Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Bygg för framtiden!

Hej! Här kommer ännu ett nyhetsbrev från Svenska Orienteringsförbundet till landets alla föreningar.

Den här gången vill vi framför allt tipsa om Ungoteket Riks, en fantastisk möjlighet för alla föreningar som vill stimulera sina unga medlemmar och samtidigt bygga för framtiden.

Ta dig tid och läs texten nedan, författad av Ungoteket Riks projektledare Jenny Håkansson. Vi har många saker att jobba med för framtiden, detta kan vara en start.

Och spana även in de övriga tipsen! 

Med vänliga hälsningar

Susanne Söderholm, förbundschef


Ungoteket Riks – ett sätt att stärka er förening

Föreningen är dess medlemmar och den verksamhet de tillsammans skapar. Hur kan en förening göra för att bygga hållbart, skapa generationsbredd och göra unga mer delaktiga? Deltagande i Ungoteket Riks är en bra början.

Minns du hur det var när du skulle lära dig cykla? Förmodligen var det någon som gav dig välbehövligt stöd avvägt din förmåga att balansera cykeln och som släppte taget när du var redo att cykla på egen hand.

När vi ska lära oss något nytt behöver vi en stödjande miljö. Om din förening vill växa inifrån genom att involvera fler unga i det ideella arbetet så är en stödjande miljö avgörande för om de ska känna sig trygga med att ta sig an ett uppdrag. Flera studier har visat att unga värdesätter mentorskap väldigt högt som en del i en stödjande miljö.

Genom Ungoteket Riks ges juniorer och yngre seniorer möjlighet till utbildning parallellt med att de får ta sig an ett uppdrag (existerande eller ett fiktivt) i föreningen. Föreningar som stöttar individer in i nya roller stärker både individen och föreningen samtidigt som generationsbredden ökar.

Detta brev riktar vi till alla föreningar och distrikt i syfte att ge er information och inspiration. Information om Ungoteket Riks och vad det kan ge er förening/ert distrikt. Inspiration och stöd till att locka individer i målgruppen till att utbilda och engagera sig.

Våren 2019 är första gången som Ungoteket Riks arrangeras. Första omgången erbjuds tre inriktningar; arrangemang med inriktning på tävlingsledning, banläggning samt kartritning. Framöver kommer tre ytterligare inriktningar att erbjudas.

I inbjudan - klicka HÄR - finner ni övergripande beskrivning av upplägget på utbildningen som varvar teori med praktiska uppgifter. På Ungoteket Riks hemsida finns all tänkbar information kring utbildningen för er att ta del av. Börja förslagsvis på undersidan Om Ungoteket, läs vidare om innehållet på inriktningarna med mera. Av extra vikt är att ta del av vägledning kring stödjande miljöer och mentorskap som fått en helt egen undersida.

Det är önskvärt att deltagaren tar sig an ett uppdrag eller ett projekt i föreningen/distriktet redan under utbildningen men det är inte ett krav för deltagande. Vi ger några förslag här nedan på uppdrag som kan vara lämpliga att genomföra parallellt med eller efter avslutad utbildning.

Arrangemangtävlingsledning: Vara assisterande tävlingsledare till en erfaren tävlingsledare för tävling på nivå 2-4 eller ansvara på egen hand med stöd av erfaren biträdande tävlingsledare eller mentor.

Banläggning: Vara biträdande banläggare till erfaren banläggare till ett arrangemang för tävling på nivå 2-4 eller ansvara på egen hand med stöd av erfaren biträdande banläggare eller mentor.

Kartritning: Rita en skolgårds- eller närområdeskarta till exempel som ett sommarjobb. Ett tips är att kolla med kommunen om de har så kallade öppna ferietjänster för gymnasieungdomar som kan finansiera lön/arvode.

Fundera på om det finns någon i målgruppen i föreningen eller inom distriktet som kan vara intresserad och som ni vill uppmuntra att engagera sig? Kanske finns där personer som inte är så aktiva men som mycket väl skulle kunna vara lämpade men att de inte riktigt fått chansen än.

Kom ihåg att unga först och främst behöver bli tillfrågade. Rikta er personligen till den/dem i er förening som Ungoteket Riks riktar sig till och fråga vad som intresserar just den enskilda individen. Fråga om hen känner till Ungoteket Riks och berätta om Ungoteket Riks om hen inte vet vad det är samt hur föreningen/distriktet kan stötta deltagande. Försök om möjligt att erbjuda en mentor till den/dem som är intresserade.

Anmälan till Ungoteket Riks våren 2019 är öppen till och med den 10 mars. Tillsammans kan vi skapa välmående starka föreningar.

Varmt välkommen att kontakta undertecknad för att ställa frågor om Ungoteket Riks.

Med vänliga hälsningar

Jenny Håkansson, projektledare för Ungoteket Riks

jenny.hakansson@orientering.se

+46 10 476 53 65

facebookinstagramtwitterlinkedin

Håll dig uppdaterad - följ våra sociala medier!


Årsavgiften 2019 – avisering endast via mejl

Årsavgift till Svenska Orienteringsförbundet för 2019 ska vara betald senast 31 mars.

Årsavgiften är baserad på antalet medlemmar vilket framgår av den avisering ni får i slutet av februari.

Nytt för i år är att avisering endast kommer att ske via mejl till den mailadress som finns angiven i IdrottOnline.

Om ni vill läsa mer om årsavgiften så finns det info HÄR.


Anmäl dig till vårens tränarutbildningar

Nu är det dags att anmäla sig till vårens tränarutbildningar.

Närmast erbjuder vi barntränarutbildning och ungdomstränarutbildning den 22-24 mars i Karlstad.

Anmälan och mer information om våra utbildningar hittar du HÄR!


Har du anmält dig till VM-festen i Piteå?

I dag är det 34 dagar kvar till skidorienterings-VM i Piteå, tävlingar som arrangeras parallellt med ett junior-VM, ett ungdoms-EM och ett veteran-VM.

Har du ännu inte anmält dig till skidO-festen i norr?

Här hittar du arrangörens hemsida: https://www.wsoc2019.com/


Folksam sänker priset på byggnader i RF Kompletteringsförsäkring

Som medlem i Orienteringsförbundet kan er förening teckna RF:s Kompletteringsförsäkring. Den försäkrar bland annat era byggnader, idrottsredskap och teknisk utrustning. Nu sänker Folksam premien med 20% på den del av försäkringen som täcker byggnader.

Erbjudandet kan inte kombineras med andra rabatter från Folksam. Ring Folksam Företagssupport på 08-772 86 35 eller mejla foretag@folksam.se så får du veta vad ditt pris blir.

Läs mer om RF Kompletteringsförsäkring
Svenska Orienteringsförbundet. Heliosgatan 3, 120 30 Stockholm
Telefon: 010-4765360. E-post: info@orientering.se. Hemsida: www.svenskorientering.se 

Orienteringsföreningar och orienteringsdistrikt får detta nyhetsbrev eftersom er förening/ert distrikt är medlemmar i Svenska Orienteringsförbundet.

Om du vill att någon mer ska få dessa nyhetsbrev hänvisa till att man kan anmäla sig här.

Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.