Det finns två typer av märkning för byggprodukter – Tvingande genom lagar, direktiv eller förordningar och frivillig märkning. Till de tvingande hör CE märkning.
En certifierad produkt innebär att en oberoende tredjepartsorganisation har granskat produkten med avseende på den standard eller specifikation som tillverkaren anger att produkten uppfyller. Underlag för denna granskning är ritningar, provningsrapporter, tillverkarens instruktioner för montering och underhåll. Dessutom förekommer tillverkningskontroll, så kallad FPC, vilket omfattar kontroll av tillverkningsprocessen och kvalitetssystemets tillämpning på produkten.
Certifikat som utfärdas mot harmoniserande (tvingande) standarder visar att produkten uppfyller Byggproduktförordningen som är utfärdad av EU. Då ska produkten CE märkas och ha en Prestandadeklaration. Om CE märkning och CPR kan du läsa om i tidigare nummer av Up-to-Date.
Anm. CE märkning av byggprodukter ersätter typgodkännande när produktstandarden är publicerad i OEJU (Official Journal).
Den frivilliga certifieringen blir därför ett kvalitetsmärke som gör det möjligt för tillverkare att visa att produkten har provats och uppfyller kraven i en standard eller norm. Den certifieringen följer motsvarande processer som den tvingande CE märkningen. Skillnaden är att provning och certifiering inte behöver vara ackrediterade av Swedac samt att Boverket inte är kravställare.
Idag erbjuder både SBSC och RISE möjligheten att certifiera de frivilliga egenskaperna för byggprodukter. SBSC använder sina certifieringsmärken och RISE sitt P-märke.
Tillverkare av lås och beslag eller andra byggprodukter kan på frivillig basis välja att tredjepartscertifiera sina produkter enligt en produktstandard eller mot SSF normer.