Kan du kontrollera allting?

Scrollade runt på Instagram. Skulle skriva en text, men ja, jag erkänner, jag hamnade på Instagram. Mitt i det meningslösa surfandet såg jag ett inlägg från en kollega med texten: ”Relax, nothing is in control”.  

Det känns skönt, det stämmer ju till viss del. Jag sitter här på kontoret och försöker kontrollera allting, vad jag gör, vad jag ska äta och hur jag ska arbeta. En strävan efter perfektion, felfritt, den perfekta bilden av mig själv på arbetet. Men är den sann?

Kan jag styra över det jag tror mig kunna styra över? Eller ska jag bara luta mig bakåt i livet och åka med, försöka hantera det som händer, men helt ge upp att kontrollera saker och ting.

Det känns intressant att lyfta för det blir tydligt för mig att strävan efter kontroll ofta skadar mig mer än den hjälper.

Förmågan att släppa ner axlarna och lägga fokus på något annat, det hjälper. Men för mig är det svårt, ofta följer en känsla av skuld över att jag inte gör något. Att jag borde vara mer produktiv. Att jag helt enkelt är värdelös.

Jag släpper det och lägger fokus på att tänka hur bra jag är och vad jag gör bra. 

/Mikael

Foto: unsplash.com @laurent_perren

 

Veckans tips

Under en dag i veckan som kommer rekommenderar vi att du inte analyserar så mycket. En del av oss behöver kanske bli bättre på att reflektera över det vi gör och om vi kunde ha gjort saker på ett bättre sätt. Många av oss analyserar dock för mycket, grämer sig över det vi har gjort, ältar och tänker på vad vi borde ha gjort istället. 

Om du upplever att du ofta fastnar i det du har gjort, kritiserar dig själv och analyserar misstag så rekommenderar vi att du under en dag inte analyserar det du har gjort någon gång under dagen. Arbeta istället med att under hela dagen släppa det du har gjort så snabbt som möjligt och istället fokusera på här och nu och det du ska göra. 

Även om du inte fokuserar på det du har gjort så kommer du nog lära dig av det. Så var inte rädd för att släppa det. Det viktigaste du kan göra just nu är att vara närvarande och hantera nuet så bra som möjligt. 

Nytt blogginlägg: "Det är starkt att vila!"

Det går inte att fly från återhämtningen. Träning och återhämtning är två sidor av samma mynt. Den ena ger inte effekt utan den andra.

Läs mer om det här.

 

Senaste podcastavsnittet: "Vågar du se det du ser?" Gäst: Jonathan Hedström

Jonathan Hedström har en lång framgångsrik karriär bakom sig i Sverige, utomlands och i landslaget. Under hans karriär fanns det fighter ingen visste om. Det var fighterna Jonathan kämpade mot sig själv.

Du kan lyssna på avsnittet här.  

 

Boka oss direkt

Är du intresserad av en

föreläsning, utbildning, individuell rådgivning/coachning eller individanpassat mentalt träningsprogram för dig, din idrottsförening eller ditt företag?

Hör gärna av dig till oss så återkommer vi med ett konkret förslag! 

 

Följ oss gärna i sociala medier

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.