Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Som mottagare av detta nyhetsbrev ska du vara minst 25 år gammal och medveten om att det innehåller information om produkter med alkohol. Om detta inte stämmer ber vi dig att avregistrera dig på länken längst ner.

 

Vin- och matresa i Douro-dalen med Wicked Wine, 9–13 oktober, 2019


 

I ett magnifikt landskap längs floden Douro i norra Portugal växer druvorna på branta, mödosamt terrasserade vingårdar i ett torrt och hett klimat. Det är druvor som så småningom ska avnjutas i form av portvin, men inte bara.

Mer och mer profilerar sig vinodlarna i Douro-dalen som producenter av bordsviner, och dessutom mycket goda, högklassiga och intressanta sådana. Det blir svårare och svårare att leva enbart på portvin och man har dessutom upptäckt att förutsättningarna här i Douro-dalen för ”bordsvin” är lika bra som för portvin.

Från källan i Spanien flyter Douro 20 mil västerut, till staden Porto, där den rinner ut i Atlanten. Den har redan avverkat en del vindistrikt i Spanien (under namnet Duero) innan den passerar gränsen till Portugal. Här börjar Douro-dalen.

Längs floden är det ett spektakulärt och vilt landskap som har tämjts av människor under många hundra år.

Följ med på en spännande resa längs denna fantastiska flod och upptäck några av våra superba producenter och lär känna både det traditionella och det nya portugisiska köket. Mycket välkomna!


Onsdag 9 oktober: Ankomst till Porto

Vår resa börjar i Porto. Porto är Portugals andra stad i storlek. Stadskärnan är liten, gammal och charmig. Och backig. Porto är på UNESCOs lista av världskulturarv och har många sevärdheter.

Individuell ankomst till Porto. Vi rekommenderar morgonflyg så att ni inte missar vår kvällsaktivitet.

Incheckning på vårt hotell i centrala Porto, i Ribeira-distriktet nere vid floden.

Hotel Carris Porto Ribiera****
Rua do Infante D. Henrique 1
4050-296 Porto

Vi bor centralt med en kort promenad ner till den gamla hamnen där man kan titta ut över floden mot Vila Nova de Gaia. Det är faktiskt i Vila Nova och inte i Porto som alla gamla portvinslodger ligger. Med stora skyltar annonserar de sin närvaro: Taylor’s, Sandeman, Dow’s, Ferreira, Croft, Ramos Pinto osv.

18.00  Vi träffas vi för en gemensam välkomstmiddag. Innan dess gör vi ett besök hos Niepoorts källare i Vila Nova de Gaia.

Niepoort är ett familjeägt vinhus med rötterna i portvinsindustrin. Idag drivs firman av femte generationen, Dirk Niepoort. Med kollegorna i Douro Boys är Dirk Niepoort en av de viktigaste personerna bakom utvecklingen av bordsviner i Douro. Då han kom tillbaka till firman 1987 efter studier utomlands, påbörjades ett omfattande förnyelsearbete. Man köpte egna vingårdar och började experimentera med bordsviner.Torsdag 10 oktober: Resan längs floden börjar

Vår buss hämtar oss vid hotellet efter frukost och vi börjar vår resa längs floden. Vägen längs Douro-floden är långsam och slingrande och för att snabbt komma en bit på väg så tar vi först motorvägen till Vila Real och Peso da Regua. Därifrån slingrar vi oss i lite långsammare tempo upp mot Alto Douro, hjärtat av vindistriktet, som också är på UNESCO:s lista över världskulturarvet.

Vi kommer att stanna för vårt första besök nära Vila Real. Vi ska besöka Palácio de Mateus.

Palácios de Mateus ägs av en av de största vingårdsägarna inom Lavradores de Feitoria, en framåtsträvande grupp som samlar ett antal dedikerade vinodlare och vinmakare i Douro-dalen. 

Det vackra palatset byggdes på 1700-talet av António José Botelho Mourão. Palatset och den omkringliggande trädgården är magnifika men det allra viktigaste för oss är att palatset också är omgivet av vinrankor. Vi besöker vinkällaren och tittar på de gamla lagars av granit som används till att trampa vin i. Och vi provar naturligtvis vinerna.

Därefter åker vi vidare söderut. Vi ska besöka Quinta de Napolés som är en av de quintor som Dirk Niepoort äger. Familjen köpte quintan med 10 hektar 1987 och allteftersom har arealen utökats. Härifrån tas druvor till flera av Niepoorts Douro-viner och portviner.

Efter besöket stannar vi kvar och äter en god lunch på Quinta de Napolés.

Sen eftermiddag checkar vi in på Hotel Folgosa Douro som ligger längs floden i lilla byn Folgosa. Ni hinner koppla av lite och kanske ta en liten promenad i den lilla byn Folgosa innan det blir dags för oss att träffas igen.

 

På kvällen äter vi middag på Restaurant DOC, den mest omtalade restaurangen i regionen och en av Portugals bästa restauranger. Kocken och ägaren Rui Paula har blivit mycket uppmärksammad. Vi äter en avsmakningsmeny med spännande portugisisk mat i modern tappning tillsammans med lokala viner. Restaurangen ligger mitt emot hotellet.


Fredag 11 oktober: söder om floden

Avresa från hotellet efter frukost.

Idag har vi en spektakulär resa framför oss med hisnande fina vyer över dalen och vingårdarna. Vi ska till den mycket intressanta producenten Conceito.

Conceito står för "koncept". För den unga vimakaren Rita Ferreira Marques är konceptet tydligt: moderna viner med mycket friskhet och fräschör. Vinerna ska vara goda att dricka under hela sin utvecklingsfas och inte bara läggas i källaren att "vänta på". Hon har fått många utmärkelser för sina vita och röda Douro-viner, portviner och Vinho Verde.

Vingårdarna ligger på 300–400 m höjd på en stenig platå. Vinrankorna är gamla. Totalt har man runt tjugo olika druvsorter, ofta planterade som field blends. Man har dessutom en vingård på högre höjd där jorden domineras av granit, där främst de gröna druvorna odlas.

Vi besöker vingården, vinkällaren och vi provar vinerna tillsammans med Rita.

Vi kommer därefter att sätta oss i bussen och åka till en by som heter Ervedosa. Här ska vi äta lunch på en av de trevligaste krogarna i Douro-dalen, Toca da Raposa. Denna ambitiösa restaurang, mitt uppe i bergen, fjärran från allt, kommer att förbereda några trevliga lokala specialiteter åt oss. Och till dessa dricker vi ännu mer av Ritas goda viner.

 

På eftermiddag är vi tillbaka på hotellet. Lite fri tid innan vår gemensamma middag som även idag bjuder på en gastronomisk upplevelse.

Vi sätter oss i bussen igen och åker tjugo minuter till staden Peso da Regua. Här ska vi äta lunch på högklassiga Castas & Pratos, en vinbar och restaurang som är inhyst i en gammal renoverad träbyggnad som tidigare tillhörde den lokala järnvägsstationen. Köket blandar tradition och innovation. 


Lördag 12 oktober: norr om floden

Avresa från hotellet efter frukost.

Morgonbesök hos Poeira

Poeira grundades 2001 då Jorge Moreira köpte en liten vingård i Pinhâo-dalen, i hjärtat av Cima Corgo. Vingården vetter mot norr och ligger på hög höjd, 200–400 meter över havet, vilket ger svalka och därmed viner med elegans. Delar av vingården har planterats om, men gamla vinrankor på 80–100 år har behållits och utgör kärnan i prestigevinet Poeira.

Jorge har byggt ett helt nytt vineri där gravitation utnyttjas för självavrinning. Genom skonsam hantering framställs idag viner som kombinerar djup och komplexitet med en skön elegans. Jorge är också en av vinmakarna bakom vinet M.O.B. 

Bussen kommer att parkera en liten bit från vineriet så att vi får en promenad genom vingården där troligtvis skörden är i full gång.  

Vi åker sedan vidare för besök och lunch på välkända Quinta do Portal

Quinta do Portal är en familjeproducent med flera generationer bakom sig och numera med Pedro Mansilha Branco i spetsen. Firman framställer bordsviner från Douro, Moscatel och portviner. Totalt har man 100 hektar vingårdar i Douro. Vingårdarna ligger på olika höjd och vetter åt olika håll vilket ger ett stort urval av druvor vilket ger komplexitet i vinerna.

Efter denna goda lunch åker vi åter mot Porto. Vi beräknas anlända runt klockan 18.00. Vi checkar in igen på Carris Hotel. Vi säger farväl och sedan är kvällen är fri att upptäck mer av denna fina stad.

Söndag 13 oktober: Hemresa

Resan slut efter frukost.


Fakta vinresa Douro-dalen

Datum: 9–13 oktober 2019

Pris: 14 300 SEK

Enkelrumstillägg: 2400 SEK

I resans pris ingår:

 • 4 nätter i dubbelrum, inklusive frukost:
 • 2 nätter i Porto på 4-stjärniga Hotel Carris Porto Ribeira i Porto
 • 2 nätter i Alto Douro på 3-stjärniga Hotel Folgosa Douro i Folgosa
 • 3 luncher
 • 3 gastronomiska flerrätters-luncher med lokala specialiteter, inklusive provning med olika viner och portvin, hos vinproducenter eller lokal restaurang
 • 3 middagar
  • lyxig middag med avsmakningsmeny inklusive flera olika viner på Restaurant DOC, den mest omtalade restaurangen i regionen och en av Portugals bästa restauranger
  • gastronomiska flerrätters-middag inklusive provning med olika viner och portvin på högklassiga Castas & Pratos i Peso da Regua
  • middag samt vinprovning hos Niepoort Vinhos i Vila Nova de Gaia
 • Buss på plats
 • Samtliga vingårdsbesök med omfattande vinprovningar
 • Vinguidning och reseledning på svenska av Irene Adnell från Wicked Wine samt Britt Karlsson från BKWine

I resans pris ingår inte flygresan ner och hem. Du tar dig själv till Porto. Vi ger gärna tips om resesätt och kan förmedla kontakt med en av våra resebyråpartners för bokning av flyg om du vill få hjälp med det.

Resan anordnas i samarbete med vinresearrangören BKWine.

Anmälan till resan sker senast 15 april till Britt Karlsson, BKWine, på info@bkwine.com. Dröj inte med din anmälan!  Antalet platser är begränsat till 20 personer. Bokningsavgiften på 2000 SEK betalas vid anmälan (faktura skickas ut). Slutbetalning sker sex veckor före avfärd.

Vid frågor kontakta Irene Adnell/ Wicked Wine.
irene@wickedwine.se


www.wickedwine.se

facebook.com/wicked.wine
instagram.com/wickedbeersociety
instagram.com/wicked_wine_club

twitter @ww_crew

---

Skicka vidare till en kollega

---

Telefon: 08-544 723 53 | info@wickedwine.se 

Som mottagare av detta nyhetsbrev ska du vara minst 25 år gammal och medveten om att det innehåller information om produkter med alkohol. Om detta inte stämmer ber vi dig att avregistrera dig på länken nedan.

 

Din epost är registrerad antingen genom formulär på wickedwine.se eller att du har skrivit upp dig på någon av våra tävlingar på mässor och provningar. 

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev.
Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.