Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.VFK på Granngården 26 /1

Klubben finns på plats på Granngården, Värmdö köpcentrum, mellan 11 och 15. Välkommen att titta förbi, träffa oss och ”prata fågel”!  Den 25-28 januari pågår eventet Vinterfåglar inpå knuten, läs mer här.

Skådarmorgnar inleds 11/4

Torsdagen den 11 april inleder vi vårens skådar-säsong, med den första skådarmorgonen vid Hemmesta sjöäng, ”Skåda före jobbet”. Läs mer om vårens programpunkter under Program

Stjärtand i hamnen

Ett oväntat vinternöje har varit den stjärtand som hållit till bland gräs-änderna i  Gustavsbergs hamn. Lätt igenkännlig med sin smäckrare kropp och grå näbb.

Stjärtand. Foto: Niclas Ahlberg

Artlista januari-rallyt

Knölsvan, sångsvan, gräsand, stjärtand, vigg, knipa, salskrake, stor-skrake, fasan, små-dopping, gråhäger, havs-örn, duvhök, ormvråk, sothöna, fiskmås, silltrut, gråtrut, havstrut, tam-duva, skogsduva, ring-duva, gröngöling, större och mindre hackspett, gärdsmyg, rödhake, kol-trast, björktrast, kungs-fågel, stjärtmes, entita, talltita, tofsmes, svartmes, blåmes, talgoxe, nöt-väcka, trädkrypare, var-fågel, nötskrika, skata, kaja, kråka, korp, gråsparv, pilfink, bofink, grönfink, steglits, grön-siska, gråsiska, sten-knäck, domherre och gulsparv. Dessutom obsades odentifierade korsnäbbar.

Nyhetsbrev 1.2019


Missa inte tillfället att se Niclas Ahlbergs fantastiska bilder från sin resa till Sydgeorgien i höstas i samband med årsmötet! På bilden ses en kungspingvin.

Påminnelse om årsmötet 11/2

Medlemmarna välkomnas till årsmötet, med efterföljande föredrag! Föreningen bjuder på fika.

Tid: Kl. 19:00-21:00. Lokal: Kyrkettan (bakom Gustavsbergs kyrka). Efter årsmötet visar fotografen Niclas Ahlberg bilder från sin senaste resa, till Sydgeorgien i höstas.

Dagordning och övriga handlingar till årsmötet finns på hemsidan. OBS! Vi vill uppmärksamma medlemmarna på att arbetsgruppen lagt en proposition till årsmötet avseende att från och med i år införa en mindre medlems-avgift för att täcka våra löpande kostnader framöver.

55 arter på artrallyt

De sex lag som tävlade i det traditionsenliga artrallyt i år såg sammanlagt 55 arter. Lördagen den 12 januari kl. 07.00 gick startskottet och 16.00 skedde målgången på O´Learys i Gustavsberg där lagen åt en gemensam middag och hade artgenomgång.

Lag Long Johns Sparrows (Tom Arnbom, Martin Olgemar och Måns Grundsten) vann med hela 49 arter. Men alla lag upplevde det som ovanligt "svårjobbat" i år, och arter som annars brukar ses – som sidensvans och storskarv – lyste med sin frånvaro helt. Roliga obsar var smådopping, varfågel, salskrake och mindre hackspett. Alla lag kryssade stjärtanden som håller till i Gustavsbergs hamn sedan 6 januari. Se arterna som sågs i vänsterspalten.

Hemmesta sjöäng: När dyker tofsvipan upp i år?

Innan restaureringen av Hemmesta sjöäng observerades få tofsvipor, och de första för året noterades i månads-skiftet april-maj. Efter restaureringen 2012 så slog tofsviporna till, och idag häckar det årligen mellan 15 och 20 par.

År 2013 var första året då de häckade och det var inte förrän 2 maj som den första dök upp. Därefter mellan 2014-2017, så stod de första på isen redan i början av mars: mellan 7 och 11 mars (7, 8, 11 och 11 mars). Kanske ville de etablera sig tidigt för att komma åt de bästa häckningsplatserna.

År 2018 dök den första upp först 24 mars. Varför så sent? Enligt SMHI var det en riktigt kall månad. Kung Bore höll Sverige i ett fast grepp och hindrade vårens ankomst. Förutom koltrastens sång så är tofsvipans ankomst till Hemmesta sjöäng ett riktigt bra tecken på att våren är på gång – så håll utkik runt 10 mars för då kan den första tofsvipan åter vara på plats!


Nyhetsbrevet ges ut av Värmdö Fågelklubb. Redaktör och medlemsansvarig är Majna Gemsjö, majna(at)majna.se. Medlemskapet är gratis. Läs mer: www.varmdofagelklubb.se. Välkommen också att gå med i vår Facebookgrupp.

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.