Pressinformation från Wexthuset. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Välkommen till Wexthuset

Nya sommarblommande lökar 2019

De sommarblommande lökarna och knölarna hör till våra häftigaste, mest exotiska växter. De flesta stortrivs i kruka och knölarna kan sedan sparas år efter år. Wexthuset har ett stort, spännande sortiment med drygt 200 sorter; dahlior, kannor, begonior, liljor… Vi håller som bäst på att lägga in dem på hemsidan så ha tålamod någon vecka till. Då kan du gå in och frossa här. Tills dess vill med detta galleri presentera några av årets nyheter som vi hoppas du vill berätta om. Här laddar du ner högupplösta bilder på nyheterna nedan.

’Lake Michigan’ är en utsökt dekorativdahlia som skimrar vackrast i halvskugga. Fin till snitt. Dahlior är otroligt lättskötta och bekymmersfria växter som kan bli mycket gamla om du tar hand om knölarna till hösten.

90 cm hög

Vetenskapligt namn: Dahliax pinnata(dekorativgruppen) ’Lake Michigan’

Jill mix är en förtjusande mix i dov färgskala av pompondahliorna ’Red Jill’, ’Wine Eyed Jill’ och ’Yellow Jill’. Stadiga stjälkar, behöver inte stödjas. 

90-120 cm höga

Vetenskapligt namn: Dahlia x pinnata (pompongruppen) ’Red Jill’, ’Wine Eyed Jill’, ’Yellow Jill’

Trädgårdsdahlian ’Braveheart’är en riktig läckerbit, en låg dahlia med häftig kombination av brunsvart bladverk mot magentalysande blommor. Ingår i den så kallade mignon-gruppen som karaktäriseras av öppna, enkla blommor som står länge. Perfekt för kruka.

30 cm hög

Vetenskapligt namn: Dahliax pinnata (enkelblommiga Mignongruppen) ’Braveheart’

Kanna ’Phasion’ sprakar med exotiskt orange/brons-randiga blad. Den orange blomman matchar perfekt. Kannor är praktfulla växter med en exotisk karaktär och stora, vackra blad. 'Phasion' trivs i rejäla krukor men också i rabatt på en varm plats i genomsläpplig jord. Bladfärgerna framträder bäst i ett soligt läge, men kannan trivs också i halvskugga.

Blir 120 cm hög.

Blommar juli-oktober.

Vetenskapligt namn: Canna indica’Phasion’

Itoh-pionen ’Hillary’ blommar som en akvarell i toner som skiftar färg under utvecklings-stadierna. Itoh-pionerna är japanska korsningar av de stadiga trädpionerna och de blomrika örtartade pionerna. Resultatet är blomrika, buskiga och stadiga pionplantor med upp till 50 blommor per planta.Härdiga och problemfria. 

Blir 75 cm hög och blommar i juli till augusti.

Trivs i sol- halvskugga.

Vetenskapligt namn: Paaeonia Itoh-hybrid ’Hillary’

Charmiga tofsliljan ’Aloha Leia’ har fräcka, upprätta blomspiror på kraftiga stjälkar. Också de frodiga bladen är vackra. En perfekt, exotisk växt för kruka på balkong och uteplats. Trivs i mullrik, fuktighållande jord. Vill inte torka ut men överskottsvatten behöver dräneras bort. Övervintra som dahliaknölar.

Höjd: 30-40 cm, blommar juli-sep

Trivs i sol-halvskugga

Vetenskapligt namn: Eucomis comosa ’Aloha Leia’

Rabattirisen ’Black Joker’ har en ovanlig, mycket raffinerad färgkombination. En upprättväxande, elegant knölbildande perenn som sköter sig själv där den trivs. Långt skönhetsvärde från välsvarvad knopp till fullt utslagen blomma. Fin, hållbar snittblomma, också de smala, klargröna och smala bladen är vackra. Plantera ytligt i väldränerad jord, gärna fuktihållande. Mycket härdig.

50 cm hög, blommar juni-juli.

Trivs i sol, halvskugga

Vetenskapligt namn: Iris Sibirica-gruppen ’Black Joker’

Rabattirisen ’Ginger Twist’ är tjusig med dova schatteringar i lila, brons och guld med koppar-färgade ådror. Upprättväxande, elegant perenn som sköter sig själv där den trivs. Långt skönhetsvärde från välsvarvad knopp till fullt utslagen blomma. Fin, hållbar snittblomma, också de smala, klargröna och smala bladen är vackra. Plantera ytligt i  väldränerad jord, gärna fuktihållande. Mycket härdig.

65 cm hög, blommar i juni-juli

Trivs i sol- halvskugga.

Vetenskapligt namn: Iris Sibirica-gruppen ’Ginger Twist’

’Currier’ är en storblommig, fräsch rabattiris med i övrigt samma egenskaper som andra rabattirisar.

85 cm hög, blommar juni-juli

Trivs i sol, halvskugga.

Vetenskapligt namn: Iris Sibirica -gruppen ’Currier’

’Corsage’ är en elegant tigerlilja med mörka fräknar och raffinerat mörkt kantade kronblad. Nätta blommor längs hela stjälken. Kronbladen hos tigerliljor är karaktäristiskt utåtvikta. Härdig och långlivad i rabatten där den trivs, i humusrik, väldränerad jord.

Höjd:80 cm, blommar juli-augusti

Trivs i sol-halvskugga

Vetenskapligt namn: Lilium lancifolium ’Corsage’

Asiatisk liljan ’Curitiba’ har en häftig, ovanlig färgkombination. En lite lägre lilja, perfekt för kruka på balkong och uteplats. Långt skönhets-värde från knopp till fullt utslagen blomma. De asiatiska liljorna är perenna, fleråriga, och underbara att ta in i buketter. Trivs i både rabatt och kruka i välgödslad, väldränerad jord. Doftar fantastiskt!

Höjd: 45cm, blommar juli-augusti

Trivs i sol- halvskugga’

Vetenskapligt namn: LiliumAsiatiska gruppen ’Curitiba’

Asiatliljan ’Apricot Fudge’ får små aprikosfärgade, upprätta och aklejlika blommor. De asiatiska liljorna är perenna, fleråriga, och underbara att ta in i buketter. Trivs i både rabatt och kruka i välgödslad, väldränerad jord. Doftar fantastiskt!

70 cm hög

Vetenskapligt namn: Lilium (Asiatiska gruppen) ’Apricot Fudge’

’Double Sensation’ är en dubbel, orkidélik asiatlilja där de inre ståndarna omvandlats till kronblad. Därmed saknas de orange liljepollenkornen som annars gärna färgar av sig när liljan används som snittblomma. De asiatiska liljorna är perenna, fleråriga, och underbara att ta in i buketter. Trivs i både rabatt och kruka i välgödslad, väldränerad jord. Doftar fantastiskt!

Höjd: 100 cm, blommar juni-juli

Trivs i sol-halvskugga

Vetenskapligt namn: LiliumAsiatiska gruppen ’Double Sensation’

’Magic Star’ är en raffinerad orientlilja där de inre ståndarna omvandlats till kronblad. Lång hållbarhet hos varje blomma. Vackert, mörkgrönt bladverk. De orientaliska liljorna får maffiga blommor under sensommaren med fantastisk, sensuell doft. Underbara till snitt. Trivs i både kruka och rabatt i väldränerad jord.

Höjd: 90 cm, blommar juli-augusti

Trivs i sol-halvskugga

Vetenskapligt namn: LiliumOrientaliska gruppen ’Magic Star’

Fragantbegonian Odorosa’ är en ny sortgrupp av knölbegonior med doftande blommor! ’Odorosa’ blir överöst av roslika,  fyllda blommor. Till detta ett mörkt, frodigt bladverk med bronsfärgade markeringar. Trivs i både kruka och ampel och blommar rikt och oupphörligt i månader. Knölen kan sparas år efter år, som dahliaknölar.

25 cm hög, finns i rosa, ljusrött och gult.

Blommar kontinuerligt juli-oktober

Trivs i halvskugga

Vetenskapligt namn: Begoniax tuberhybrida(fragrantgruppen) ’Odorosa’

Vi har också ett trevligt sortiment sättpotatis. Nya för i år är två lovande mörka potatisar. Det har visat sig att de blåaktiga och röda potatissorterna innehåller höga halter supernyttiga antioxidanter.

’Zoe’ är en tidig, spännande sort med både rödaktigt skal och köttfärg som behålls efter tillagning. Rundovala knölar. Närbesläktad med den populära gourmet-sorten 'Cherie' och blåköttiga gamla svenska sorten 'Blå Kongo'. 

’Gaiane’är en läckertblåköttig, tidig potatissort. Vid tillagning behåller den sin vackra blåa köttfärg. Också ’Gaiane’ är närbesläktad med 'Blå Kongo'. Rundovala knölar. 

Du hittar dessa och många fler smarta produkter som gör odling enkelt och roligt på www.wexthuset.com. Välkommen på besök och hör av dig om du behöver material som bilder på något annat trevligt från vår trädgårdsbutik.


Vänliga hälsningar

Karin Elmberg

Trädgårdsredaktör, presskontakt.


www.wexthuset.com

karin.elmberg@wexthuset.com

Tfn: 08-22 50 80 /  +46 8 22 50 80

Direct: 070-2929595 / +46 70 2929595

Wexthuset är ett ledande företag inom e-handel för odling och trädgårdsprodukter. Vi har flera egna agenturer från internationella kvalitetsmärken som även återfinns hos våra återförsäljare och partners.

facebooktwitterinstagramyoutubegoogleplus

Vi reserverar oss för felskrivningar och slutförsäljning av våra erbjudanden.

Vi skickar detta till dig som vi tror kan vara intressad av att få nyheter och information från oss. Om du inte önskar fler utskick från oss, klicka här.