Nyhetsbrev från Film i Väst. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Lone Scherfigs The Kindness of Strangers inviger Berlins filmfestival nu på torsdag.

Vi ses på Berlins filmfestival!

På torsdag invigs The Berlinale, filmfestivalen i Berlin. En av de mest prestigefulla i världen, där kampen står om Guld- och Silverbjörnar. Film i Väst har sju samproduktioner med, varav två i huvudtävlan!

Det är Lone ScherfigsThe Kindness of Strangers, som också inviger hela festivalen – första gången för Film i Västs samproduktioner – och Hans Petter MolandsOut Stealing Horses, delvis inspelad i Västra Götaland. Går det vägen kan de vinna en Guldbjörn!

Övriga filmer under festivalen är:


Mia Engberg vann Eurimages Audentia Award för sin film Lucky One vid Göteborg Film Festival.

Göteborg, Rotterdam och Sundance

Filmfestivalerna i Göteborg, Rotterdam och Sundance är över, med fina framgångar för Film i Västs samproduktioner. Och så danska filmpriset Robert. Läs mer här. 


Ali Abbasi blev Guldbaggegalans stora vinnare med fem vinster för sin film Gräns. 

Elva Guldbaggar och Biopublikens pris

Elva Guldbaggar och Biopublikens pris, det blev resultatet för Film i Västs samproduktioner vid Guldbaggegalan förra veckan. Ali Abbasis film Gräns vann fem Guldbaggar medan Filip Hammar ochFredrik WikingssonsTårtgeneralen vann Biopublikens pris. Läs mer om vinnarna här. 


Tomas Eskilsson är strategichef på Film i Väst. 

Satsa på regionerna för bättre public service

Vilken roll ska public service spela och vad är uppdraget? Tomas Eskilsson från Film i Väst vill ge regionerna mer makt:

"Ur ett lokalt, regionalt och demokratiskt perspektiv ska public service spegla hela landet. För några år sedan fanns det en dramaansvarig i Göteborg (och Malmö). Det gör det inte längre. Utan Film i Västs investeringar hade inte publiksuccéer som Vår tid är nu eller Springfloden kunnat spelas in i Västra Götaland.

Därför måste centraliseringen och beslutsmakten till Stockholm brytas. Ge SVT i uppdrag att se till att tv-drama och högkvalitativa program för barn och unga kontinuerligt produceras ute i landet." Läs hela debattinlägget här


Aktuellt på bio

Klicka på affischerna så kommer du till en trailer för filmen.


Film i Väst är en av Europas mest framgångsrika regionala filmfonder och efter Svenska Filminstitutet näst största finansiären av svensk film och tv-drama. Sedan starten 1992 har Film i Väst samproducerat fler än 1 000 svenska och internationella långfilmer, tv-drama, dokumentär- och kortfilmer. Samproduktionerna har vunnit Oscar, Golden Globe, Emmy och European Film Awards. Även på världens främsta filmfestivaler som Berlin och Cannes har Film i Västs samproduktioner varit framträdande. Sammanlagt har Film i Västs samproduktioner vunnit 150 Guldbaggar. Till det kommer ytterligare 295 nomineringar. 2017 såg fler än 300 miljoner tittare någon av Film i Västs samproduktioner globalt. Film i Väst är en del av Västra Götalandsregionen, Sveriges ledande filmregion.


facebooktwitterinstagram

 Du får detta nyhetsbrev som samarbetspartner eller vän till i Film i Väst.
Vill du avsluta din prenumeration, klicka här.