SmåKom Nyhetsbrev

Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Boka senast den 25 mars: Konferens och kalas

Den 24-26 april det dags för SmåKoms rikskonferens och 30-årsjubileum. Vi håller till i Vadstena där SmåKom bildades 1989, närmare bestämt på Klosterhotellet som syns på bild ovan. 

Anmälan har varit öppen en tid, många kommer hoppas vi. Passa på att boka din plats redan idag, dock senast den 25 mars. Information om program och pris finns vid anmälan.

Vid nästa styrelsemöte, den 21 mars, sker den slutliga planeringen, då vi också hoppas ha fått besked om eventuell ministermedverkan. 

Välkomna till givande dagar matade med kunskap, historia, framtidsspaning och gott sällskap!

Lyckad kombo i Grästorp: vatten-avlopp-fiber

Eftersatta avloppssystem och en kommun som uppmanade de boende att bilda sammanslutningar och lösa problemet. Samtidigt fanns behov av att erbjuda bredbandsuppkoppling och anslutning av färskvatten.
 – På vårt sockenmöte beslöt vi att erbjuda alla tre tjänsterna till hushållen och bilda en förening för att genomföra det hela, säger Tobias Leverin, sekreterare i föreningen och kommunalråd.

Ovanstående ingress finns  att läsa i Bredbandsforums nyhetsbrev. Det handlar om ett gott exempel från föreningen Fiber, Vatten och Avlopp i Flo, Grästorps kommun. Nu har det lyckade projektet en än större spridning.  Läs och lär här.

Kostnadsutjämning - yttrande kommer!

Många medlemmar har efterfrågat SmåKoms hantering av remissen om  kostnadsutjämning, "Lite mer lika", SOU 2018:74. Vi kommer att skicka ut vårt förslag till yttrande till våra medlemmar efter styrelsemötet som äger rum den 21 mars. 

Möte med minister Jennie Nilsson

SmåKom var, tillsammans med några andra organisationer, inbjuden till ett möte med landsbygdsminister Jennie Nilsson den 27 februari. Under mötet fick ordförande Peter Lindroth tillfälle att prata om bl a statlig närvaro, finansiering, bredband och digitalisering. Ministern och hennes tjänstemän lyssnade med intresse. Vi är tacksamma över möjligheten till dagens dialog,och ser fram emot ett gott samarbete framöver. 

Snart dags för riksdagsbesök

I början av april kommer SmåKoms arbetsutskott att besöka riksdagen, där vi ska träffa alla riksdagspartier enskilt. De ämnen vi ska ta upp är 

  • Hur får vi robust och snabb bredbandsinfrastruktur i hela Sverige?
    Hur agerar partierna i frågan? Hur löses finansieringen? 
  • Hur får vi tillgång till kapital och finansieringslösningar i hela Sverige

  • Den parlamentariska kommunutredningen: Hur förankras förslagen i partierna så att de kan beslutas av riksdagen?

Vi hoppas på stor uppslutning av riksdagsledamöter. Rapport följer framöver.

Kommunbesök under våren

Som vanligt planerar vi att under vår och försommar besöka ett antal kommuner, för att på ort och ställe lyssna till aktuella frågor. 

Är din kommun intresserad av ett besök? Kontakta sekreterare Hilkka. 

 

SmåKom, Box 141,  546 21 Karlsborg
Kontakt: Sekreterare Hilkka Eskelinen, 073 70 87 380 hilkka.eskelinen@smakom.se; www.smakom.se

Du får detta utskick som medlem till SmåKom eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev.
Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.