Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Nyhetsbrev från FU januari 2019

Lindholmens Tekniska gymnasium i Göteborg först ut att bli Branschrekommenderad skola - Fastighet

Den 15 januari firade elever och personal på Lindholmens tekniska gymnasium i Göteborg tillsammans med lokala fastighetsbolag att skolan fått utmärkelsen Branschrekommendera skola – Fastighet. Branschrekommendationen är ett sätt att säkerställa kvaliteten på inriktningen Fastighet på gymnasiets VVS- och fastighetsprogram.

Fastighetsbranschens Utbildningsnämnd, som ansvarar för certifieringen, har under det senaste året omarbetat kriterierna för utmärkelsen tillsammans med branschen för att under hösten 2018 lansera de nya. För närvarande är det gymnasieskolor med platsförlagd utbildning som kan ansöka om branschrekommendation. Ansökan avser två år och gäller från det datum då skolan godkänns. Under året 2019 kommer kriterier att tas fram även för vuxenutbildningen.

Kriterierna som behöver uppfyllas är bland annat att skolan ska utbilda i kurser som leder till yrkesrollen Fastighetstekniker.

- Detta är ett önskemål från branschen som ser en stor efterfrågan på duktiga fastighetstekniker både nu och i framtiden på grund av den snabba tekniska utvecklingen, säger Lena Nyquist, verksamhetschef på Fastighetsbranschens Utbildningsnämnd.

Andra kriterier är att skolan ska ha ett nära samarbete med arbetslivet och där företagen erbjuder kvalitativa APL-platser med utbildade handledare. Lindholmens tekniska gymnasium ligger i framkant inom fastighetsutbildning på gymnasial nivå och är även utsedd av Skolverket som pilotskola för yrkesprov, detta genom fastighetsbranschens egna valideringsverktyg FAVAL.

För mer information om vad som krävs för att bli Branschrekommenderad skola - fastighet klicka på knappen nedan. 

Lokala kompetensråd - fastighet

Kompetensråd – Fastighet är FUs förlängda arm i landets 21 län och består av representanter från utbildningsanordnare på alla nivåer, Arbetsförmedlingen regionalt, kompetensplattformar, fackliga organisationer och fastighetsföretag.

Kompetensråden kommer under 2019 att ersätta tidigare FUR. Råden kommer i de flesta län att samarrangeras med annan aktör som t ex Fastighetsägarna eller Regionen i syfte att få en större spridning och fler aktiva deltagare.

Syftet med Kompetensråden är att:

  • arbeta för att utbildningssektorn och branschen har dialog och samverkar regionalt.
  • verka för att fastighetsrelaterade utbildningar håller god kvalitet samt matchar den regionala efterfrågan.
  • sprida kunskap om FUs verksamhet och branschens framtida behov.

Se orter och datum för vårens kompetensråd, samt inbjudningar till dessa med länk till anmälningsformuläret, genom att klicka på knappen nedan. 

Kompetensförsörjning inom digitalisering för fastighetsbranschen

Hösten 2018 skrev vi på FU en projektansökan till svenska ESF-rådets utlysning ”Säkrad kompetens med särskilt fokus på digital utveckling”. Projektet beviljades i december 2018 med en total budget på 13 000 000, varav 33% är medfinansiering. Projekttiden löper från 1 feb 2019 till 31 jan 2022. 

I projektet ska vi:
> Utbilda fastighetsskötare och fastighetsvärdar inom digitalisering.
> Arrangera inspirationsseminarium för projektets deltagare.
> Validera fastighetsskötare och fastighetsvärdar mot certifikat i FAVAL.
> Uppdatera gymnasieskolans kursplan samt moduler i FAVAL utifrån kartläggningens resultat.
> Ta fram yrkesrollsfilmer som beskriver fastighetsskötaren och fastighetsvärdens yrkesroll.

- Med projektet DigiFast kommer vi att kunna kartlägga framtida kompetensbehov kopplat till digitalisering samt ge SME-företagen en möjlighet att kompetensutveckla och validera sina medarbetare, menar Christina Liljekvist, projektledare för DigiFast. En vinst både för företagen, branschen och den enskilda individen.

Projektet inleds med en analysfas de första sex månaderna. De företag som är intresserade och vill vara en del av projektet är välkomna att höra av sig till FU för mer information. 

Nya medarbetare på FU

Fastighetsbranschen växer och vi också! I januari har vi välkomnat Sabina Arlinder, administratör, till vårt kansli i centrala Stockholm. 

I februari börjar också Christina Liljekvist på FU. Christina kommer att vara projektledare för projektet DigiFast som ni kan läsa om ovan i det här nyhetsbrevet. 

Vi hälsar både Sabina och Christina varmt välkomna till oss! Du hittar kontaktuppgifter till alla FUs medarbetare via knappen nedan. 

Följ Fastighetsbranschens Utbildningsnämnd på Instagram!

Nu finns vi på Fastighetsbranschens Utbildningsnämnd på Instagram! Följ oss där och dela gärna vidare den information som vi sprider. Vi heter @fastun_se på både Instagram och Twitter. Du kommer till vårt konto på Instagram genom att klicka på knappen nedan. Välkommen till oss!

Har du frågor eller funderingar kan du kontakta oss här.

Besök oss på www.fastun.se eller följ oss i våra sociala kanaler.

facebooktwitteryoutubelinkedininstagram

Vi tryggar branschens framtid!

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är medlem hos oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.