Krinovas vd har ordet | Januari 2019

Ett nytt år ligger framför oss och det är som alltid mycket spännande på gång. En sådan sak är de nya utvecklingsmöjligheter som vi kommer att kunna erbjuda, genom de test- och experimentmiljöer som vi är med och utvecklar i olika partnerskap. Dessa experimentmiljöer kommer att bli en tillgång både för de företag vi jobbar med på Innovationsarenan men även för andra företag, såväl i Skåne som övriga landet. Testbädd Balsgård, som det går att läsa mer om längre ner i nyhetsbrevet, är ett samarbete mellan Mårtensson Consulting, Sveriges LantbruksuniversitetHögskolan Kristianstad och Krinova Incubator & Science Park. Här har företag möjlighet att produktutveckla nya drycker eller andra pumpbara livsmedel. Tillsammans med Kristianstads kommun och flera av kommunens förvaltningar och kommunala bolag utvecklar vi också en testbädd för biogasen i en cirkulär ekonomi. Ett spännande område som dessutom relaterar till vattenområdet där vi under 2019 vill initiera de första innovationsprojekten kopplade till en virtuellt sammankopplad vatten-testbädd, baserad på verkliga miljöer där det ska gå att genomföra test- och utvecklingsverksamhet. Jag vill passa på att önska ett Gott Nytt 2019, som vi tror kommer att gå i test-bäddens tecken.


Ny satsning på Testbädd Balsgård för ökad innovationskraft hos dryckesföretag

För att stärka innovationskraften hos små och medelstora dryckes- och livsmedelsföretag görs nu en gemensam satsning av akademin, näringslivet och innovationsaktörer för att utveckla, tillgängliggöra och säkerställa testbädden på Balsgård som en långsiktig utvecklingsresurs. 

Satsningen av Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU), Högskolan KristianstadKrinova Incubator & Science Park och Mårtensson Consulting AB, ska skapa bättre förutsättningar för fler företag att kunna utveckla nya innovativa dryckeskoncept och för nya företag att kunna startas. Satsningen skall tillgängliggöra och vidareutveckla verksamheten vid Balsgårds pilothall som en experimentverksamhet och unik testbäddresurs för Norden. Här blir det möjligt för entreprenörer, forskare, studenter och dryckesutvecklare att arbeta.

› Läs mer

Emilie Sellman blir projektledare för Testbädd Balsgård

Första februari börjar Emilie Sellman som projektledare för testbädd Balsgård på Krinova. Emilie är civilingenjör i bioteknik med inriktning på livsmedel och har en bakgrund från bl.a. Findus, Oatly och Culinar.

Krinovas roll i testbädd Balsgård, förutom att erbjuda utvecklings- och innovationsstöd till idébärare, entreprenörer och företag som vill nyttja testbädden, är att skapa en samverkansplattform mellan aktörer som ska verka för utvecklingen och etableringen av Balsgård som en nordisk testbädd.


En (klimat)smart beställningsplattform mellan restauranger och producenter

Snömoln i Norden AB har precis fått igenom ett statligt stöd från Naturvårdsverket på 1,2 miljoner kronor för att utveckla en datadriven beställningsplattform mellan beställare (restauranger, hotell, storkök) och leverantörer (grossister, matproducenter).

- Tanken är att vi ska kunna samla in data om beställaren genom digitala tjänster som inventariehantering och menyplanering. På så sätt kan vi matcha produkter från leverantörer utifrån en faktisk behovsbild direkt i vår beställningsplattform, berättar Julia Wikström, bolagets VD ››


Kom och nätverka och ta del av det senaste inom livsmedel, företagande och trender. Under 2019 kommer Krinova Incubator & Science Park att bjuda in till fyra frukostträffar för företagare inom livsmedelsbranschen ››

15/2 Food & Ag Tech + Pre Food Hack kl. 9.15-11.00 går första träffen av stapeln med temat Food & Ag Tech där Krinovas Rosalie S Toth specialiserad på Food tech och digitalisering kommer att berätta om utvecklingen inom området och ge en spaning in i framtiden. Därefter blir det Pre Food Hack; Är du nyfiken på Food Hack by Krinova & Formas, men osäker på hur det egentligen går till? Vi berättar mer om vad hacket är, hur man kan delta, hur man gör om man vill presentera en utmaning.
› Anmäl dig

26/4 kl. 9.15-12.00 är det dags för nästa träff där representanter för testbädden Balsgård FoodTech berättar hur dryckes- och livsmedelsföretag kan använda anläggningen i sitt utvecklingsarbete. › Anmäl dig

Save the date 26/4 13.00-16.00. Hur kan man använda hälsoargument i marknadsföring för livsmedel? HS Certifiering utbildar utifrån rådande trender och regelverk.


Välkomna på peer review

Den 6 mars är det Krinovas tur att åter genomgå branschorganisationen SISP:s och Vinnovas s.k peer review av verksamheten. Välkomna att delta under eftermiddagens program då bl a våra kollegor (peers) ger sin syn på Krinovas verksamhet, hur den presterar och kan utvecklas.

› Inbjudan & anmälan


Brinner du för mat, hållbarhet och innovation?

Då får du inte missa Food Hack by Krinova & Formas 15-17/3. Välj mellan att delta som hackare hela helgen eller kom på konferensen Food Talk och inspireras av föreläsningar kring hållbarhet och mat samt Food Tech Pavilion; en utställning med det senaste kring Food & Ag Tech. Vi vill också passa på att presentera challenge #2 som kommer från Henrik Haller, Mittuniversitet: 

Idag arbetar många fattiga bönder på förorenade marker med stor negativa effekter på deras hälsa. Forskning har funnit sätt att sanera jorden, men det har visat sig att bönderna inte har råd att göra den investering som behövs. Hur kan en hållbar affärsmodell som gör det möjligt att rengöra förorenade områden skapas?

Håll utkik på foodhack.nu där vi uppdaterar utmaningar och programmet efter hand. Anmäl dig idag!


Gastronmy tourism start-up competition

Ta chansen och delta i den första och det största initiativet i världen med fokus att identifiera nya företag som ska leda utvecklingen inom den gastronomiska turismsektorn. The World Tourism Organization och Basque Culinary Center (BCC) har initierat och står bakom tävlingen. Sista ansökningsdag är 5 mars.

› Läs mer


Stöd att söka

Sten K Johnsons Stiftelse
Bor och/eller är du verksam i Skåne? Har du en vision och handlingskraft för att utveckla projekt inom utbildning, bildning, medicin, teknik, entreprenörskap, litteratur eller musik? Titta in på Sten K Johnsons Stiftelse hemsida och sök deras stipendier. Ansökningsperiod 14 januari-14 februari 2019 ››


Om Krinova Incubator & Science Park

Krinova driver nytänkande och skapar jobb och tillväxt. Det gör vi genom att omvandla samhällsutmaningar till innovationsprojekt, engagera företag, offentlig sektor och akademi i samverkan som leder till långsiktig och hållbar utveckling. 

Vi är en mötesplats för människor och idéer och erbjuder innovations- och utvecklingsstöd till såväl företag som ännu befinner sig på idéstadiet till etablerade företag. Inom profilområdet mat – miljö – hälsa skapar vi samarbeten och projekt på regional, nationell och internationell nivå. Under drygt tio år har vi drivit olika livsmedelsrelaterade initiativ och är Sveriges största och första inkubator och science park med fokus på livsmedel. Krinova är en av de ca 65 medlemmarna i den nationella branschorganisationen Swedish Incubators & Science Parks (SISP).

facebooklinkedininstagramyoutubehomepage

Vill du avsluta din prenumeration, klicka här.