för oss att lösa.

Läs mer om det internationella Omställningsexperimentet på omställning.net.

Klädbytardag i april

Vi i den rika delen av världen shoppar alldeles för mycket. Det drabbar miljö och människor hårt i andra länder. Samtidigt så börjar många tröttna på slit-och-släng-trenden. En klädbytardag är en rolig, social och helt gratis aktivitet som ger konkret miljönytta. De plagg som man har tröttnat på eller som inte längre passar blir nya och roliga för någon annan. Livet på kläderna förlängs och vi bidrar till en bättre miljö.

Klädbytardag 6/4 i Föreningarnas Hus, Örebro. Kl 11-12 kan du lämna in max 5 plagg, kl 13-15 hämtar du "nya" plagg.

Klädbytardag är miljösmart.

Andra tips & arrangemang

Vill du anmäla in ett arrangemang till vårt nyhetsbrev? Mejla till  ros.orebrolan@gmail.com.

Blandade surftips

  • Går det att vara optimist idag? Går det att vara optimist när vi så ofta pratar om jordens kollaps, att apokalypsen är nära? Är det kanske bättre att vara lite lagom pessimistisk? SR Filosofiska rummet.
  • Surret som inte får tystna Sveriges Natur undersöker hur situationen ser ut för flygande insekter i Sverige.

  • Den orättvisa omställningen. Ökade klyftor mellan fattig och rik och en höjd bensinskatt på det. Klimatpolitiken kritiseras för att gynna medelklassen i storstäderna. SR Klotet.
  • The most important thing you can do to fight climate change talk about it Ted talk by climate scientist Katharine Hayhoe.
  • Kött och mjölk från naturbetande djur behövs, Johan Rockström i Aktuell hållbarhet.
  • Känner du till Hygglo? En tjänst för uthyrning mellan privatpersoner. Hyr ut de saker du inte använder varje dag och hyr det du behöver, när du behöver dem. Att annonsera på Hygglo är helt gratis och allt är försäkrat! När du hyr ut så behåller du 80% av beloppet - Hygglo sköter försäkring, betalning och verifiering via BankID.
  • Omställningsrörelsen består av människor som tar gemensamma initiativ för att ta hand om sig själva, varandra och naturen. Omställningsnätverket.

Detta nyhetsbrev kommer från nätverket Regional Omställning i Samverkan (ROS).

ROS består av aktörer i Örebro län som vill lyfta fram hållbarhetsfrågorna och genom lokala initiativ bidra till en regional omställning. Sedan 2013 har representanter från Hela Sverige ska leva - Länsbygderådet Örebro län, Naturskyddsföreningen Örebro län, Örebro läns bildningsförbund, Coompanion Örebro, Omställning Örebro, Omvända vär(l)den och Framtiden i Våra Händer samarbetat med akademi, offentliga, ideella och privata aktörer under paraplyet ROS.
För kontakt, mejla ros.orebrolan@gmail.com

Starta en prenumeration på Framtidsstafetten. Tipsa en vän

ROS finns på Facebook och på en egen webbplats örebrolän.omställning.net.

facebook

Du får Framtidsstafettens nyhetsbrev eftersom du ingår i vårt nätverk, tidigare fått info om Framtidsveckan eller för att vi tror du är intresserad av vårt nyhetsbrev.
Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.