Januari - nytt år ny läroplan ny hjärna?

I juli börjar förskolans nya läroplan att gälla, den som har skrivningar om digitalisering. Samtidigt kommer det en hel del uttalanden från hjärnforskare gällande skärmar och digital teknik. Hur ska vi tänka utifrån de allra yngsta barnen i förskolan? Vad klarar hjärnan av i 1-2 årsåldern? Vad behöver den för att utvecklas optimalt?

Ta del av hjärnforskare Sissela Nutley och psykiatriken Anders Hansens tankar kring detta i klippen nedan. 

Digitaliseringen i förskolan är något som ska tilläggas – inte ersätta något annat!

Den ettåriga Småbarnspedagogutbildningen startar hösten 2019 och du kan redan nu göra en intresseanmälan för att ta del av informationen först av alla. Klicka här! 

Varmt välkommen till vårens kvällsföreläsningar och även heldagskurser - alla med ett tydligt fokus på de yngsta barnen i förskolan.


 Att arbeta med de yngsta barnen i förskolan

Kvällsföreläsning 17.00-20.00
995 kr exkl moms

Kursinformation        Anmälan

Halmstad

7 februari

Malmö

28 februari

Stockholm

14 mars

Förskolan på 2000-talet - Det lilla barnet i ett helhetsperspektiv - Basbehoven mat, sömn & kärlek - Hjärnans utveckling och dess känslighet för stress - Den livsviktiga anknytningen - Pedagogens förhållningssätt

Allt utifrån den senaste forskning om barn och deras utveckling, skollag, läroplan och barnkonventionen.


 Små barns inskolning i förskolan
Heldagskurs 9.00-16.00
1 950 kr exkl moms

Kursinformation               Anmälan

Växjö

4 april

Stockholm

9 april

Malmö

12 april

Verksamheten ska vila på vetenskaplig grund. Enligt läroplanen ska varje barn, tillsammans med sina föräldrar få en god start i förskolan. Vad innebär det? Hur gör man för att möta det lilla barnets behov, föräldrarna och utgå från forskning om hjärnans utveckling och anknytningsteorin?

Kursdagen tar upp följande områden: Hjärnans utveckling och dess känslighet för stress, den livsviktiga anknytningen, pedagogens respektive förälderns roll. 
En väl genomarbetad inskolningsplan presenteras.

Allt material tillhandahålls kursdeltagaren.

Små förändringar gör stor skillnad.


Utvecklingsarena för dig som huvudman och förskolechef/rektor

Malmö 2019

Vad innebär kvalitet och en hållbar arbetsmiljö, för dig som förskolechef/rektor, för dina medarbetare och för barnen? Hur kan arbetsmiljölagen bli till ett stöd och redskap för en hållbar förskola?

Kursinformation utvecklingsarenan

Kursinformation inspirationsträffar

Anmälan

TIPS!


Hjärnforskare Sissela Nutley från Karolinska institutet förtydligar vad hjärnan behöver för att utvecklas - inga skärmar till barn under 2 år!
Svt 19 dec-18


”Hjärnan är mer plastisk när man är barn. Så de är mer utsatta” säger psykiatrikern Anders Hansen om mobiler och skärmar. I mars kommer hans bok Skärmhjärnan. Se intevjun med honom från programmet Skavlan Svt 11 jan-19


Boktips!

Hjärnforskare Katarina Gospic frågar sig bl.a. varför forskare är oroliga för barnen? "Det handlar bland annat om att skärmtid tar tid från annat som bygger en människa och gör henne motståndskraftig och även att innehållet många gånger är ogenomtänkt och passivt."


Melodi: Blinka lilla stjärna

Tvätta tvätta liten hand,

bort med smuts och bort med sand,

mellan i och ovanpå,

tvätta munnen då och då,

tvätta tvätta liten hand,

bort med smuts och bort med sand.


Bakom SmåBarn i Lund står jag, Helena Lindfors, förskollärare, dipl. småbarnspedagog, kursledare för Småbarnspedagogutbildningen, medförfattare till Småbarnens egen läroplan, samt styrelsemedlem i M.E.R. och BARNverket.

Ser fram emot fortsatt kontakt och engagemang!

Vänliga hälsningar Helena Lindfors

facebookhomepage

Avregistrera mig från månadsutskicken, klicka här.

Svårt att läsa mejlet? Se det i webbläsaren.