Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Tonartshöjning i påverkansarbetet

För att travestera Mello-värdarnas återkommande besked helg efter helg: Sverige - vi har en regering!

Det tog 131 dagar från dess att vallokalerna stängde till att vi fick en regering. För Svenskar i Världens del innebär det att vi nu får en överblick över vilka ministrar och övriga beslutsfattare som vi bör föra en dialog med för att säkerställa att så många utmaningar som möjligt synliggörs och åtgärdas. Och för att fortsätta på inslagen Mello-linje; vi kan redan nu utlova en riktig tonartshöjning i påverkansarbetet i samband med Utlandssvenskarnas parlament i augusti.

Men innan dess blir det fortsatta Brexit-diskussioner och EU-val - något som vi kommer att uppmärksamma i nyhetsbrevet. 

Avslutningsvis vill jag passa på att tipsa alla som befinner sig i Stockholm till helgen att besöka vår monter på Köpa hus utomlands-mässan på Stockholmsmässan. Vi kan utlova spännande frågesport, segt godis och rykande färsk informationsbroschyr!

Cecilia Borglin, generalsekreterare


Möt styrelsen

I denna serie får vi möta Svenskar i Världens styrelse. Här delar de med sig av sina tankar kring verksamheten och ger ett och annat tips till utlandssvenskar utifrån egna erfarenheter. Fjärde personen ut är styrelseledamot Erik Belfrage. 


Matnyttigt inför EU-valet

Europaparlamentsvalet närmar sig med stormsteg, vi vill därför tipsa som lite länkar från valmyndigheten, EU och Skatteverket som alla ger tydlig information om allt du behöver veta inför valet; datum, regleringar, och hur man röstar från utlandet bland annat. 

Som utlandssvensk får du rösta från utlandet tidigast den 11 april, tider och dagar varierar för respektive ambassad eller konsulat. Kontaka din röstningslokal för mer information om öppettider och datum. 

Viktigt att komma ihåg: Den som röstar från utlandet kan inte rösta på självaste valdagen den 26 maj. Du behöver rösta innan dess. 

Har du inte anmält dig till röstlängden än kan du göra det via Skatteverkets hemsida för att få ditt röstkort hemskickat.

Här hittar du mer information om valet:


Dina utmaningar sökes

I augusti är det dags för Utlandssvenskarnas parlament. Här ska vi diskutera de utmaningar som utlandssvenskar har i relation till svenska regelverk. Detta kommer sedan att ligga till grund för vårt påverkansarbete. Vi vill redan nu höra vilka utmaningar DU upplever som utlandssvensk. Mejla till sviv@sviv.se och ta med nedanstående information: 

  • Beskrivning utmaningen/hindret
  • Ett exempel på hur du stött på utmaningen och vad som hände
  • Om du kan/vill, ge förslag på hur du tycker utmaningen kan lösas

Visste du att...

  • ... Astrid Lindgrens böcker är översatta till 111 språk.
  • ... 2018 års statistik över hur många som arbetar i Sverige i samband med studier i åldrarna 15-34 ligger på 83%, näst högst bland EU-medlemmarna enligt SCB. 


Välkommen förstärkning

Vi har en ny praktikant på kansliet som vi välkomnar med öppna armar! Läs det här för att lära känna Angelica Bodén: 

Vad har du studerat innan du började här?
Jag har studerat till socialantropolog och statsvetare, till hösten läser jag Developement Studies i Milano, Italien. 

Vem är din största förebild och varför? 
Min mormor är min största förebild. Hon har lärt mig att leva livet i positivitetens anda och att allt är möjligt om man vill.

Vad ska bli roligast med din praktik?
Det ska bli väldigt roligt och intressant att lära mig hur ideella organisationer kan fungera. Att skriva texter och att få möjligheten att engageras i EU-valet och Utlandssvenskarnas parlament är otroligt spännande. Jag är säker på att jag kommer få användning av mina akademiska kunskaper inom dessa områden. Ett stort plus är organisationens medarbetare som jag får arbeta med på kansliet. Hårt arbetande och underbart gäng som sprider glädje.


Mobilitetsfrågor - vad har hänt?

Har det blivit någon förändring gällande kreditprövning för utlandssvenskar? Finns det bättre information elektroniskt på de svenska myndigheterna riktat till svenskar som bor utomlands? Läs mer här om vad som har hänt med resolutionerna gällande mobilitetsfrågor. 


Nitlott för utlandssvenskar

För oss är både små och stora utmaningar för utlandssvenskar viktiga. Tidningen Sydkusten beskriver hur Svenska Spel nekar utlandssvenskar alla typer av spel med undantag för skraplotter. Som icke folkbokförd i Sverige stoppas utlandssvenskar att spela på Svenska Spel. Inte OK, säger vi.


Läs mer här. 


Sista chansen att nominera Årets svensk i världen 2019

Årets svensk i världen ska vara en svensk som gjort framstående insatser för att profilera Sverige internationellt inom endera kultur, näringsliv, vetenskap, idrott eller på det humanitära området. Du som är medlem är välkommen att skicka din nominering samt motivering till sviv@sviv.se senast den 20/2-2019. Skriv "Nominering till Årets svensk i världen" i ämnesraden. facebookinstagramyoutubelinkedintwitter

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är medlem hos oss eller för att du har skrivit upp dig för vårt nyhetsbrev. Har du ångrat dig, klicka här.